ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1579/2544)

Szarlotka królewska 101

ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka królewska z galaretką jest prosta w przygotowaniu. Ja zawsze przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez(...)smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną, składniki: na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 25 cm: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml: na biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 100 g mąki pszennej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Lekcje w kuchni
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 72

blacie. 2. Po upływie czasu ciasto oprószyć solą, suchymi drożdżami, dodać ziarna słonecznika. Ciasto przez kilka minut dokładnie wyrabiać mikserem z hakowymi mieszadłami. 3. Złożyć ciasto chlebowe: rozciągać je i zakładać na siebie, kilka razy. Składanie ciasta powinno trwać około 5 minut. 4. Ciasto odstawić do wyrastania na 5 godzin. Podczas tej fermentacji ciasto dwukrotnie złożyć: po 10 minutach(...)godzinach od zmiksowania ciasto powinno potroić objętość. 5. Wyrośnięte ciasto, złożyć kolejny raz i uformować z niego owalny bochenek. Owalny koszyczek do wyrastania ciasta oprószyć mąką ryżową (lub pszenną). Uformowany chleb przenieść do koszyka, spodem do góry (wierzch bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek razem z ciastem umieścić w reklamówce foliowej (by ciasto nie wyschło) i odłożyć

W mojej kuchni
Ciasteczka chałwowe z żurawiną i sezamem 95

szczypta soli   Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Do miski przekładamy masło, cukier, mąkę oraz sól – suche składniki rozcieramy z masłem, w palcach, tak jakbyśmy robili kruszonkę, tylko rozcieramy masło jak najdrobniej. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy szybką ręką na jednolite i sprężyste ciasto. Odstawiamy na chwilę.   Siekamy składniki – chałwę kroimy

Smaczna Strona
Ucierane orzechowo rabarbarowe 63

Jutro pierwszy dzień maja. Prognozy pogodowe - bez znaczenia. Ani dobre, ani złe. Są szanse na przejaśnienia, ale w tym roku majówka nas nie zachwyci. Chociaż, czy na tle ciemnego, pochmurnego, burze zwiastującego nieba, fioletowe bzy, czysta, jasna zieleń nie wyglądają nawet piękniej? Tak czy inaczej, nawet jeśli niebo zaciągnie się granatem, wybieramy się na coroczny, biało czerwony działkowy zlot(...)mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości

Kronika Piekarnika
Chleb żytni ze słonecznikiem 72

kromeczki. Dobrze się przechowuje, smaczny nawet po czterech dniach, choć jego struktura z czasem troszkę traci na miękkości. Nawet kilkudniowy kroi się bez rozkruszania, posmarowany serkiem, masłem, jest doskonały. Z podanych proporcji wychodzi niewielki bochenek - ja piekłam go w krótkiej keksówce - 22 cm / 9 cm. Składniki: 20 gram drożdży 100 ml letniej wody 100 ml letniego  mleka(...)kruszymy do większej miski, zalewamy wodą wymieszaną z mlekiem i miodem, mieszamy. Wsypujemy mąkę żytnią, sól, olej i mieszamy całość łyżką. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy słonecznik. Zagniatamy ciasto ręką - błyskawicznie zagniata się w nieklejącą do dłoni kulę. Miskę z zagniecioną kulą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, Po pół godzinie ciasto powinno znacząco urosnąć. Wyciągamy, raz jeszcze

Kronika Piekarnika
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 109

przepis na pyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała(...)Składniki na bezę : 4 białka 220 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem) 1 łyżeczka octu S chłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy

Domowe ciasta
Rogaliki z różą 104

Rogaliki z różą – pyszne! Bez jajek, bez masła, wegańskie, zdrowe. Bardzo proste do przygotowania, tanie, smaczne i pożywne. Stanowią bardzo porządny deser, ale też są pomysłem na kolację czy śniadanie. Nie trzeba mieć robota kuchennego i tak się udadzą! Rogaliki przygotowałam z mieszanki maki pszennej jasnej i orkiszowej, ale jeśli macie w domu tylko jasną mąkę – też(...)będzie ok! Zobaczcie też przepisy na Kryzysową tartę z dżemem i drożdżowe rogaliki z marmoladą. PRZEPIS ROGALIKI Z RÓŻĄ ciasto: 200g mąki pszennej jasnej 100g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki masła roślinnego 0,5 szkl wody nadzienie: słoik marmolady o smaku róży twardej Jak zrobić rogaliki z różą: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Makowiec z jabłkami 81

jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam z prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca(...)sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo mak, a następnie kaszę mannę, miód i proszek do pieczenia

Słodki sentyment
Kokosanka z brzoskwiniami 109

banalne w przygotowaniu ciasto bez miksera. Bardzo elastyczny przepis: do ciasta – bazy możecie dodać dowolne owoce, te świeże (szczególnie w sezonie np. truskawki, maliny, borówki, agrest), mrożone, z puszki, suszone, bakalie wszelakie, mak, kakao lub sezam. Rabarbar wraz z kawałkami dyni też świetnie zatopią się w cieście podkreślając jego smak. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami i dżemem poleca się(...)miłych wieczorów SKŁADNIKI: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 330 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią puszka brzoskwiń – połówek kilka łyżeczek ciemnego dżemu cukier puder do oprószenia Uwagi do przepisu: Ciasto jest na formę 21 x 25 cm lub nieco

Zasmakuj Kuchni
Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami 91

wymieszać z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Na koniec wbić jajko i zagnieść ciasto. Ukształtować w dysk, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki  z umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY (BEZGLUTENOWY) 171

chlebka jest bardziej fit - bez cukru, bez mąki pszennej, bez masła oraz bez glutenu. Ciasto słodzone jest tylko bananami, mąkę pszenną zastępuje mąka kokosowa, a  zamiast masła jest olej kokosowy. Dodatkowo dzięki dodatkowi pasty kokosowej oraz wiórek kokosowych ciasto zyskało kokosowy posmak oraz aromat. Taki chlebek to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych, czerniejących bananów, które(...)oleju kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki wiórek koksowych Radix-Bis 1/2 szklanki pasty kokosowej Radix-Bis 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Wykonanie: Banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem. Olej kokosowy miksujemy razem z pastą kokosową, a następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Zakręcone kruche ciasteczka 118

samo postępujemy z pierwszym kolorowym ciastem. Następnie ciasto z barwnikiem przenosimy na te białe i delikatnie przejeżdżamy po nich wałkiem by się złączyły. Następnie rolujemy je jak roladę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Rolady pozostawiamy w lodówce na godzinę lub całą noc. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Roladę(...)kroimy na ciastka o grubości ok. 1cm i układamy je na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy je w tempurze 180°C przez ok. 15-20 minut lub aż zaczną nabierać złotego koloru. Po tym czasie odstawiamy je do wystygnięcia. W miseczce umieszczamy cukier puder i stopniowo, po łyżce, dodajemy do niego sok z cytryny tak by powstał gesty

Mostek w kuchni
GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 129

pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji  Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Piernik pomidorowy - prosty, rewelacyjny 358

przygotowania i uda się każdemu. Mieszamy suche składniki z mokrymi i do piekarnika. To ciasto bez dodatku jajek, a jest  niebywale puszyste i mięciutkie, wilgotne i bardzo pyszne. Jeśli do przygotowania polewy czekoladowej pominiesz śmietankę otrzymasz ciasto wegańskie. Gotowe ciasto możesz przełożyć powidłami lub upiec z dodatkiem ulubionych bakalii. Teraz właśnie raczymy się wersją z orzechami włoskimi(...)szklanki oleju roślinnego 1/2 szklani ksylitolu/cukru trzcinowego 2 szklanki mąki orkiszowej 1 1/2 łyżki przyprawy piernikowej -  domowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szczypty soli oraz: powidła do posmarowania 100 czekolady (Aldi - Herbe Sahne) 60 ml śmietany 36 lub 18% 1 szklanka to 250 ml Przygotowanie: piekarnik nagrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto mandarynkowe 127

pyszną rybę w pomarańczach. Składniki (forma o średnicy 22 cm): Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 kostki (150 g) masła 4 jajka 2 mandarynki (najlepiej klementynki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego mała

Fitsweet.me
Placuszki bananowe na serku wiejskim... 158

zwykle u mnie bywa zdania na temat nowego dania okazały się delikatnie podzielone. Khodor na przykład pochłaniał jednego za drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!'  Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu(...)nadało: morele, brzoskwinie, czy borówki. Przepis z bloga Kraina miodem płynaca . Składniki: (na 10-12 sztuk) 250g opakowanie serka wiejskiego 2 jajka 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 lekko czubate łyżki drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu lub cukru waniliowego spory banan, pokrojony na półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek

Lejdi of the house
Drożdżówki ze śliwkami 98

wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm. W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy

Lamarida.pl
Krucha tarta ze śliwkami i cynamonem. 165

czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce.  2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej(...)średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę. 3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy. 4. Gotową tartę kroimy i podajemy

Izabelawkuchni
KISIELOWA BABKA CYTRYNOWA 131

cytrynowego 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta 370 g mąki pszennej 1,5  łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem(...)zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
GRYCZANE CIASTECZKA Z PISTACJAMI 155

pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji  Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami 131

ciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :)               Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao

MamaOskarka
Ciasto drożdżowe z borówkami 155

Zaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut

Simply Food
Chlebki Naan 155

łyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku Przygotowanie Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe

Zielona Kuchnia
Szybkie i proste racuchy z jabłkami (bez mleka) 336

jajka 1 szklanki wody (250 ml) 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia do smażenia olej kokosowy lub smalec (opcjonalnie) cukier puder do posypania Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy

Dieta bez mleka
BABKA KOKOSOWA Z CUKINIĄ (bez jajek) 143

Przepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję(...)musi być nudna 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju kokosowego 50 g białej czekolady Dekoracja: 100 g białej czekolady wiórki kokosowe Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce

Kuchnia MagdaLeny
mini ptysie z malinowym nadzieniem 162

miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki).  Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić.  Krem(...)Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania.  Ptysie nadziewać do połowy budyniem a jako drugą połowę wstrzykiwać nadzienie malinowe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać na paterze bez klosza, żeby nie zmiękły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIKOWA ROLADA z powidłami i masą grysikową (bez miodu, bez jajek, wegańska) 229

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa

Via Gusto
Łosoś pieczony z pieczarkami i fetą pod pierzynką 217

fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu feta 1 jajko sól ,pieprz łyżka soku z cytryny  2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie(...)środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta do środka,żeby przykryły dokładnie rybę,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 min (ja po wyłączeniu piekarnika jeszcze potrzymałam rybę w piekarniku ok 10 min )     Gotowe

Swojskie jedzonko
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 210

tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów – podrosną. Moje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy 50mm.   UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać(...)jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 170 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas do ich wielkości, mniejszym pierniczkom wystarczy krótsze pieczenie). Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy bardzo prostym

Karo in the Kitchen
Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem. 157

najmniej pół godziny. 2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w dość szerokie pasy, na każdy wyciskamy ketchup i lekko go rozsmarowujemy, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i zwijamy formując świderki. 3. Tak wykonane paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około(...)gotowe do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki paluchów. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Imprezowanie bez ograniczeń. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Izabelawkuchni
Tarta ze śliwkami w budyniu 594

olejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej włożyć je miedzy folie, wykładamy rozwałkowane na posmarowaną formę  i wyrównujemy boki(...)nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, studzimy. W tym czasie robimy masę budyniową, śmietankę, mleko, cukier i budyń mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu cały czas mieszając, odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy dokładnie, odstawiamy do ostygnięcia, do chłodnej masy dodajemy żółtko i olejek waniliowy i mieszamy

Wypieki Rene
Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 206

nakrywam ściereczką i pozostawiam ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Po 5 minutach z kulki formuję wałek o długość blachy (blat mam posmarowany olejem) i układam bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, górę delikatnie spłaszczam dłonią. Na blasze układam 3 bułki. Blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut aby bułki wyrosły. Pieczenie bułek na zapiekanki(...)bułki od góry nacinam i maluję wodą. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Bułki piekę około 30 minut (długość pieczenia może się różnić od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. W tym zasie gdy pieką się bułki, przygotowuję drugą partię bułek, z kulek formuję bułki i układam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym. Fritelle di carnevale 530

Dzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej(...)powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym. I nie czas teraz myśleć o kaloriach a zjedzone pączki

Smaczna Pyza
Kartacze albo cepeliny 207

właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków

Obiad gotowy
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 149

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem(...)szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę

słodki bratek
Ciasteczka witrażyki 166

jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga.   Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g galaretka(...)tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciastoCiasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut

Różowa kuchnia
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 167

wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min,  ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem  który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną  pomarańczę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. W reszcie wody rozrabiamy(...)wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował.  Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców (  druga  pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną

Dieta moja pasja
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 112

wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę(...)będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik

Di gotuje
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 169

łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce zmiksuj jajko(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Ciasto orzechowe 191

jedliście ciasto bez mąki  i tylko z odrobiną cukru?  Jeśli nie, to spróbujcie.  Pracy niewiele, a efekt znakomity.    Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)  lub w specjalnej maszynce do bakalii.  Cztery żółtka(...)drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier

Pyszności Słodkości
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 127

się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy(...)sklejony brzeg nacinamy na głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować

MyCookBook.pl
Ciasto Kukułka 146

jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe bez cukru 150 g masła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo:  kakao, czekolada, polewa(...)cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownica z wysokości

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 421

hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy. Na środku zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć w nim polędwiczkę. Przykryć pozostałym mięsem i "zamknąć" wystającymi plasterkami boczku. Piec w 180°C przez ok. godzinę(...)czasie mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego

Pełny talerz
Placuszki z ricottą 117

jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 100 ml mleka Przygotowanie: Do miski wsypujemy składniki suche, dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką aby nie było grudek . (Nie potrzeba miksera) Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto (1 łyżka, 1 placek)  Smażymy z każdej strony

Bon appetit mon amie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 139

startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją(...)Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut

Calzonella.com
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 247

ciasto wykładam na blat, przerabiam kilka razy i formuję chlebek na wielkość foremki do pieczenia. Uformowany chlebek wkładam do foremki, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczenie chleba : Przed pieczeniem górę chlebka maluję olejem. Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i jeszcze piekę około 40 – 45 minut. W sumie piekłam chleb około 50 - 55 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 185

wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą, bez pestek kroimy na kawałki, układamy na blaszce i skrapiamy lekko olejem roslinnym. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut, aż bedzie miękka. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy na gładkie puree. Kaszę mannę zalewamy(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi

Zawsze głodna!
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 208

łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe?  Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?) Warstwa II daktyle bez pestek   250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego(...)żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia.   Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.  4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź

Powiedz dietom nie
Tort czekoladowy z wiśniami 158

gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej: 450 g wiśni mrożonych  200 ml wódki 3 łyżki cukru  Wiśnie bez wcześniejszego rozmrażania zasypać cukrem i pozostawić na 2 godziny. Zalać alkoholem, zamknąć szczelnie i przechowywać  lodówce min. 24 godziny. Spód: 10 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie na blat, wystudzić. Krem: 750 ml śmietanki

Chocolate Muffin Blog
Muffiny jaglano-sezamowe 157

czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany (u mnie w melasie) Kaszę jaglaną zblendować dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości

Przepysznik - BLW i nie tylko
Genialny dżem & Relacja Kraków. 178

serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej(...)Krakowska 10 cafe , robione na miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji.   Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny

More food, love and dreams
Tarta z malinami i jeżynami 173

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;) W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec

Atlas Smaków
Na dobry początek tartaletki z rabarbarem 133

porcje): 300g mąki - ja używam Pełne Ziarno Lubelli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek* 4 łyżeczki słodziku - używam Sussina Gold w proszku bez aspartamu** szczypta soli kilka lasek rabarbaru dżem owocowy * zamiast oliwy można użyć miękkiego masła - ok. 150g ** słodzik można zastąpić cukrem - to ok. 120g  W zakładkach na górze strony(...)odrobiną słodziku i odstawiamy aby puścił sok. Nastawiamy piekarnik aby nagrzewał się do temperatury 180*C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do misy, robimy zagłębienie i wlewamy tam oliwę i jajko. Wszystkie wiktuały zagniatamy na elastyczne ciasto, po czym dzielimy na 4 części.  Foremki do tartaletek smarujemy odrobinką oliwy nabranej na palce, pędzelek, papier

Spektrum Smaku
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 172

wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Szpinak sparzamy wodą z dodatkiem(...)dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę posiekanego tymianku, szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczno – szpinakową i dodajemy sera, mielony czosnek i chili. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min. w 180°C.  W połowie pieczenia, na wierzch tarty wbijamy jajko. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa

Moniki Smakołyki
Jagodzianki najlepsze 117

kulinarne numer 1 to jagodzianki mojej Babci - mistrzyni drożdżowych wypieków. Jagodzianki Babci Tosi były mięciutkie, nieprzyzwoicie wręcz jagodowe i bez jakichkolwiek lukrów, czy kruszonek. Jedynie posypane cukrem. Po prostu cudowne. Ja długo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona(...)mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego

Pełny talerz
Różane Magdalenki 152

mocnym jej natłuszczeniu. Tymczasem silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej wody różanej (przepis powyżej) Piekarnik nagrzewamy do 250*C. Formę(...)ubijamy mikserem z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze

les mirabelles
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 262

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie rozprowadzić na podpieczonym spodzie ozdabiając pozostałymi oliwkami. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu, aż wierzch będzie sprężysty. Podawać z sosem pomidorowym .  SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY 1 puszka(...)czosnek. Po chwili dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotuję ok. 5 min, pod koniec doprawiam do smaku ok. pół łyżeczką cukru. Jeśli używam pomidorów krojonych bez skórki, sosu nie miksuję. Smacznego

KUCHARNIA
Bułeczki Cynamonowe 190

drożdże i mieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Należy postarać się pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć. 2 . Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy(...)nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką.  4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu  kiedy zabraknie ciasta ;)  5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut. 6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało słodkie posyp je cukrem pudrem ;) SMACZNEGO :D !!! Miłego słuchania

Gotuj Z Muzyką
Andrzejki 2014 - cień wosku 190

posiekać z tłuszczem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać sól. Drożdże dodać do mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,4 cm, pokroić w 3 cm paski, na każdy położyć pasek szynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut. Niezbędnym uzupełnieniem andrzejkowego poczęstunku będzie barszczyk czerwony, lampka wina i filiżanka kawy(...)Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota  w grudniu drogi bez błota. Wesołej zabawy

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka z wróżbą na Andrzejki 346

ciasteczka nie zawsze dają się zawinąć po upieczeniu bez pęknięć, wszystkie trudy i znoje przygotowania wynagradza jednak rezultat - są idealnie kruche i przepyszne! Jeśli jednak nie macie zbyt dużo czasu możecie skorzystać z trochę oszukanego sposobu na ciastka z wróżbą i zrobić je z malutkich naleśników zapieczonych w piecu - zwija się je bajecznie łatwo, nic się nie kruszy(...)białko 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki masła 3 łyżeczki wody 4 łyżki mąki Ciasto naleśnikowe: Ciasta naleśnikowego nigdy nie robiłam inaczej jak "na oko" - do ciastek z wróżbą powinno mieć dosyć płynną konsystencję. Przed przygotowaniem ciasta na cienkich paskach papieru wypisujemy wróżby. Oddzielamy białko od żółtka. Ubijamy białko z cukrem i cukrem waniliowym. Rozpuszczamy masło

Ciastkozercy
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 233

kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy mini otwór w opakowaniu, po czym(...)ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię łączenia, aby dyniowe nadzienie

Nerds Kitchen
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 306

bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno

Grunt to przepis!
Sernik kawowe amaretto 212

pyszny sernik kawowe amaretto. Wszyscy byli zachwyceni, sernik znikł dosłownie w kilka chwil Sernik kawowe amaretto Sernik przygotowałam bez spodu, bo taki najbardziej lubimy. Ale Wy możecie spokojnie dodać np. spód z rozdrobnionych ciasteczek wymieszanych z roztopionym masłem. Do tego ciasta doskonale będą pasować ciasteczka kakaowe. A teraz czas na przepis Składniki: (na tortownicę 26 cm) 500 g sera(...)delikatnie miksujemy (lub mieszamy całość łyżką). Masę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piernika. Pieczemy aż boki sernika ładnie odejdą a góra zacznie się rumienić. Czas pieczenia zależy od piekarnika, około 40-45 minut. Zostawiamy sernik na kilka minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Wyciągamy i studzimy. Rada: Sernik warto włożyć

Słodkie okruszki
Panna cotta kokosowa z białą czekoladą 65

Czas czytania: 2 min Panna cotta kokosowa z białą czekoladą i wanilią. Panna cotta, znaczy „gotowana śmietana” jest to klasyczny włoski deser. Zazwyczaj jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Tiramisu z truskawkami 95

Czas czytania: 2 min Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną

SprawdzonaKuchnia.pl
PLACEK CIEMNY Z WIŚNIAMI 369

Wszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie

Smaczne Zdrowe
Babeczki z bananem 140

Jeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka  takich babeczki.  Macie w domu kilka

Proste Potrawy
Wielkanocna baba ajerkoniakowa 262

Baba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam

DefinicjaSmaku
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 180

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie  dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko

Szybko Tanio Smacznie
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 146

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka(...)straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest

Karo in the Kitchen
Placuszki bananowo-kokosowe 218

Składniki: 2 dojrzałe banany 2 jajka 100 g sera białego 4 łyżki wiórek kokosowych 3 czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na

kgwjanczewo
Ciasto z truskawkami i budyniem 167

Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z truskawkami i budyniem. Niezawodny i super prosty do upieczenia placek, który jest łatwy w przygotowaniu i do tego obłędnie smakuje. Ciasto z truskawkami i budyniem będzie idealne do popołudniowej kawy, ale też jako deser po niedzielnym obiedzie, lub na rodzinne spotkanie. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a połączenie truskawek z budyniem jest(...)miksując dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przełożyć do formy 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut, do suchego patyczka. Warstwa budyniowa : Do naczynia wlać 700 ml mleka i dodać cukier. Wymieszać i doprowadzić do zagotowania. W pozostałym

Alle Dobre!
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – czy warto ją stosować? 56

orkiszu dostępna jest w specjalistycznych sklepach hildegardowych, jednym z nich jest ten: https://www.sklephildegarda.pl/ . Większość takich sklepów działa w Internecie. Dzięki temu mąkę i wszystkie produkty orkiszowe można kupić bez konieczności wychodzenia z domu i tracenia czasu na stanie w kolejkach. W tym sklepie online: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94 dostępna jest mąka w opakowaniach jednokilogramowych, pięciokilogramowych, a nawet dwudziestopięciokilogramowych. Przy(...)więcej tzw. popiołu, w którym znajdują się substancje mineralne. Należy jednak pamiętać, że choć mąka razowa jest najzdrowsza, to jest także ciężej strawna niż mąki oczyszczone, dlatego niektórzy podczas pieczenia stosują mieszanki mąki białej i ciemnej.  Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1850 Razowa mąka orkiszowa nie ma tak uniwersalnego zastosowania jak mąka biała, ale i tak można przyrządzić z niej

Via Gusto
Puszyste gofry 167

chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 ½ szklanki mleka ryżowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki rumu (opcjonalnie) 1/3 rozpuszczonej wegańskiej margaryny lub neutralnego w smaku oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron  plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej

Roślinna - blog wegański
Kokosowy jagielnik z jagodami 141

jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem wiórków, oleju i mleka kokosowego. Idealny z polewą jagodową albo wiśnianą Ingredients na spód: szklanka płatków owsianych pół szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka syropu z agawy na środek: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju kokosowego 1 puszka mleka kokosowego (patrzcie na skład, potrzebne takie bez zagęszczaczy(...)ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy, zmiksować aż powstanie kruszonka. Okrągłą formę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć kruszonkę, ugnieść dokładnie na spodzie, żeby stworzyć zwartą warstwę i wstawić do lodówki. Kaszę jaglaną przesypać do garnka, prażyć kilka minut na ogniu (na sucho) mieszając

Cooking for Emily
Nieoczywiste produkty które można mrozić 106

pojemniczkach do pieczenia babeczek – będą potem porcje naraz do surówek P ieczywo jeśli upieczemy/kupimy więcej – chleb najlepiej pokroić w kromki a bułki na połówki (potem wygodnie takie połówki wrzucić do tostera), owinąć folią szczelnie i zamrozić – zobacz poradni Jak mrozić chleb Ciasta – zobacz wpis Jak mrozić ciasta Ciasto na pizze drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną(...)natki pietruszki i innych ziół, jakieś pojedyncze zwiędłe egzemplarze pieczarek czy inny warzyw – kiedy pojemnik się napełni gotuję wywar warzywny, który będzie bazą innych zup. Buraki gotowane lub pieczone – zawsze piekę buraki hurtowo, potem obieram i zamrażam w torebce foliowej w odstępach, potem mogę wyjąć po jednej czy kilka sztuk na kanapki, sałatki czy do chrzanu. Artykuł Nieoczywiste

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania