Bezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie
Mienta blogJeżeli macie bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a
Ugotowaćidealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo(...)wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moja smaczna kuchniaskładniki: 320 g mąki niepełna szkl cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniasię sałata i kilka warzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey , które często kupuję i które smakowo bardzo przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej(...)jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i podzielić na 8 równych kulek. Przełożyć przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i pozostawić na 45minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znów je lekko
W garach u Gosiprostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g(...)stopni. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski
NiePieprz.plKiedy po raz pierwszy zrobiłam podobne ciastka (bez wiórek) - niestety nie były zbyt smaczne i przypominały czekoladową mąkę... (Dlatego nie będę podawała źródła inspiracji...) Próba numer dwa, własne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie(...)powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeuformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost(...)SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk 340 g mąki pszennej 340 g serka homogenizowanego 3 jajka 2 łyżki cukru lub więcej jeśli serek nie był słodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli DODATKOWO : 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, drobny cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem) WYKONANIE W garnku rozgrzewamy olej do 160℃. W misce ucieramy serek
cool and mintysmakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia. Długo zachowują swoją świeżość i zachowują mięciutkie wnętrze. (7-8 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 1/3 łyżeczki soli (wg smaku(...)wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej zmiksować jajko, musztardę, olej i mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę. (Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek
Di gotujeinsidev:cell-none;} Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżeczka cynamonu 3 duże łyżki maku Mokre: 3 jabłka 2 jajka(...)pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj mak. 3. W osobnej misce ubij białka jaj, następnie dalej miksując dodaj miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie
Powiedz dietom nietroszkę więcej mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. CHOINKI Z PIERNICZKÓW: Na jedną(...)brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych. Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać
Kto ugości moich gości?będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem(...)ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu; Ja akurat nacięłam dosyć płytko, więc na chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać
Grunt to przepis!zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm(...)się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :) The post Chleb marchewkowy ekspresowy! appeared first
Kulinarne PrzebojeOstatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji(...)gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzenia