Szarlotka lub tarta jabłkowa. Tarta jabłkowa lub szarlotka. Lub może po prostu jabłecznik. Bez cynamonu, za to z żurawiną i skórką cytrynową. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 140 g cukru pudru, 1 jajko, skórka otarta z 1 cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie reneta), sok z 1 cytryny, 50 g cukru, 100 g żurawiny(...)śmietany kremówki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, Z podanych składników zagnieść ciasto. Albo w malakserze – do malaksera wrzucić wszystkie składniki ciasta i zmiksować, wyjąć z malaksera, zlepić w kulę; albo ręcznie – posiekać masło z mąką, dodać cukier i skórkę cytrynową i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 godziny. Jabłka obrać, wyciąć
królestwo garówmąki pszennej * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka Budyń: * 450 ml mleka * 1 paczka budyniu waniliowego (bez cukru) * 2 łyżki cukru Dodatkowo: * cukier puder+ odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Do miski wsypać suche drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać(...)składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). W między czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu (używając 450 ml mleka zamiast 500ml). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 max 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki
Zrób to smacznieogrodu dziadków rabarbarową słodkość. W objęciach kruchego ciasta, na chmurce migdałowego kremu frangipane pysznią się rabarbarowe rubinki. Połączenie migdałów z rabarbarem to często spotykana kombinacja (i pojawiła się już na blogu jakiś czas temu, o TUTAJ ) ale czy próbowaliście kiedyś migdałów w postaci włosko-francuskiego nadzienia frangipane? Zapiekany z owocami (lub bez) potrafi wynieść słodkie wypieki na nowy poziom(...)rabarbaru 1 łyżeczka brązowego cukru białko jaja do posmarowania ciasta Sposób przyrządzenia: Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagnieć jednolite, gładkie ciasto. 2. Uformuj kulę, owić folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek (grubości ok, 3-4 mm) na papierze do pieczenia i razem z papierem przełóż na blachę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPostanowiłam więc napisać o tych placuszkach, polecić. Są pyszne i podobne w wykonaniu do naszych naleśników. Moje pancakes robiłam bez foremki, zwyczajnie jeszcze jej nie kupiłam. S kładniki: * 1,5 szklanki mąki * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki cukru * 1 i 1/4 szklanki mleka * 3 łyżki rozpuszczonego masła * 1 jajko * ulubione(...)bita śmietana bądź jakiś inny ulubiony syrop * odrobina oleju Roztopiłam masło. Do mleka wbiłam jajko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszałam i roztrzepałam jajko. Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i dosypałam do mleka. Dodałam sól i cukier. Na koniec dodałam rozpuszczone i ostudzone masło i dosypałam garść borówki amerykańskiej. Wszystko wymieszałam. Smażyłam na natłuszczonej odrobinę patelni
Pieprzyć z FantazjąPostanowiłam więc napisać o tych placuszkach, polecić. Są pyszne i podobne w wykonaniu do naszych naleśników. Moje pancakes robiłam bez foremki, zwyczajnie jeszcze jej nie kupiłam. S kładniki: * 1,5 szklanki mąki * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki cukru * 1 i 1/4 szklanki mleka * 3 łyżki rozpuszczonego masła * 1 jajko * ulubione(...)bita śmietana bądź jakiś inny ulubiony syrop * odrobina oleju Roztopiłam masło. Do mleka wbiłam jajko i za pomocą rózgi kuchennej wymieszałam i roztrzepałam jajko. Przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i dosypałam do mleka. Dodałam sól i cukier. Na koniec dodałam rozpuszczone i ostudzone masło i dosypałam garść borówki amerykańskiej. Wszystko wymieszałam. Smażyłam na natłuszczonej odrobinę patelni
Pieprzyć z Fantazjąjeszcze grzyba można znaleźć w lesie. Przyznaję się bez bicia moja tarta powstała dzięki bratowej, która ma niesamowite szczęście do runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy do was. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 kostki(...)przyrządzenia: Mąkę , jajko i posiekane masło zagnieść razem do uzyskania jednolitego ciasta. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na pół godziny. Kiedy minie pół godziny, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę nakłuwając przy tym widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C nie dłużej niż 15 min. Cebulę
pieprzny smaczekPrzygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort
Jadło i czytadłoŚwięta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej wody(...)składników.Ciasta przerzucamy na stolnicę i szybko zagniatamy.Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.Ciasto wałkujemy i wykrawamy mazurki w kształcie jajek.Z resztek ciasta robimy plecionkę i obklejamy dookoła mazurka.Spody nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy na ok.godzinę do lodówki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 180 º C na ok.30-35 min.(Czas pieczenia
Anielskie wypiekiszachownica :). Tym samym, jest to bardziej efektowna wizualnie wersja tego wypieku :). Osobiście je uwielbiam; niby w smaku proste i bez większych fajerwerków, ale ma w sobie to coś, co już od czasów dzieciństwa mnie w nim urzeka...puszyste, piaskowe ciasto, krem budyniowy i gruba warstwa czekoladowej polewy - to chyba właśnie to :). Każdy, kto choć raz się zetknął(...)waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest
Opowieści z piekarnikajest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: 1 opakowanie(...)dolny smarujemy pół masy, przykładamy drugi krążek, kolejne pół masy i przykrywamy wierzchem biszkoptu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i truskawek na wierzchu Przygotowuję galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Dodatkowe truskawki kroję na pół (około 10 szt) Wyjmuję torcik z lodówki, układam truskawki
MojaQchnia.plokazji pizzy na kalafiorowym spodzie, że pizza bez sera, to nie pizza ;) I o ile ta na kalafiorowym była dobra tak po 3 kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej. Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm Ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziepestek dyni, 50 ml smakowego oleju rzepakowego czosnek bazylia, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, pieprz czarny mielony do smaku, 15 szt. całych zielonych oliwek bez pestek, 125 g świeżej rukoli, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 300 g mąki poznańskiej typ 500, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 125 g sera camembert z pieprzem, 100 ml wody(...)gładkiej kremowej konsystencji. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem soli, cukru. Dodajemy połowę mąki, jajka, 2 kopiaste łyżki pesto i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i dokładnie mieszamy z pomocą robota z końcówką haka. Na sam koniec dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser camembert. Całość dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być luźne
Moniki Smakołykiciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin* masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania * można użyć innych owoców, jak brzoskwinie, winogrono, kiwi, truskawki. Przygotowanie(...)pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek o gruości 2- 3 mm. P lacek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta lub większą szklanką wykrawać koła. S krawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec
Wołowina od rekina