Prażone orzechy do mleka? O tak, w zimowe wieczory uwielbiam taką przekąskę, szczególnie do dobrego filmu. Dziś właśnie taki szybki przepis na małe co nie co
Niezły MłynekDeser truflowo – chałwowy z malinami Dzisiejszy deser powstał z połączenia smaków na które oboje z mężem mieliśmy ochotę, a ja nie wiedziałam właściwie na co
Relaxtimeodstaw na 10 min . Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek chleba i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Dodatkowo możesz naciąć jego wierzch nożem . Chleb piecz w 180 stopniach przez godzinę , następnie obróć go do góry dnem i pozostaw na dodatkowe 5-10 minut(...)Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu. Jeszcze więcej keto przepisów Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Gnocci kalafiorowe Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Jajeczne placki z cukinii Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Zobacz więcej keto
WegePrzepisTo brownie nie zawiera 14 głównych alergenów. Nie znajdziecie tu jajek, nabiału, glutenu. Produkty te zastąpiłam fasolą, bananami oraz kakaem. Ciasto jest bardzo czekoladowe idealnie współgra
wysmienityNie samym ciastem żyje człowiek. Od czasu do czasu trzeba przekąsić coś warzywnego i zdrowego. Mogą być frytki. I nie mowię tutaj o tłustym fastfoodzie z
dolcevitainmykitchenZa nami baaardzo upalne lato pełne domowych lodów, zimnych deserów, orzeźwiających koktajli i lemoniad. Ciastek nie piekłam od kilku miesięcy, upał powodował, że na piekarnik
Upiecz sobie babeczkęNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and mintyMoja pierwsza rolada. Nie jest idealna i pod względem wyglądu pozostawia wiele
Pan i Pani Smith w kuchniMałe, chrupiące beziki – słodkie, kuszące, na raz… Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości i gotowe Składniki na około 75 sztuk: 3 białka 150 g
Słodki sentymentlekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃 Składniki: Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody(...)partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać
Candy Pandaszrobiłam go po to, żeby na niego patrzeć. Pokroiłam go, rozdzieliłam, zjadłam. W smaku i konsystencji bardzo przypominał mi ciasto z karpatki lub eklerków. Dla mnie bomba. My, mimo oporów związanych z deserami, zjadł śniadanie bez problemów. Myślę, że to zasługa świeżych owoców, jogurtu i faktu, że Dutch Baby nie wyszedł za słodki. Był taki jak trzeba. Zróbcie(...)mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Podgrzaną patelnię wyciągamy z piekarnika (nie poparzcie się), wrzucamy na nią masło, rozpuszczamy je. Następnie wylewamy na to gotowe ciasto. Pieczemy 20-25 minut, aż się podniesie i zarumieni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy
KardamonovyWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęSkładniki: kostka masła lub margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 ml mleka 3 łyżeczki
Pychotkaaaciasta drożdżowego, a jak nie mamy czasu to na bazie ciasta francuskiego. Na wigilię paszteciki przygotowuję z suszonych grzybów, natomiast na inne okazje, jak nie macie pod ręką grzybów to możecie wykorzystać pieczarki. Paszteciki z kapustą i grzybami składniki Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję świeże drożdże. Ciasto na nich znacznie lepiej wyrasta. Drożdży suszonych używam przede wszystkim do ciasta(...)następnie rękami bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Białka, które Wam zostaną możecie wykorzystać na przykład do przygotowania Bezy Pavlova z kremem i malinami. Ciasto wyrabiamy dość długo około 7 minut, powinno być elastyczne i jednolite. Zostawiamy je do wyrośnięcia w misce podsypanej mąką. Po wyrośnięciu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 2-3 części i rozwałkowujemy. Powinno mieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!związku z tym, że od roku piekę chleby sama w domu, sprawiamy sobie przyjemność takimi małymi rzeczami. Bardzo Wam to polecam. Dzisiejszy przepis jest jednym z prostszych. Łączymy ze sobą dwa rodzaje mąk, jest tutaj ciepła woda, suszone drożdże, dodatki. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Później czekamy aż chleb wyrośnie, do pieca, wyciągamy go z foremki, studzimy i wciągamy(...)tego oba rodzaje mąk, sól, mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy orzechy i żurawinę, znowu mieszamy. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto równomiernie przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Nie dociskajcie go za bardzo, żeby nie utrudnić drożdżom roboty. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy je wilgotną
KardamonovySzybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Ciasto daktylowe
Słodki sentymentkrem czy przygotowana w naczyniu żaroodpornym pyszna zapiekanka lub tarta i ciasto kruche , ale o tym w kolejnych akapitach. Jesienny obiad, okraszony świeżą natką pietruszki Niezwykle cennym produktem jest natka pietruszki. Nie warto z niej rezygnować, kiedy kończy się lato. Jej właściwości pomogą bowiem przetrwać sezon jesienno-zimowy bez infekcji wirusowych. Działa antyseptycznie, zawiera bardzo dużo witaminy(...)zimą. Pietruszkę można hodować także w domu, dzięki czemu przez okrągły rok będziemy mieć świeżą natkę pietruszki. Można ją stosować jako przyprawę w zasadzie do wszystkiego. Okrasić nią zapiekankę, pieczone ziemniaki, dodawać do zup i sosów, posypać posiekaną natką pietruszki ugotowane ziemniaki. Ząbki czosnku – naturalny antybiotyk na jesień i zimę Kolejnym wartym przemycenia w jesiennych posiłkach produktem jest czosnek. Wspomaga
jakszef.plmangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 345 g mąki pełnoziarnistej – 1 łyżka cukru – 1 szklanka bardzo ciepłej wody – ¼ szklanki startego wegetariańskiego parmezanu – 1 łyżeczka soli himalajskiej – 1 łyżka oliwy – 2 ¼ łyżeczki drożdży instant Sos do pizzy: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczki suszonego oregano – ½ łyżeczki soli himalajskiej – 3 pomidory bez skórki Dodatki: – 1 cebula(...)powoli wlewamy mieszankę z wody, czekamy aż utworzy się jednolite ciasto. Wyciągamy ciasto z robota i kładziemy je na posypany mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie przenosimy krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie składniki do wykonania sosu umieszczamy w pojemniku
Zdrowy Styl Joannywaniliowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Sposób przygotowania: Połącz cukier brązowy, cukier biały, masło, masło orzechowe i esencję waniliową i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Ucieraj do czasu, aż składniki się połączą Gotowe ciasto owiń folią i wstaw
365 dni dookoła kuchnigładką masę. Można ręcznie, można posłużyć się mikserem. Wbijamy żółtko, wlewamy mleko i alkohol. Wsypujemy orzechy i ponownie mieszamy dokładnie. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, wsypujemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, plastyczne. Jeśli wydaje Wam się zbyt wilgotne, dosypcie odrobinę mąki. Zawijamy w folię i na około 30 min wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu(...)długości około 6 cm i grubości około 0,5 cm. Łączymy ich końce tworząc pierścionki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, w niewielkich odstępach, smarujemy pozostałym rozbełtanym białkiem. Pieczemy na rumiano, w temperaturze 160 stopni około 20 minut ( bez termoobiegu ). Wyciągamy i chwilkę studzimy, po czym zanurzamy kółeczka w przygotowanym wyłącznie z cukru pudru i soku cytrynowego
Kronika PiekarnikaDzisiaj dziele się z Wami przepisem na muffinki bez grama cukru, które nadziałam świeżymi truskawkami oraz borówkami. Upiekłam je dla mojego dziecka z okazji ukończenia pierwszego roku życia. Poniższe mini słodkości przygotujcie z dzieckiem na ręku i bez miksera. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to upieczone muffinki możecie posypać cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 kostki roztopionego masła (100 g) dodatkowo owoce (12 sztuk truskawek i borówek) Banana rozgnieść i wymieszać z jajkiem. Suche składniki wymieszać ze sobą. Dodać do nich roztopione, ostudzone masło, masę bananową z jajkiem i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto
UgotowaćCzas czytania: 3 min Pavlova z figami jest bardzo eleganckim tortem , przepięknie się prezentuje i z pewnością będzie ozdobą każdego przyjęcia . Deser Pavlova jest prostym deserem
SprawdzonaKuchnia.plKolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż
W kuchni bez szafeksię składników. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, zagniatać przez 1-2 minuty, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, układać je -zachowując odstępy – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ściereczką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce(...)pączków ale nie za dużo, żeby temperatura za bardzo nie spadła, przykryć pokrywką. Po kilkudziesięciu sekundach sprawdzić, czy są złociste od spodu, wtedy można je odwrócić. Drugą stronę smażyć bez przykrywania. Przekładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Krem waniliowy: Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozrobiony w kremówce budyń, ponownie zagotować – cały czas mieszając, żeby się
