ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1569/2544)

Mój pierwszy chleb 197

zastąpi tego zapachu podczas pieczenia. Mmmmm... :) Uwielbiam ten aromat. A później krojenie jeszcze ciepłego bochenka, bo nie mogę się doczekać, jak wyszedł i zajadanie się ciepłymi i chrupiącymi kromeczkami bez żadnych dodatków. No właśnie, nie mogłam się doczekać efektu, bo ostatnio, już jakiś czas temu odbył się mój chlebowy debiut. Do tej pory piekłam tylko bułeczki. Słodkie(...)przed planowanym pieczeniem włączamy piekarnik, ustawiamy na 250 stopni i wkładamy do niego nasze puste naczynie. Idealny byłby żeliwny garnek, ale moje zwykłe szkło żaroodporne też daje radę. Kiedy chlebek ładnie wyrośnie, a piekarnik i forma do pieczenia będą już nagrzane, następuje najbardziej skomplikowana operacja. Gorące naczynie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niego wyrośnięte ciasto, najlepiej

Ratunku obiad
Lody bazyliowe w bezowych koszyczkach 220

termoobiegiem i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc. Lody bazyliowe. Ładne, zielone listki bazylii przełożyć do kielicha blendera i wlać zagęszczone mleko. Miksować parę minut, aż płyn zrobi się zielony. W celu uzyskania jednolitego płynu, bez drobinek bazylii, warto taką mieszankę przelać przez gęste sito. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić(...)jednej gałce lodów bazyliowych, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami. Podawać. Więcej na temat tego, jak słodzić można znaleźć na stronie http://uczymyjakslodzic.pl/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Lody i desery lodowe , Na specjalne okazje Tagged: bazylia , czekolada , kremówka , mleko zagęszczone , pistacje

https:KKuchniaMniam
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 295

Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją objętość. Ja piekłam(...)blaszce keksówce 41 x 12,5cm i na tą ilość ciasta była idealna. Jeśli chcesz upiec babkę Panettone o tradycyjnym kształcie, wysmaruj spód tortownicy tłuszczem, a do jej boków włóż papier do pieczenia. Wówczas babka będzie miała więcej miejsca by rosnąć w górę. Ciasto pozostawiamy by podwoiło swą objętość, a następnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Smakowy Raj
Wiśniowy przekładaniec 2140

krótko zmiksować - mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy nie wykładać papierem ani nie smarować tłuszczem) - ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego(...)wierzch biszkoptu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić - ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce Wiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli lubi się ciężkie, wilgotne ciasta. Według mnie nie jest to konieczne, gdyż bez ponczu ciasto ma lżejszy charakter, idealny na letni

Smakołyki Bereniki
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 233

otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe(...)się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy we wcześniej przygotowanej formie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie to wydłużamy czas o pół godziny). Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Chleb

Be Fit Be Strong
Sernik dyniowy z pomarańczą na korzennym spodzie (bez glutenu i cukru białego) 63

W okresie przedświątecznym nie może zabraknąć sernika a w naszym przypadku DYNIOWEGO! Dlaczego? Bo go wprost uwielbiamy i jest to nasz najlepszy sernik na równi z

Candy Pandas
Bezglutenowa babka z musem jabłkowym 101

Choć prezentowaną babkę przypisałam do kategorii słodkości, to w rzeczywistości nie należy do wypieków o dużym stopniu słodyczy. Wyglądem przypomina chleb, chociaż niektórym przypomina również pasztet

Szybko Tanio Smacznie
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 154

ruszyły. Drożdże instant: Do miski dodaj wszystkie składniki podane na liście (do ciasta dodaje się tylko żółtka, białka możesz wykorzystać do zrobienia np bezy od razu lub zamrozić je w woreczku strunowym i wykorzystać za jakiś czas). Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką typu hak do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, już tylko trochę klejące ale odchodzące od ścianek(...)wyczuć te moment, dlatego w przepisie podany jest przedział ilości mąki, dodaj 450 g i w razie czego dodaj więcej. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Misę należy w tym czasie przykryć folią spożywczą. Po wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy partiami. Odrywaj spory kawałek i połóż na blacie, a następnie rozwałkuj na cienki placek, ale grubszy niż tradycyjne pierogi

nietylkopasta.pl
Tort urodzinowy dla mojego 2-latka 222

Dwa lata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni

Słodkie okruszki
Ekspresowe ciasto czekoladowe z coca colą 139

  Dodatek oranżady sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste, nieco wilgotne. Czekoladowe, nie za słodkie. Ciasto idealne? Zdecydowanie – przygotujecie je w kilkanaście minut, wymieszacie łyżką

Szybko Tanio Smacznie
Jak dobrze ubić śmietanę? 97

Chcesz się nauczyć ubijać śmietanę? Musisz najpierw zrobić masło:) Jeśli tak jak ja masz odwieczny problem z konsystencją bitej śmietany, a to za płynna, a może

Słodki Blog
Torcik bezowy z kremem kawowym 81

bezy : białka z 4 jajek, 70 g cukru, 230 g cukru pudru, 30 g mąki pszennej, garść płatków migdałów, krem : 200 g serka mascarpone, 300 ml

królestwo garów
Domowe nachos 98

Nachos dla Muchachos, czyli domowa zagrycha dla tych, którzy lubią chipsy i nie tylko Składniki: – 200g mąki pszennej – 200g mąki kukurydzianej – 120g masła

Smaki Armine
Bezglutenowy biszkopt bez cukru | Biszkopt na miodzie 108

Pięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także

Mienta blog
Wegański TORT CYTRYNOWO-CZEKOLADOWY z brzoskwiniami 206

Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony

Via Gusto
Pavlova 162

Pavlova to długo było moje marzenie. Miałam kilka prób w domu, mniej lub bardziej udanych, ale w końcu znalazłam idealny przepis i udała się jak marzenie

Cakes By Kejt
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z bananami 179

Wszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 168

Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki! Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania