ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1724/2544)

Gofry wytrawne 56

rano i zrób ze trzy, a co tam, pięć wersji gofrów, żeby każdy sobie wybrał ;) niech mają, matka spać nie musi... Oczywiście bez przesady. Jedna wersja dla wszystkich. I żeby nie było, Niejadek je gofry bez dodatków na wierzchu, ale bogate w środku (zaczyna się uczyć czytać, więc niedługo może się dowiedzieć co mu matka tak naprawdę(...)serwuje i co przemyca, a wtedy jestem skończona).  Gofry są przepyszne, dobre na podwieczorek albo na kolację, czy kiedy kto woli. Do ciasta możecie dać trochę mniej lub więcej sera, ilość ziół można też modyfikować, u nas na bogato z bazylią. Do środka można też dodać pokrojoną w kostki szynkę. Zapraszam do wypróbowania, a jeśli smakowało

Na kulinarnym poligonie
Tatrzańska szarlotka - klasyczna 64

dobrej jakości  kruchym ciastem i zatrważającą ilością jabłek, nie ma nic więcej. Dlatego zarówno ciasto, jak i jabłka powinny być doskonałe. Wypiek wymaga przestrzegania sprawdzonej receptury  bez odstępstw i eksperymentowania. Zapraszam na szarlotkę - ucztę dla zmysłów miłośników ciast z jabłkami. Owoce grają pierwsze skrzypce, w ilości wręcz przesadzonej, wmontowane pomiędzy cienkie warstwy ciasta kruchego.  Polecam jabłka(...)przed zagniataniem ciasta kruchego. Najwygodniej zetrzeć je na mandolinie, ręcznie również można podołać wyzwaniu, ale to potrwa.. Tak czy inaczej, efekt końcowy potwierdza, że warto poświecić ciastu troszkę czasu.  Składniki: Ciasto kruche: proporcje na tortownicę o średnicy 24 -26 cm 400 gram mąki pszennej ( może być pół na pół z krupczatką ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Szybki chleb pszenno żytni. 51

Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania.  Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy sobie wyrasta.  Wystarczy 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki i do piekarnika.  Składniki: 350 g. ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 350 g. mąki pszennej(...)olej.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką.  Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę.  Po upieczeniu

Agusiowe smakołyki
Ciasto bananowe 68

Ciasto bananowe to szybkie, proste w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. To ciasto, które zawsze wychodzi. U nas w domu pojawia się dość często. Ciasto, albo jak czasem się go określa chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie tylko ja uwielbiam to ciasto, ale możecie być pewni, że pozostali domownicy, a szczególnie dzieci. Aby odrobinę urozmaicić smak ciasta(...)Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Jeśli chcecie możecie w tym momencie dodać odrobinę pokruszonej czekolady. Najlepiej mlecznej, aby ciasto było słodziutkie. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Ciasto bananowe pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sierpień na widelcu. Pomidory 81

oferują świeże warzywa, często posiadające eko-certyfikaty, ale nie tylko – na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia dostępne są też wiejskie jajka, przetwory, tradycyjne zupy czy wegańskie ciasta. Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką Przygotuj ciasto, mieszając 200 mg mąki pszennej, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 1 jajko, 6 łyżek wody oraz szczyptę soli, pieprzu i świeżych ziół, zagnieć, włóż do lodówki(...)minut, a następnie przez kwadrans przechowuj je w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj masę (do grubości ok. 1 cm) i umieść w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Włóż ciasto do piekarnika (o temperaturze 200 stopni) na 15-20 minut. Farsz przygotuj poprzez zmieszanie 2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczek musztardy i szczypty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie 119

Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie  Ballerina to pyszne, warstwowe ciasto z galaretką na biszkopcie z malinami, budyniem i malinową pianką . Taka pianka na zimno wspaniale sprawdzi się na wszelkie uroczystości rodzinne, nie tylko w panujące upały. Zobaczcie przygotowanie ciasta z malinami i galaretką na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Ballerina(...)minut na suchej patelni, aż zaczną wyraźnie pachnieć i zmienią kolor na złoty.  Nasze ciasto Ballerina z galaretką na biszkopcie to świetne ciasto na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. To całoroczny wypiek, który zawsze się udaje i smakuje gościom. Polecam, smacznego :) Ciasto Ballerina z galaretką i malinami na biszkopcie, składniki: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: do odmierzania

Lekcje w kuchni
Gofry z bitą śmietaną 70

prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem i gotowe. Polecam mój sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Gofry z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka 1 łyżka cukru z wanilią 1 spora łyżka cukru pudru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jajka(...)czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy. Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka Owsiano Daktylowe Bez Cukru 104

Ciasteczka idealne na podwieczorek czy drobną przekąskę, bez grama cukru za to słodziutkie za sprawą daktyli,  wychodzą mięciutkie i takie tez pozostaną jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku czy puszce, mogą tez być bezglutenowe jeśli użyjecie bezglutenowych składników lub bez mleczne czy bez laktozy.  Składniki na 12 ciasteczek: 9 łyżek mąki owsianej 4 łyżki płatków(...)owsianych 1 łyżka lnu mielonego 2 i 1/2 łyżki masła miękkiego 1 łyżka oleju 18 sztuk suszonych, niewielkich daktyli 3 łyżki żurawiny suszonej 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ewentualnie dodatkowo groszki czekoladowe (ale w tedy ciasteczka będą już zawierały cukier) 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 74

wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki.  Ostawić do wyrośnięcia, 10-20 min. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić(...)piekarnika. Nastawić czas na 30 min piec, na 200 st. Ja zaczęłam robić chałkę około 20, około 20:30 wstawiłam do zimnego piekarnika i przez około 5 godzin chałka sobie rosła o 04:30 piekarnik skończył piec. Chałka została w piekarniku do około 07:00. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu

moj przepis na
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 74

wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki.  Ostawić do wyrośnięcia, 10-20 min. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić(...)piekarnika. Nastawić czas na 30 min piec, na 200 st. Ja zaczęłam robić chałkę około 20, około 20:30 wstawiłam do zimnego piekarnika i przez około 5 godzin chałka sobie rosła o 04:30 piekarnik skończył piec. Chałka została w piekarniku do około 07:00. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu

moj przepis na
Naleśniki gryczane 72

datePublished": "2016-04-07", "description": "Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem.", "image": "https://www.nalesniki.eu/wp-content/uploads/2016/04/nalesniki_gryczane.jpg", "keywords": "naleśniki, przepis, gryczane, ciasto na nalesniki, mąka gryczana, jajka", "recipeCategory": "Naleśniki", "recipeCuisine": "Kuchnia Polska", "recipeIngredient": [ "1,5 szklanki mąki", "1 szklanka mleka", "1 szklanka(...)diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. [pokaz_ads_1] Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno

Naleśniki
Szybkie bułki na jogurcie. Bez drożdży i bez wyrastania. 66

Puszyste i lekkie bułeczki śniadaniowe. Łatwe i szybkie do zrobienia, bez czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są bardzo delikatne i smakują wspaniale. Podane z waszymi ulubionymi dodatkami, będą schrupane w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sody 300 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki letniego mleka Zapraszam również do obejrzenia filmu(...)następnie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrobić ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić to dodać odrobine więcej maki. Z wyrobionego ciasta wydzielić 12 w miarę równych porcji i uformować z nich okrągłe bułeczki. Na bułeczkach, ostrym nożem, zrobić nacięcia. Następnie posmarować je olejem i posypać makiem, sezamem lub ulubioną posypką. Piec

Pani M - kuchnia smakowita
Pierniczki z ziemniakami 98

dodatkiem ziemniaków, które od razu wychodzą miękkie. Robiłam je w tamtym roku, a dekorowanie zostawiłam dzieciom ;-) Dlatego wyszły takie urocze❤️❤️❤️ Składniki: 1 jajko 250-300 g ugotowanych ziemniaków (bez soli) 250 g miodu 150 g cukru 125 g masła / margaryny 450 g mąki pszennej 50g mąki żytniej 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)zmiksować. 3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre, wyrobić ciasto. Gotowe rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać pierniczki.  4. Pierniczki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odległości, bo pierniczki rosną głównie na wysokość. 5. Piec w 160 st.C przez 10-15 minut. Po wystudzeniu można udekorować. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem 86

25cm): Ciasto na tarte -130g mąki orkiszowej jasnej -100g mąki migdałowej Nutura -30g skrobi ziemniaczanej -50g ksylitolu Nutura -2 jajka -70g masła Nadzienie śliwkowe -600g wydrążonych śliwek -2-3 łyżki ksylitolu -pełna łyżka budyniu -5 łyżek wody -cynamon Nutura Kruszonka -30g mąki orkiszowej jasnej -100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru(...)lejący (nie gorący!). 3. Wlać syrop do płatków z mąką i dokładnie wymieszać. CIASTO 1. Mąkę orkiszową, migdałową, skrobie i ksylitol wymieszać razem. 2. Do środka dodać dwa rozmieszane jajka oraz bardzo miękkie masło. 3. Ciasto dokładnie zagnieść . 4. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód oraz brzegi. Ponakłuwać dół widelcem. 5. Spód piec

