dosłownie wszystko co lubimy i na co mamy akurat ochotę: mięso, warzywa sosy. Pulpa z mango Alphonso Pulpa z mango to pełnowartościowy miąższ, czyli doskonale zmiksowane całe owoce mango bez skórki i pestek. Z pomocą tego egzotycznego produktu przygotujesz przepyszne desery, egzotyczne napoje oraz wytrawne dania. Idealna do jogurtów, lodów i sorbetów. Wspaniale sprawdzi się w przygotowaniu kremów(...)jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale komponuje się ona z warzywami, a więc może być dodatkiem do warzywnych surówek a także daje wspaniałe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych. Polecam! Organic
Podróż w kulinariaoliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa). Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a ciasto drożdżowe nie musi długo rosnąć. Lato to idealna pora na przygotowanie ladenii, gdyż nie obejdzie się ona bez dojrzałych, słodkich pomidorów. Jeżeli chcecie przypomnieć sobie Wasze wakacje w Grecji i znów poczuć się jak na jednej z rajskich(...)wysp - upieczcie sobie ladenię!:) P.s. Razem ze mną ladenię przygotowały Emilia i Panna Malwinna . Ladenia Pizza z pomidorami i cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży
Chilli Czosnek i Oliwazawodzi :-) no i oczywiście smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 800 ml śmietany 30% lub 36% 4 śmietanfixy Poncz I: 300 ml przegotowanej zimnej(...)przesianą mąkę i budyń (zamiast mąki ziemniaczanej). Miksujemy jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym
Czary - gary w kuchniwielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-) Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilość można zwiększyć, wedle uznania. Składniki: - 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą w lodówce, przez conajmniej 30 minut. Następnie wyjąć, rozwałkować na blacie na pożądaną grubość i wykrawać foremkami dowolne kształty. Odcięte kawałki ciasta zagniatamy powtórnie, rozwałkowujemy i wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdroweśliwkowy: 1 kg śliwek (bez pestek) 120 g cukru 40 g żelatyny 600 ml śmietanki 30 % lub 36 % Instrukcje Spód: Ciastka umieszczamy w blenderze dodajemy roztopione masło i całość miksujemy. Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy dłońmi. Forma o wymiarach 25 X 35 cm. Wstawiamy do lodówki. Sernik pieczony – wykonanie : Białka oddzielamy(...)Całość przelewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki. Mus śliwkowy – wykonanie Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki
To co lubię - gotuję i polecamBrownie daktylowe – pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach i mocno kakaowe. Bez cukru białego, słodzone daktylami. Baz białej mąki, przygotowane na mące pełnoziarnistej. Nie wiem czy znacie taki produkt jak cukier daktylowy – to nic innego jak wysuszone a następnie sproszkowane daktyle. Bardzo fajnie nadaje się do przygotowywania wypieków i deserów, nieźle smakuje z napojami mlecznymi typu kakao(...)daktylowy i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilkę. Potem do powstałego kogla mogla dodajemy mąkę graham, proszek do pieczenia, sodę, kakao, aromat. Następnie dodajemy olej i mleko. W kolejnym kroku mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm). Pieczemy ok 60 min w 180st (do suchego patyczka). Lukrem dekorujemy wystudzone ciasto. Artykuł Brownie
Dorota SmakujeSernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U
Passions hobbies lifeDziś przepis na doskonały omlet mocno kakaowy, podany z pysznym rozpływającym się masłem orzechowym i orzeźwiającym lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym. Dzięki dodatkowi słodkiego banana omlet
Healthy food explorerMałe bułeczki orkiszowe, w sam raz na dziecięcą imprezę. Idealne zarówno dla małych jak i dużych. Pyszne, puszyste i co istotne błyskawiczne. Polecam bardzo
Smaczne Zdrowezniknął w niecałe 10 minut! Dobrze, że chwilę przed zdążyłam zrobić zdjęcia :) Ciasto nazwałam sernikiem, bo bardzo dobrze go odzwierciedla, choć tak na prawdę nie zawiera sera! Jego głównym składnikiem jest okara , czyli pozostałości po robieniu mleka sojowego. Pozostałe dodatki nie są tak wyszukane, także myślę, że bez problemów uda Wam się go przygotować. Jest niebiańsko pyszny(...)średnią wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do foremek lub foremki, wyrównaj i na wierzch ułóż maliny. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 35 minut, następnie piecz przez jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Po upieczeniu wyciągnij po chwili z foremek i postaw na podstawce z dziurkami, aby ciasto mogło odparować. Sernik jest
Zdrowie na języku :PCo prawda to jeszcze nie sezon na śliwki, ale ten placek można wykorzystać do dowolnych owoców. Ja miałam takie z kompotów, ze słoików. Idealnie się nadał
Czerwony Gupikskładniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy
Domowy Smak JedzeniaProste i pyszne ciasto z bezglutenowej mąki gryczanej. Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki gryczanej 10 dag orzechów włoskich 4 jajka Wykonanie
Tradycyjna Kuchnia