niecodziennikparyCiasteczka chociaż są bez mąki i jajek to smakują wspaniale, są mocno czekoladowe, mięciutkie i co najważniejsze zachowują to miękkość. Składniki na około 25 ciastek 2 dojrzałe banany (waga przed obraniem 460 g ) 130 g masła migdałowego (lub ewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody 20-25 g kakao 60 g kaszy manny jeśli banany są mało słodkie to ewentualnie(...)składniki umieszczamy w misce (banany kroimy w plasterki i miksujemy całość) można w malakserze. Odstawiamy na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka :) Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez około 12-15 minut Upieczone wykładamy na kratkę do ostudzenia
Gotowanie...to proste !ulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
zdrowo i aktywnienaleśniki . Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijaczką po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować ubijanie do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Patelnię posmarować topionym masłem, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca łyżką nakładać okrągłe placki. Placki smażyć na średnim(...)puszyste naleśniki. Amerykańskie naleśniki na kefirze Masło, którego użyjecie powinno mieć płynną konsystencję a jednocześnie być zimne albo co najmniej letnie. U mnie zarówno masło jak i kefir były bez laktozy. Ale to głównie ze względu na moją na nią nietolerancję. Lubisz naleśniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym. The post Amerykańskie
mecooksżyć bez niej nie mogę. Te ciasteczka już kiedyś były na blogu, ale doczekały się ulepszenia i nowych, ładniejszych fotek. Więc taaa daam! oto one! Pieczcie, jedzcie i napiszcie czy Wam smakowały :) Czekoladowe ciasteczka z sezamkami 200 g mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 opakowania sezamków, pokruszonych po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej(...)miękkiego masła 150 g cukru Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i kakao. Mieszając dodajemy pozostałe składniki. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy porcje ciasta. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Zachowujemy odległość ok. 4 cm (ciastko sporo rosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 10-12 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryprzeciętny człowiek nie jest w stanie zrozumieć. Dlatego uznałam, że trzeba zrobić własne płatki. Padło na cini minis. Tak naprawdę to małe ciasteczka, które można zjeść tak po prostu bez mleka. Możesz wykonać je w formie dużych ciasteczek. Ja przygotowałam je jednak w formie małych prostokącików i zjadłam z dodatkiem ciepłego mleka owsianego Muszę przyznać, że smakowały prawie(...)misce wymieszaj mąkę orkiszową, ryżową, 2 łyżeczki cynamon oraz skrobię z tapioki. Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Następnie potnij je na małe kwadraciki lub prostokąciki. Ciasteczka posyp cynamonem i ksylitolem. Piecz
365 dni dookoła kuchniłyżeczki kakao ¼ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g miękkiego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka płynnego miodu Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać masło, miód i mleko. Krótko wyrobić ciasto - najłatwiej w malakserze. Z ciasta formować
Pełny talerzłyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki cynamonu Jajko rozbełtać z mlekiem i cynamonem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Banana pokroić w cienkie plasterki. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować masłem, wyłożyć plasterki banana i smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, następnie wlać ciasto tak, by równomiernie pokryło banany i smażyć
Smaki Armineulubionymi owocami. Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 25 minut Koszt: Tanie Jako wielka miłośniczka wszystkiego, co jaglane, staram się wykorzystywać te składniki do przeróżnych potraw. Tym razem trafiła na słodką wersję zapiekanki, ale nie z kaszy jak to w większości się spotyka, tylko z płatków jaglanych. W połączeniu z mąką migdałową, którą bez problemu stworzycie sami w domu(...)czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać, pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu(...)jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego
Wanilia i Kardamonminut. Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko) i wykrawać okrągłą foremką ciasteczka. W połowie inną mniejszą foremką zrobić dodatkową dziurkę. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (podczas pieczenia nie zmieniają kształtu). Schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Ciasteczka piec w powyższej temperaturze przez około(...)mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu, gdy stwardnieją, zdjąć z blaszki przy pomocy łopatki i przenieść na kratkę do studzenia. Ciasteczka bez dziurki wysmarować konfiturą malinową. Te z dziurką oprószyć obficie cukrem pudrem i umieścić na konfiturze lekko dociskając. Smacznego! Rady: - Konfiturę malinową można zastąpić malinowym dżemem. - Ilość ciasteczek
Nastoletnie Wypiekaniesama nazwa wskazuje zawiera krówkową masę, mnóstwo masła i bezę. Chyba rozumiecie, że taki krem musi być bardzo smaczny, a tort bananowy po prostu przepyszny! Upiekłam ten tort na Sylwestra. Jak myślicie, goście będą zadowoleni? Tort bananowy Składniki: na 12-14 porcji 3 tortownice o średnicy 26 cm Ciasto bananowe na spód 4 banany 2 łyżeczki soku z cytryny + otarta(...)waniliowego ekstraktu 300 ml mleka 1½ łyżeczki winnego octu 200 g masła, miękkieg0 400 g cukru 3 jajka Nastaw piekarnik na 140ºC na termoobieg. Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia, brzegi posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.Obierz banany i zgnieć widelcem. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny. Wymieszaj mleko z octem. Do oddzielnej miski przesiej mąkę, sodę
codojedzeniaLight z moimi modyfikacjami. Pyszna :-) Zapraszam do wypróbowania. Smak, mimo że bez jakichkolwiek zbóż, zdecydowanie przypomina tradycyjną pizzę. Low Carb Pizza Składniki na spód: 260 gram mąki migdałowej (może być zmieszana z tartymi migdałami) 2 jajka 250 gram startej mozzarelli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową) Składniki na wierzch - do wyboru(...)posmarowania gotowej pizzy Oczywiście wybór składników należy do was :-) Sposób wykonania (pizza na średnią blachę) Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-) Nasmaruj blachę - może być oliwa Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi Piecz ok 15 minut
Marta próbujeogórki kiszone Czarnuszka Kilka czarnych oliwek Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy(...)nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki ogórka i oliwek. Posypujemy odrobiną czarnuszki. Babeczki zjadamy od razu lub układamy obok siebie w pudełku by móc je przewieź bez uszkodzeń
Kuchnia w czekoladzietruskawki dałam dwie łyżki lodów. Humor poprawiony :) Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI: Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy(...)Odstaw na 1 godzinę. Po godzinie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję na oko) Rozgrzej piecyk 180 stopni. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę i posyp kruszonką. Włóż do nagrzanego piecyka i piecz 40 minut. Przygotuj koktajl truskawkowy ( zmiksuj truskawki i dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki. Po wyjęciu ciasta z piecyka odczekaj trochę
Misz-masz by DomiPlacki ziemniaczane bez mąki, bez jajek. Starte ziemniaki, sól, pieprz i olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie i odstawienie ich na kilkanaście minut, następnie odlanie nadmiaru płynu i smażenie na tłuszczu. Placki dla alergików wszelkich, nadają się również do pieczenia. Składniki: 1/2 kg ziemniaków sól(...)minut, następnie wyciskam z nich nadmiar płynu i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję gorące na słodko
Mango PapajaNajlepsze pączki bez wątpienia robiła moja mama i kto je jadł to potwierdzi. Na szczęście udało mi się spisać jej przepis do mojego zeszytu i dzięki temu mogę odtworzyć ten wyjątkowy smak. Pączki są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Na drugi dzień są równie pyszne jednak wtedy ja wolę delikatnie podgrzać je w mikrofali aby były znowu pulchniutkie(...)Skala smaku 10/10- wg mnie żeby zrobić dobre pączki potrzebne jest jednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej
Kubki smakumiesiąc spędzony w UK. Indywidualne kursy dla dzieci oraz młodzieży - tej młodszej i tej trochę starszej ;) Warto zapoznać się z ofertą. Składniki: 500 g jogurtu greckiego 1 budyń śmietankowy bez cukru 3 jajka 50 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Frużelina jagodowa: 200 g jagód 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru 3/4 łyżki soku(...)sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier.. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), wylać ciasto, wyrównać. Na dół piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Jagody przebrać i umyć. Włożyć
Domowa cukiernia Ewydowiedziałam się, że na egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj(...)dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę i zeszklić. Zalać octem, podsmażać jeszcze chwilę, zdjąć z palnika i ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy
Pożeraczka, czyli raz adobrzerównież bardzo pożywny. Zaspokoi nasz głód na długi czas :-) To nie koniec jego plusów, smak żytniego chleba jest rewelacyjny...😋 Uwielbiam różnego rodzaju pieczywo i szczerze mówiąc to nie umiałabym bez niego żyć. Składniki : m ą ka żytnia 1 kg, słonecznik 3/4 szklanki + 3 łyżki do posypania chleba , drożdże suche 2 łyżeczki, sol 1 łyżka, woda(...)keks ó wce), nasmarować 2 łyżkami oleju. Wyrośnięte ciasto, ponowie wyrabiamy, przekładamy do blaszki i smarujemy wierzch dwoma łyżkami oleju i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 35 min. Następnie wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Upieczony chleb obkrawamy nożem
kulinarne odsłony patiOstatnio miałam ogromna ochotę na takie razowe ciasteczka bez cukru, więc postanowiłam upiec je z mąki postanowiłam z dodatkiem cynamonu, wyszły bardzo smaczne. Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym można czasem sobie pozwolić na takie ciasteczka. Wzorek na ciasteczkach wykonałam wałkiem od firmy MyGiftDna . Składniki: 200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000 100 gram masła 1 jajko(...)łyżeczki cynamonu Szczypta soli Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy n grubość 0,5 cm, wałkujemy wałkiem
Bajeczna Kuchniaubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy ubite dodajemy mąkę ryżową , proszek do pieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy nasze białka , ciasto łączymy z białkiem mieszkając łyżką delikatnie tak aby nie stracić puszystości . Tortownicę smaruję(...)wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze
Mój Smakpszennej 150ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1 Delikatnie podgrzej mleko (do około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się
Blendmanfasoli bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy pod koniec do ciasta). Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i fasolę zmiksowaną blenderem oraz w kawałkach. Ciasto(...)wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje ciasta można wałkować na papierze do pieczenia, ułatwi nam to odklejanie bardzo cienkiego krążka. Podpłomyki pieczemy na kratce od piekarnika
Moniki Smakołykizapomnę, przy negatywnej ocenie familii. Przecież żyjemy też od razu na serio, bez prób. Mamy prawo do błędów, mówi się nawet, że bywają niezłym nauczycielem, oczywiście wówczas, gdy mamy ochotę ich wciąż nie powielać. Zatem wymyśliłam sobie takie kruche ciasto w letniej odsłonie z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami i wyszło świetnie. A zupełnie nieprzypadkowo wpisuje się doskonale w patriotyczny koloryt(...)pora na sprawców stanów przedzawałowych sporej grupy telewidzów, czyli siatkarzy. Polska! Jak znajdziecie w sobie ochotę na przygotowanie naszego pysznego porzeczkowego rarytasu, przygotujcie odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru
I tu będę miała takie tepszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek
Czary - gary w kuchniodstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą(...)odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem i odstawić
Nastoletnie WypiekanieCudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki(...)oddzielamy od żółtka. Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Wykładamy do tortownicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 180*C. Podajemy z jogurtem i truskawkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogodrywamy niewielką ilość ciasta, z którego formujemy 4 małe ozdobne kulki (będą to uchwyty bochenka), pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, z których formujemy kule, które ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Kule układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub gdy chcemy mieć bardzo równe bochenki układamy w okrągłych żaroodpornych naczyniach niezbyt dużych lub innych(...)mlekiem. Moje 4 chleby mieszczą się na raz w piekarniku, ale można je upiec na raty jeśli się nie mieszczą w piekarniku. Chleby pieczemy przez ok. 30 minut w 220 stopni C bez termoobiegu, a następnie odkładamy je do całkowitego wystygnięcia (najlepiej upiec je dzień wcześniej). Przed podaniem odcinamy wierzchy chlebów, wydrążamy je, smarujemy w środku roztrzepanym białkiem (środek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry
rozgotowanabardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka, 170g masła(...)puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe
Z miłości do słodkości