Candy Pandas
Jagodowa karpatka 104

ciasto z charakterystycznymi górami i dolinami. ciasto parzone: szklanka o pojemności 250 ml 4 jajka L 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 125 g masła masa budyniowa: 80 g budyniu śmietankowego bez cukru/ 2 opakowania po 40 g/ 200 g masła 700 ml mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Ciasto parzone(...)połowę masy i rozsmarowuję na blaszce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200 stopni termoobieg na 25 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wykładam drugą część ciasta i tak samo piekę. Tej drugiej już nie wykładam z formy.  Masa budyniowa: Do garnka wlewam 500 ml mleka i zagotowuję. W 200 ml mleka rozrabiam budyń. Wlewam do gotującego się

wesoła kuchnia
Przygotowywanie pożywnych posiłków rodzinnych. 101

szczęście istnieje kilka sztuczek, aby przemycić dodatkowe warzywa w posiłkach bez świadomości jedzących. Ukryj ciemne warzywa, takie jak szpinak, w wysokobiałkowych i owocowych koktajlach. Przecieraj warzywa do sosów takich jak sos pomidorowy lub sos serowy do makaronu i sera. Do gotowanych, bardzo drobno pokrojonych warzyw dodaje się klopsiki, pieczeń lub burgery. Dodaj posiekaną marchewkę lub cukinię do babeczek(...)względem kulinarnym, lubią eksperymentować i są otwarte na próbowanie nowych potraw. Wybierz jeden lub dwa wieczory w tygodniu, w które zaangażujesz całą rodzinę w gotowanie. Na przykład: możesz zrobić ciasto do pizzy z pszenicy pełnoziarnistej i pozwolić każdemu zrobić własną pizzę. Wspólne gotowanie może również wzbudzić zainteresowanie innymi przedsięwzięciami, takimi jak chemia i nauki o żywieniu. Bądź konsekwentny. Gdy będziesz

ProstePesto.pl
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 104

wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki.  Ostawić do wyrośnięcia, 10-20 min. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić(...)Nastawić czas na 30 min piec, na 200 st. Ja zaczęłam robić chałkę około 20, około 20:30 wstawiłam do zimnego piekarnika i przez około 5 godzin chałka sobie rosła o 04:30 piekarnik skończył piec. Chałka została w piekarniku do około 07:00. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli

moj przepis na
Babeczki z kremem cytrynowym bez pieczenia 112

zmiękną, a później odsącz. Daktyle dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Płatki owsiane, słonecznik i orzechy zmiel w młynku do kawy na mąkę. Wszystkie składniki na ciasto połącz i wylep nią spody foremek do babeczek. Krem: Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Sok z cytryny, limonek, startą skórkę z cytryny, ksylitol, roztrzepane jajka oraz roztopione masło(...)polej rozpuszczoną gorzką czekoladą i posyp płatkami migdałów. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Babeczki z kremem cytrynowym bez pieczenia pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Torcik miodowiec 158

minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć(...)Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 101

wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na kółko. Owiń każdą foremkę ciastem w taki sposób, żeby powstał rulonik o charakterystycznym kształcie. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu aż cannoli się lekko zrumienią. Ostudź. Krem kawowy W międzyczasie(...)sztuki: Wartość energetyczna: 132 kcal Tłuszcz: 11,1 g Węglowodany: 4,5 g Błonnik 2,5 g Białko 2,5 g Artykuł Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Kokosanki - czekoladowo kokosowa kostka. 588

moim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak dzieciństwa, święta czy większe imprezy rodzinne nie istniały bez tych kostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu! A zatem zapraszam dziś!  Składniki na biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru(...)Dodajemy żółtka, ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i  delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem. Wylewamy ciasto, równamy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 170C.  Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go w kostkę, wielkość zależy od naszych upodobań.  Polewa; Do garnuszka wkładamy masło, cukier

Radość kipiąca uśmiechem.
OWSIANO - JAGLANE CIASTECZKA FIT OREO 111

smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię. Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej(...)chwilę blenduję łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką  wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki      6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma                  kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące)      7. wstawiam ciasteczka

Upiecz sobie babeczkę
BŁYSKAWICZNE JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI FIT 143

zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek ( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców. Smacznego! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczka aromatu waniliowego 2 szklanki pokrojonych truskawek WYKONANIE: przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodaję do mąki truskawki  w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach

Upiecz sobie babeczkę
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 158

uczulał glifosad, a nie sam gluten. Dlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii.  Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤🍪🍪🍪❤ Składniki na 50 ciastek: 2 1/2 szklanki mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków(...)wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej wody lub mąki dla lepszej zwartości. Gdy ciasto zacznie odchodzić od palców dłoni,  to znak, że można formować ciasteczka. Mamy do wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko  lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty.  Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 130

babki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :) SKŁADNIKI: 5 jaj w temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką. Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy

Pani na deser
Maślankowe gofry z cynamonem, wiśniami, bitą śmietaną i syropem trzcinowym 186

nastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne! Składniki na gofry: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag cukru brązowego Dry  Deremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła(...)małej misce mieszamy sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia.  Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy

Wanilia i Kardamon
Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu) 164

Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy  jajko 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki powideł śliwkowych(...)zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i przestać się kleić. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. źródło

Słodkie inspiracje
Restauracja Repubblica Italiana | Warszawa 143

karty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica(...)mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate

Kuchnia Bazylii
Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i gorgonzolą (Muffin di carote, noci e gorgonzola) 145

lievito per torte salate 3-4 carote (circa 350 grammi) 100 ml di latte 50 ml di olio extravergine 4 uova sale, pepe PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Gorgonzol ę  możemy zastąpić dowolnym rodzajem sera. **** PREPARAZIONE Tritate finemente le noci. Pelate(...)carote, poi grattugiatele finemente. Tagliate il gorgonzola a dadini. Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy m ą k ę  wymieszan ą  z proszkiem do pieczenia oraz szczypt ę  soli. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy włoskie, start ą  marchew i ser gorgonzola. Całość dokładnie mieszamy. **** In una ciotola montate le uova

La grande e la piccola cuoca
Pizza wiejska 131

Przedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.  2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów

Szefowa kuchni
orzechowe klawisze 140

Klawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta(...)marmolady różanej 2 białka  250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec z masą kajmakową 212

moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie,  prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam(...)mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy

Pan i Pani Smith w kuchni
PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska 167

Dziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * roztopione masło – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto! Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik dyniowo – migdałowy 132

Serniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy(...)cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu na sernik (zmielonego) płatki migdałów do dekoracji   Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy

Ugotowane pozamiatane
Domowe bułeczki czosnkowe 188

Bułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki(...)wyrabiaj na elastyczne ciasto ok. 7 min. (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki

Alutka-Gotuje
HOTEL BIAŁY KAMIEŃ HOTEL & MEDI SPA 156

brodzik dla maluchów, sauna, jacuzzi solankowe, jacuzzi zewnętrzne to atrakcje dostępne dla wszystkich. Pokój zabaw. To tutaj odbywa się większość animacji. Akwarium Zewnętrzny plac zabaw Pieczemy ciasteczka. WYŻYWlENIE . Pobyt w hotelu można wykupić bez wyżywienia, ze śniadaniami lub w wersji HB czyli śniadania+ obiadokolacje. Posiłki podawane są w formie szwedzkiego stołu. Śniadania to duży wybór serków, past, sałatek, płatków(...)ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji ala carte. Tu dania to prawdziwe arcydzieła. Pięknie podane i smakujące wyśmienicie, podobnie jak lody i ciasta. Restauracja a'la carte i bar. Chata góralska. Widok sprzed hotelu. Miłe miejsce, idealne na wypicie kawy na świeżym powietrzu. Hotel Biały Kamień oferuje bardzo bogatą ofertę zabiegów poprawiających urodę

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ptysie z różaną masą bezową 160

przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem(...)ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy przeprowadzać próby. Zanurzamy łyżeczkę w syropie. Jeżeli opuszczona kropla na talerzyku rozpłynie się, to znaczy, że syrop jeszcze nie jest gotowy. W tym czasie możemy ubić białka

mojewypiekiinietylko
Sernik chałwowy. 206

Przepyszny ,kremowy sernik ,delikatnie chałwowy ,rozpływający się w ustach . Upiekłam go bez spodu ,bo są takie serniki ,którym ten spód jest absolutnie niepotrzebny .Polecam gorąco . Składniki: tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g chałwy mlecznej 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki kaszki manny Dodatkowo: 150 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)połączenia się masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut

Ladylaura.
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 122

wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka(...)także Dorotus. Składniki: • 110 g mąki pszennej • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju

W mojej kuchni
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą 142

więc zapraszam na aromatyczne muffinki piernikowe z delikatnym akcentem pomarańczowym. W sam raz na Święta ale i bez okazji :)     Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego(...)wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder

Na Ciasteczkowych Papierach
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 166

solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób(...)miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia

Grunt to przepis!
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 181

wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki.  Ostawić do wyrośnięcia, 10-20 min. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić(...)Nastawić czas na 30 min piec, na 200 st. Ja zaczęłam robić chałkę około 20, około 20:30 wstawiłam do zimnego piekarnika i przez około 5 godzin chałka sobie rosła o 04:30 piekarnik skończył piec. Chałka została w piekarniku do około 07:00. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli

moj przepis na
Szarlotka 145

ciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon

Z Kuchni Do Kuchni
Brownie z kaszy jaglanej 221

Ostatnio bardzo ciągnie mnie do czekolady (czasem i tabliczka dziennie nie wystarcza ;)), więc postanowiłam upiec coś z jej dodatkiem (tudzież jako jeden z głównych składników). Ciacho zdrowe, absolutnie bezglutenowe (bez ani grama mąki!) i bardzo wilgotne... niczym oryginalne amerykańskie brownie. :)  Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie(...)wodnej lub mikrofalówce) i dokładnie zblendować z kaszą.  W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę.  Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami.  Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C.  Wyjąć, wystudzić.  Udanych wypieków

Kuchnia Ellie
Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja) 226

mleka, na bazie mleka owsianego , bez całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam na tej  stronie i zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Zapraszam! Ciasto: 500 g. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny(...)łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 158

słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy(...)skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Tarta "Mleczna Śliwka" 177

odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej(...)pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut w temp. 170 st. C ( bez termoobiegu). Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Mięciutkie pierniczki 126

inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka(...)jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Gdy wystygną udekorować w dowolny sposób. Pierniczki dodaję

My simple kitchen
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 139

bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog przez(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki z farszem. 153

mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie  ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie ciasto podzielić na  kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka(...)częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko

Kuchnia Beaty
Domowe grahamki 173

Pyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami.  Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham(...)zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni

Krakowskie smaki Ani
CHLEBKI TURECKIE 145

ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto(...)dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka

w mojej kuchni
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 141

Tłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)waniliowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych 70 g żurawiny 550 g mąki + 30 g do obsypania blatu Sposób przygotowania: Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką

Słodkie Przyjemności
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 150

powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając(...)spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią

Niezły Młynek
Chleb z cukinią i porem 192

Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min.  Piec na dolnym(...)poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia

Grunt to przepis!
Chleb z garnka 293

szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb z garnka to najprostszy chleb na świecie, łatwiejszego chyba nie ma, musi mieć jedynie czas na wyrośnięcie. Ja wszystko przygotowuję wieczorem, przez noc ciasto sobie rośnie. Następnego dnia robię resztę. 3 szklanki mąki(...)godz. 18.00 i zostawiam do rana) Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Misę robota smarujemy olejem i układamy w niej kulę z ciasta gładką stroną do góry. Ponownie nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w misce ja zostawiam do czasu aż wrócę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 49

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na

Okiem Blondynki by McBlondi
Przepis na świąteczne czekoladowe babeczki z kremem, którym gwarantuję, że się nie oprzesz! 115

papilotek. Rodzynki najlepiej zalać odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Z podanej porcji zawsze wychodzi mi 24 babeczki. Używam silikonowych foremek, ciasto wylewam do połowy wysokości. Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja zwykle ustawiam opcję góra-dół) 180 st. Czas pieczenia 18-20 min. Można sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli delikatnie mokre, ja już nie włączam ponownie piekarnika(...)uwagi na fakt, że jest dużo czekolady i w babeczkach i w kremie, wolę pierwszy wariant, aby nie przesadzić ze słodyczą. Robię rzadki krem angielski z czekoladą, ale bez śmietanki kremówki, którą zastępuję o wiele mniej kaloryczną żelatyną. Przy czym wolę opcję, kiedy krem trzyma się babeczki i z niej nie spływa. SKŁADNIKI NA KREM DO ŚWIĄTECZNYCH CZEKOLADOWYCH BABECZEK

W Kawiarence

Proponowane wyszukiwania