ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1572/2544)

ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 195

wyobrażam sobie choinki bez domowych ciasteczek. Ich przygotowanie co prawda nie jest szybką sprawą ale to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci. Jednym z moich najlepszych wspomnień z dzieciństwa jest pieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż(...)roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl  i zabarwiłam ją barwnikami.  Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki  1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na dekorację: około 150 g białej masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jabłka pod kruszonką 101

rodzime jabłka i gruszki, reszta to owoce importowane, niekoniecznie smakiem przypominające prawdziwy owoc. Ale kto nie lubi ciasta z jabłkami? My bardzo lubimy w każej postaci, szczególnie szarlotkę z kruszonką lub z bezą. Zrobiłam błyskawiczny deser jabłkowy czyli jabłka zapiekane z kruszonką. Pyszne jako samodzielny deser lub z lodami waniliowymi. Składniki(...)wiórki kokosowe i czekoladowe płatki do posypania • 2 biszkopciki • masło do smarowania formy Wykonanie: • Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. • Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać pokruszonymi biszkoptami. • Wrzucić do formy jabłka, posypać cynamonem, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. • Masło rozpuścić, dodać mąkę, otręby, cukier i wymieszać

To co kocham
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 216

quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują chipsy. Poniżej przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane, ale tradycyjnie już nie obyło się bez naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne(...)dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt y kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 121

mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~100-150g jabłka (lub innych drobno posiekanych owoców) Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lekko ponad ich poziom i odstawiamy. Chia łączymy z mlekiem i również odstawiamy(...)masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Jak obrać migdały z brązowej skórki? 234

Czasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g płatków migdałowych trzeba zapłacić 0,80 euro, czyli ok. 3,50 zł). Więc poco mamy przepłacać? Przecież obranie migdałów z brązowej skórki, to dosłownie 2-3 minuty(...)pracy, a zaoszczędzimy na tym trochę kasy.  Tak obrane migdały idealnie pasują do dekoracji ciast, do zmielenia na mączkę migdałową, którą potem możemy użyć do makaroników lub ciast . Jak obrać migdały z brązowej skórki? - poradnik: Potrzebne rzeczy: Migdały Rondelek Woda Blaszka do pieczenia Jak ściągnąć skórkę z migdałów? Migdały umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą, aby byli całkowicie

Kuchnia Łukasza
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 177

grubość około 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam bułeczki foremką lub szklanką i układam na blasze posmarowanej olejem. Skrawki ciasta zagniatam, rozwałkowuję i wykrawam bułeczki. Bułeczki na blasze nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Smażenie – pieczenie bułeczek na patelni: Patelnię stawiam na średnim palniku i rozgrzewam, gdy patelnia jest już gorąca zmniejszam płomień na najmniejszy(...)bułeczek na drugą stronę górę maluję olejem i przewracam na drugą stronę, z drugiej strony również smażę około 2-3 minut. Następnie znowu przewracam, robię tak dwukrotnie ale już bez malowania olejem. W sumie bułeczki smażę około 8 minut na złoto-brązowy kolor. Długość smażenia zależy od płomienia i grubości bułeczek. Bułeczki z patelni są gotowe, można podawać. Życzę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pszenno-Orkiszowe pierniczki świateczne 154

proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić

Truskawkowa Fiesta
Świąteczne wypieki. Ciasta, pierniczki, ciasteczka i inne słodkości na świąteczny stół. 193

pełen smaku i aromatu   Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki   Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka(...)Czarny ląd". Idealne słodkości dla dzieci (z czekoladą).  Serniczki last minute z kawałkami jabłek i dżemem - proste i szybkie Śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe  Serniczki expresowe  Miłego pieczenia i... smakowania

Słodkie okruszki
Muffinkowe grzybki 182

temperaturze 180st. Studzimy. Z wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy(...)nakładamy po pół łyżeczki masy białkowej. Łączymy kapelusze z ogonkami tworząc grzybki. Układamy na stojąco na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150st na kilka minut, aby białko zaschło.       Z reszty białka możemy upiec bezy. Temperatura pieczenia 110st przez około 1,5 godziny

Gotowanie moimi oczami
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 160

oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić(...)kolejny i wrzucić -tak oliwki jak pomidory. Wyrobić.  Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę.  Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
MINI PALMIERY 219

Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Najprostsza tarta z jabłkami 224

ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna z lepszych jakie było dane(...)prosto z lasu podczas ostatniego spaceru dopełniły całość :) Forma o średnicy 23-24 cm Składniki: Ciasto:  200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko Nadzienie:  4-5 jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła odrobina startej skórki z cytryny Składniki

My simple kitchen
Kokosowy sernik 190

który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;) Składniki: 5 jajek 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg) 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa , daje(...)około minutę  dodajemy ser, miksujemy  białka ubijamy na sztywną pianę  dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy  wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala)  studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pomysł na podziękowania dla gości - Komunia. 205

szybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około 30 min. po czym, rozwałkowujemy ciasto na cienki placek 4-5mm . Okrągłą foremką wykrawamy ciastka, układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy dziurkę dość blisko krawędzi. Ja używam do tego zwykłej rurki do napoju. Pieczemy ciasteczka w 160  stopniach , 25 minut. Po upieczeniu, ciasteczka muszą ostygnąć, najlepiej(...)omijając otwór , a po delikatnym przeschnięciu, pisakiem piszemy na środku ciasteczka IHS. Najlepiej  żeby polukrowane ciasteczka wyschły przez kilka godzin, masa lukrowa dobrze zaschnie a my będziemy mogli bez umazania się i wstążki, dokończyć prezencik  dla gości. Drukujemy, bileciki . U nas z tym samym motywem co na zaproszeniach i prosty tekst. "Dziękuję za przybycie. Maja ". Oczywiście tekst

Farmażony
Pełnoziarnisty chleb z płatkami 174

wymieszać suche składniki, zalać mlekiem i wodą. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej owsianki. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy "keksówki". Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia.  Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Podrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60-70 minut, aż chlebek lekko się zrumieni. Wyjąć go z formy

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania