ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1572/2544)

Ciasto ucierane z truskawkami. 102

Upiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane,  a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon  i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet  bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą  czekoladową, lub cukrem pudrem(...)masłem to ciasto  smakuje lepiej. Jeśli zdecydujecie się upiec dajcie znać, czy smakowało :)  Będzie mi bardzo miło, jeśli podeślecie fotki na FB lub e-mail.  Składniki: 250 g. masła 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 pełna łyżka do mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Dodatkowo: cukier puder do posypania

Agusiowe smakołyki
Wegańskie, puszyste babeczki na soku z czerwonych pomarańczy 70

Bez jajek, bez nabiału, za to puszyste, przepyszne i pełne smaku pomarańczy. Takie właśnie są te wegańskie babeczki. Idealnie sprawdzą się na wielkanocny stół :) 220 g mąki orkiszowej jasnej 40 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 200 ml soku z czerwonych pomarańczy (u mnie to ilość wyciśnięta z 4 sztuk) skórka starta z całej pomarańczy łyżeczka proszku(...)pieczenia 0/5 łyżeczki sody 90 ml oleju rzepakowego szczypta soli dodatkowo: puder malinowy (liofilizowane maliny) świeża mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce i podajemy posypane pudrem malinowym i miętą. Smacznego :) Artykuł

Mienta blog
Gołąbki bez zawijania 68

Gołąbki przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 1 i 1/2 szklanki

Wasze Przepisy
Biszkopt kawowy z czekoladą 62

Niejeden z jej przepisów w moim blogu znajdziecie. Tego jestem pewna. Dziś ciasto proste w wykonaniu. Delikatne, pyszne, średnio zawstydzające. Bo upiekłam je zachwycona po biurowej degustacji i wyszło. Tak samo pyszne. Przed którąś z minionych Wielkanocy to było, stąd moja dzisiejsza propozycja. Szukam pomysłu na ciasto, przy którym pomimo postnego Wielkiego Piątku, usiądziemy na chwilę razem, zatrzymamy się. Składniki(...)kolei żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą. Przesiewamy do masy na trzy razy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy obtoczone w mące kawałki pokrojonej czekolady ( mogą być również czekoladowe groszki ) i orzechy. Wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy wierzch

Kronika Piekarnika
Dwukolorowy wieniec drożdżowy 68

motywację, by wstać wcześniej w weekend. Mimo, że poranki już ciemne. W ciemnościach, walcząc z sennością,  trzeba odmierzyć proporcje składników, zagnieść ciasto, pozwolić mu wyrosnąć. Trzeba pobawić się w zawijanie, rozcinanie, formowanie, w końcu pieczenie. Ale efekt wynagradza podjęty trud - w międzyczasie za oknem się rozjaśnia, więc podziwiamy nasze dzieło w świetle dnia. Wieniec jest piękny, wyrośnięty(...)jasne ciasto wyciągamy na blat obsypany mąką lub wyłożony podkładką silikonową. Na górę jasnego ciasta wykładamy równo, na całej powierzchni, rozciągając od brzegu do brzegu ciasto kakaowe. Rozwałkowujemy razem na równy prostokąt, o grubości około 3 mm. Rolujemy wzdłuż dłuższego boku i  powstałą roladę zawijamy w pierścień, zlepiając dokładnie ze sobą końce. Wieniec kładziemy na blaszkę do pieczenia

Kronika Piekarnika
Kwaśnica wegetariańska 77

Czas czytania: 2 min Kwaśnica wegetariańska Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki z pieczarkami 75

pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść(...)lnianym ręczniczkiem, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące. Przygotować nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć (najlepiej bez przykrycia, by woda odparowała). Chwilę podsmażyć, by zmniejszyły objętość, wystudzić. Smacznego

dom-agi.pl
Zdrowe muffinki bez cukru / Healthy No Sugar Muffins 95

większość bakalii, które wspaniale zastępują cukier. Muffinki w wersji fit przypadną do gustu każdemu fanowi zdrowej diety. Polecam, smacznego:) Przepis na zdrowe muffinki bez cukru: na 7-9 muffinek: szklanka mąki owsianej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, opcjonalnie, 1/3 szklanki jogurtu greckiego, łyżka oliwy(...)opcjonalnie kilka łyżek mleka (krowiego lub roślinnego) Połączyć jogurt, jajko, oliwę i miód. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia - ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne muffinki. Jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Do kazdej babeczki wcisnąć kawałki jabłka, czekolady i bakalii. Piec

Lekcje w kuchni
Sernik z …musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową 94

cytryny 15 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wykonanie CIASTO KRUCHE Z mąki, czarnego kakao,  masła, cukru pudru i żółtek wyrabiamy ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm. Ściągamy jeden arkusz papieru i wykładamy

Tajemnice Smaku
Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej 103

formujemy kulki z ciasta, układając na oprószonej mąką desce. Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką. Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony). Przygotowanie farszu: Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze(...)doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem. Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku. Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille nakładamy farsz i składamy na pół. Podajemy na ciepło. Artykuł Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Szybkie muffinki bananowe 435

składników, plus 30 minutek pieczenia i muffinki bananowe będą gotowe. Tak przygotowane muffinki, w wersji bez dodatków w postaci kremu, będą idealną przekąską do szkolnego lunchboxa dla dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 100g cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 mocno dojrzałe banany 1 jajko 1 szklanka mleka 0.5 szklanki oleju Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik(...)składniki. Do mieszania używamy łyżki, bądź widelca, nie ma potrzeby używania miksera. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, przelewając mokre składniki do suchych. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do papierowych foremek na muffinki, do 3/4 ich wysokości. Pieczemy muffinki w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 30 minut. Artykuł Szybkie muffinki bananowe pochodzi z serwisu Niepieprz

NiePieprz.pl
Gofry 140

Mamy lato, a więc sezon na gofry. W końcu nie ma wyjazdu wakacyjnego nad morze czy w góry bez porządnego gofra. Jednak nie trzeba pokonywać setek kilometrów by zjeść te najpyszniejsze gofry z budki przy plaży, bo w domu też można takie zrobić. Dzisiaj przepis na mięciutkie i pulchne w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz: GOFRY! Na ciepły(...)będą idealne! Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru dodatki: bita śmietana, owoce, dżemy i konfitury, sos czekoladowy itp. Czas przygotowania: 10 minut na zrobienie ciasta + kilka minut pieczenia Liczba porcji: 10 gofrów var widgetParams = "{ 'Id':'7e35f10c-d4fb-4b8d-b121-3c07dbd69dfc','AffId

Analiza Smaku
Fasolowe brownie i puszysty sernik w jednym zdrowym wypieku bez cukru i mąki 117

oprzeć. Na szczęście wcale nie trzeba, bo jest przecież całkowicie legalne ;) nawet na śniadanie :D FASOLOWE BROWNIE I SERNIK W ZDROWYM CIEŚCIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Czas przygotowania 60 minut Z podanych składników upiekłam ciasto w formie o średnicy 22cm Warstwa kakaowa Puszka fasoli 2 jajka 1,5 banana Łyżka kakao Soda Rodzynki około 2 łyżki(...)gorącej wodzie   Zblendować fasolę, jajka, banany i rodzynki (odcedzone z wody) na gładką masę Dodać jogurt, kakao i sodę i wymieszać dokładnie Wylać do formy (ja piekłam w silikonowej) Warstwa serowa Twaróg zblednować z jajkieim, jogurtem, bananem i miodem Można dodać skórkę cytrynową/pomarańczową lub aromat waniliowy Masę serową delikatnie wylać na masę kakaową Piec w piekarniku

HealthyCreations
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 154

dokładnie wymieszać. 5. Kawałki fileta przełożyć do ciasta, wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty ciastem. Następnie każdy kawałek fileta obtoczyć w pokruszonych płatka kukurydzianych, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut. 6. Pomidorowy sos: Koncentrat pomidorowy wymieszać z majonezem, przeciśniętymi przez(...)nuggetsy podawać z pomidorowym sosem. Czy wiesz, że do przygotowania 200-gramowego słoiczka koncentratu potrzebny jest aż kilogram pomidorów? Trafią tam tylko te najlepsze: świeże, dojrzewające w pełnym słońcu, bez skórek i pestek. Pomidory przetworzone mają często bardziej wyrazisty smak oraz większą zawartość składników odżywczych niż pomidory szklarniowe w okresie zimowym. To one zapewnią głębię smaku Twoim daniom. #pudliszki

Szalona Kuchnia Eweliny
OPONKI SEROWO-ŚMIETANOWE 117

zewnątrz. Przygotujecie je ekspresowo (około 20 minut), z kilku zaledwie podstawowych składników i bez zbędnego bałaganu w kuchni.  Na etapie przygotowywania, ciasto jest dosyć mokre, tak ma być. Wystarczy podsypać je mąką, uformować kulę i i delikatnie rozwałkować na gruby placek. Tego ciasta nie trzeba, a nawet nie należy wygniatać. Pracujemy z nim krótko, tylko z zewnętrzną warstwą(...)jest oprószona mąką. By oponki nie wchłaniały tłuszczu warto dodać trochę spirytusu do ciasta.  SKŁADNIKI OPONKI 250 g twarogu 100 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego  2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g maki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu olej roślinny do smażenia LUKIER MALINOWY 1/2 szklanki cukru pudru

cool and minty
Orzechowo-gryczane ciasto z bakaliami 188

jajek, wegańskie, bez cukru? Jeśli dobierzemy odpowiednie składniki, wszystko jest możliwe! Ciasto to powstało przy współpracy ze sklepem Yerba MaTe 24 (https://ymt24.pl/). Składnikami ze… Drukuj Proporcje na: na formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 40 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Ciasto: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (możesz też(...)gryczanej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 85 ml oleju (użyłam rzepakowego) 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego) 30 g cukru z agawy 1 łyżka karobu / kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny Krem orzechowy: 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio 150 g ugotowanej kaszy

Via Gusto
Przepis #190 🎄 Cynamonowy sernik - bez spodu 145

ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Sernik dekorujemy polewą -  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem, który jest

Health-Fit-Life
Tani piernik – piernik wojenny 94

Tani piernik z okresu pierwszej wojny światowej – piernik wojenny. Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy. Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma

królestwo garów
Omlet piernikowy z daktylowym karmelem i kawałkami jabłka 119

Dziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające

Healthy food explorer
FIT tarta z budyniem i owocami :) 211

dziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciastaCiasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu.  W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą(...)m.in. jagody kamczackiej, która odznacza się naturalnym lekko kwaśnym smakiem). Popieczoną tartę wyciągnij z piekarnika, wylej na nią budyń, a na to wyłóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut.  Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce

Zdrowie na języku :P
Ciasto z rodzynkami i orzechami 154

gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju(...)misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół

Zasmakuj Kuchni
Sernik z rosą 186

sernika, bo jest taki pyszny. Dlatego zapraszam spróbujcie i oceńcie sami.  Spód: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 100 g masła Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej.  Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki(...)oleju Ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy godzinę w 170 st. C Beza: 6 białek szczypta soli szklanka cukru Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu uzyskania gęstej błyszczącej piany. Bezę wykładamy

Cynamonowe szczęście
EKSPRESOWY PIERNIK (przepis uniwersalny) 168

Święta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik(...)ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa

Kuchnia MagdaLeny
Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym 163

ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki!  Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona(...)owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki: 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych 1 garść suszonych śliwek 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik do smaku cynamon do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki

Moja smaczna kuchnia
Gruszki z chrupiącą kołderką 169

komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam bez opamiętania bez jakichkolwiek dodatków. W przypadku innych owoców jakoś zawsze szukam im towarzystwa. Uwielbiam(...)piekarnik i zapiec coś słodkiego. Słodycze oczywiście u mnie raczej z tych prozdrowotnych, z wykluczeniem pszenicy, zwykłego cukru, nadmiaru tłuszczu itp. Tak też było i tym razem.  Do pieca wjechały gruszki, ale nie same lecz w smacznym towarzystwie. Płatki owsiane, migdały i odrobina miodu. Po podpieczeniu genialnie chrupały,a z miękka gruszka i lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów

Przysmaki Karolki
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 122

bez żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię - proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć.  Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu(...)tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć. Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz

Chilli Czosnek i Oliwa
Murzynek – klasyczny przepis 196

Murzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać(...)murzynka, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i banalnie proste. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 3 czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Mleko podgrzać w garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia

Taste and Cook
Chleb maślany 158

cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło(...)wierzchu i posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20-30 min. zależy od piekarnika. Chleb pieczemy 35-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane

chleba naszego
Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami 139

podrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki. 4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy(...)minut do lekkiego podrośnięcia. Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;) Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!! Więcej na temat kampanii

Gotowanie...to proste !
ZIEMNIACZANE KOTLETY Z WARZYWNYM FARSZEM 501

Jeżeli nie polejemy kotletów boczkiem będzie to danie wegetariańskie:) SKŁADNIKI 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie. 1 jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki

harrisa
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 149

farsz na cieście zostawiając 2 cm margines. Zwijamy jak na roladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej(...)niego, do wyboru mamy także Migdał z Maroka, Cytrynę z Sycylii i Pomarańczę z Brazylii – wszystkie ekstrakty są w 100% naturalne i nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą

Poezja smaku
Tarta z pieczarkami i porem 134

Ostatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę:   100g zimnego masła   200g mąki pszennej   1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży(...)150ml śmietany  18% sól,  pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy

Szefowa kuchni
CHLEBEK BANANOWY 191

chlebek na zdjęciu jest taki ciemny, dlatego że 1 łyżkę mąki zamieniłam w tym wypadku na kakao Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany - z brązowymi plamkami (ok. 240 g bez skórki) 2 jajka L 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 5-6 lekko czubatych łyżek) +1 łyżkę mąki można zamienić na kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki(...)osobnej misce. 2. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz, a następnie dodaj mąkę i cynamon. 3. Ciasto połącz delikatnie z ubitym białkiem. 4. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (aż włożony drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy

Vroblewska-fitlife
Ciasteczka owsiane / Oats cookies 1547

święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku i tak mogą przeleżeć(...)przerwie. Składniki na około 40 - 50 ciasteczek: Słoiczek dżemu z jagód goji, malin i chia (przepis tutaj) 2 jajka 3 szklanki płatków owsianych  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3/4 brązowego cukru 3/4 białego cukru 1,5 kostki masła pół aromatu waniliowego  Masło ubić z cukrem białym i brązowym, na gładką masę. Dodawać

Delusional Trine
Makowiec z jabłkami na puszystym spodzie. 131

wyłożoną papierem wylewamy ciasto. Masę makową możemy wykładać na przeróżne sposoby. Albo robić różnej wielkości kleksy na cieście. Można równomiernie rozprowadzić po całości. A można też tak.... Połowę masy makowej wykładamy jako trzy rzędy na cieście, zaś resztą masy przykrywamy całe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem

Dieta moja pasja
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6415

Bajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet

Czerwona Porzeczka
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 151

idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy

Wrzosowa Polana
Chleb z pieczonymi ziarnami 142

siemię wlać razem z wodą. Wyrobić ciasto na gładką kulę, nie klejącą się zbytnio do rąk. Wyrabiać przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić w misce do wyrośnięcia. Miskę można wysmarować olejem. Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto, rozciągnąć na blacie i dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy(...)zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny.  Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu. marcelina

Czerwony Gupik
Sernik z rosą 169

piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec

Smaki Natalii
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 182

jajka 1 ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g masła jogurt grecki do podania 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki miód lub sos czekoladowy do polania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku(...)żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach

karmelowy
Bułki pszenno-kukurydziane 125

wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół. Każdą z części ponownie podzielić na mniejsze kawałki - tyle(...)wyrosną i będą większe niż wydzielone kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orkiszowe placuszki z jabłkiem 190

Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron

Słodkie okruszki
Proste gofry z bananami 144

dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany 150 g mąki 5 g proszku do pieczenia Jest to mała porcja na około 8 sztuk. Banany jak widać na zdjęciu mogą(...)Banany oczywiście obieramy i blendujemy. Masło z cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim

KasiaiKrzysiu.pl
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 171

kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia. W praktyce jednak nie jest tak kolorowo. Po pierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami(...)śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi

Powiedz dietom nie
Naleśniki zapiekane z serem 417

jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki(...)wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie.  Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut po tym czasie wlać śmietanę i ponownie piec aż śmietana się zapiecze.(zgęstnieje) Podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami

O kuchni z uczuciem
ciasteczka różane i współpraca z Premium Rosa 130

dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem(...)Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 190

pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając(...)minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.   2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z rabarbarem i pianką 167

zielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt(...)pianką. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej

Cynamonowe szczęście
Chleb z musli i cukinią 133

marzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny(...)Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru wody) – 3 jajka Przygotowujcie 2 miski. W jednej umieszczamy płatki, proszek oraz

Szybko Tanio Smacznie
Słodko pikantny chleb orkiszowy 147

kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy (celem odpowietrzenia) i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką zwykłą foremkę to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jak mamy silikonową lub jakąś inną nieprzywieralną to niczym(...)foremce ponownie przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę do wyrośnięcia zostawiamy. No i potem już tylko pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż ostygnie. Smacznego :) A jeśli jesteście "maszynistami" to bez problemu też da się w maszynie ten chleb zrobić. Wrzucamy tak jak pisałem na początku wszystko do pojemnika, ustawiamy wagę

Marder&Marder Manufacture
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 178

700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła   1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce

Mała Cukierenka
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 174

aromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej pszennej, - 5 jaj, - 200ml oleju rzepakowego, - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, - i po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru mielonego, cynamonu, kardamonu W dużym garnku w 200ml wody namaczamy(...)nasiąkły.  Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy.  Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.  Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką.  Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym

upichcona
Sernik z melisą i brzoskwiniami (bez glutenu) 186

dlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami(...)waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta soli 3 łyżki posiekanej melisy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdzowa tarta z botwinką i serem gorgonzolla 94

wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć farsz. Ułożyć kawałki sera gorgonzola, doprawić solą oraz pieprzem.  Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć w kratkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piec 30-35 minut lub do chwili

MarciochaKucharzy
Babka cytrynowa 206

wyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika

Mienta blog
Muffinki czekoladowe z bananem 238

czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .  W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste(...)posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika

Grunt to przepis!
ciasteczka owsiane z żurawiną 573

U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
okonomiyaki 164

kurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z obu stron przez kilka minut-2-3 - do czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone(...)jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi i to co kto lubi.....SMACZNEGO

w mojej kuchni
Róże karnawałowe z piekarnika 398

Jak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1258

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory. Ciastka piec w 170 stopniach C około(...)mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek. Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka tulipan na białkach 208

nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie  tutaj  . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :)  Przepis ze strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę

charlotte gotuje
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 179

mnie dom to właśnie wszelkie  kuchenne zapachy.  Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia  domu mojej Babci...  Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień  Babcia kładła na gorących kręgach jabłka.  Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy(...)jabłka Wykonanie:  Jaja, cukier, sól miksujemy  mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a  następnie z drugiej strony na złoty

Walijskie Pichcenie
Sernik z morelami i kruszonką 364

Zapraszam na sernik z morelami i kruszonką. Sernik z morelami i kruszonką Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Kruche ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g cukru 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 125 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie (480 g po odsączeniu) 750 g tłustego sera, może(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do połączenia składników. Następnie owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkować (moje było dość klejące, więc starałam się rozwałkować je między dwoma kawałkami folii lekko podsypane mąką) na okrąg większy od średnicy tortownicy. Tortownicę wysmarować tłuszczem (u mnie olej) i wylepić ciastem spód i dość wysoko

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto z malinami 101

Mamy już wiosnę, ale pogoda niestety nie dopisuje, więc warto sobie umilić dzień jakimś ciastem z owocami. U mnie padło na maliny, więc dzielę się przepisem

Healthy food explorer
Ciasto serowe z dynią 135

No więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do 

To co kocham
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 211

stopni  (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach  uformuj   bułki  i umieść go na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia . Nie rób zbyt wysokich bułek, ładnie wyrastają. Dodatkowo możesz  naciąć  ich wierzch  nożem . Bułki piecz w  180 stopniach  przez  35-40 minut . Upieczone bułki(...)bułek. Obliczenia przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb

WegePrzepis
Rogale marcińskie 77

dnia tradycją było spożywanie gęsiny. Mam na blogu kilka przepisów na pieczone gęsie udka, a w tym roku zamierzam upiec gęś w całości. Inspiracji szukałam na portalu Przepisy.pl i wiem jedno - będzie pysznie:)    A teraz zapraszam na rogale!  Rogale marcińskie Składniki (na ok 22sztuki): ciasto półfrancuskie: 20g drożdży 400ml mleka 2 jajka + 1 żółtko 100g cukru(...)miękkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na do wyrastania na ok godzinę. Następnie ciasto odgazować, uderzając pięścią. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, wyłożyć masło na 2/3 długości, zostawiając wolne brzegi po ok 2cm. Ciasto złożyć 3 razy - zaczynając od części bez masła (jak kartkę papieru), zlepić brzegi. Ciasto odwrócić

Obiad gotowy
Malinowy tort z glazurą czekoladową 177

opadły.  Przełożyć do formy. Formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu(...)temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg.  Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie  Biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Formę silikonową w której piekł się biszkopt, wyłożyłam folią spożywczą (ułatwi to późniejszy wyciąganie z formy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dynia na zimę wraz z poradami 81

mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 76

mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny(...)piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 113

piekarniku. Można też umyć w zmywarce w 60 st lub w wyższej temperaturze. Wyparzanie w piekarniku wygląda tak: Piekarnik nagrzać do piekarnik do 110 st i „piec” same słoiki, bez zakrętek, przez 20 min. Słoki wyjąć, zakręcić wyparzonymi zakrętkami, aby nie dostały się żadne brudy. Należy pamiętać że zarówno słoiki jak i zakrętki przed nałożeniem produktów(...)dynie poukładać na blaszce od piekarnika skórką do dołu, wydrążyć z gniazd nasiennych. Piec do miękkości od 45 min do godziny z termoobiegiem. Po tym czasie blaszkę z dyniami wyjąć. Ostudzić, Obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać. Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia

moj przepis na
Sliwkowy fit serniczek 120

desery, którym nie sposób się oprzeć. Sernik to zdecydowanie jedno z takich ciast, obok którego nie potrafimy przejść obojętnie. Na szczęście samych rodzajów sernika jest tak dużo, że spokojnie możemy dorzucić jeszcze jeden bez poczucia, że odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat(...)masła POLEWA - klik Herbatniki kruszymy i łączymy z zimnym masłem. Najlepiej rękoma. Wykładamy na tortownicę, której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Dokładnie oblepiamy, zwłaszcza brzegi, aby w trakcie pieczenia sernik nie wypłynął. Pieczemy przez 10 min w 170 stopni na środkowej półce. Żółtka oddzielamy od białek. Otwieramy jogurty, budynie, odmierzamy cukier, olej oraz siekamy śliwki w drobne kawałki

Kuchnia od dwojga
Muffinki owsiane z owocami 67

Lubicie muffinki? Ja uwielbiam! To takie małe słodkie co nieco, które bardzo cieszy Tym bardziej, jeśli przygotujecie je samodzielnie w domu w zdrowej wersji z sezonowymi

Natka Pietruszki
Muffinki owsiane z owocami 76

Lubicie muffinki? Ja uwielbiam! To takie małe słodkie co nieco, które bardzo cieszy Tym bardziej, jeśli przygotujecie je samodzielnie w domu w zdrowej wersji z sezonowymi

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania