dyni bez problemu się wykroi i będzie ładnie się prezentował po upieczeniu. mus z dyni (ekspresowy) Do przygotowania musu użyłam dyni, która w całości ważyła 1400. Wydrążyłam miąższ, który oddzieliłam od pestek i włókien, miąższ podzieliłam na małe kawałki i wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę. Ciasto dyniowe składniki(...)gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku. Dokładnie wystudzić, poporcjować na kawałki, i z każdego kawałka ciasta, wykrajać foremką małe dynie. CIASTO JASNE 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 4 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego
RAROSSAgarnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny
Proste Potrawywyrośnięcia. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią, wyjmujemy i formujemy okrągły bochenek. Smarujemy go za pomocą pędzelka ciepłą wodą z odrobiną oliwy. Nacinamy ostrym nożem, aby nie popękał (ja zrobiłam trzy nacięcia). Przekładamy na płaską blaszkę sypniętą mąką lub otrębami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania
Poezja smakubez problemu), 368 g wody o temperaturze pokojowej 11 g soli 1 g świeżych drożdży, to mniej więcej kuleczka wielkości dużego ziarenka ziela angielskiego dodatkowo otręby pszenne do posypania blatu W oryginalnym przepisie ilość drożdży wynosi 0,16 g, ale jest to dość trudne do odważenia. Sos barbari tzw. roomal przygotuj go na około 1 godzinę przed pieczeniem(...)Perski chleb barbari przepis 1. Sól rozpuść dokładnie w wodzie. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. 2. Dodaj mąkę i wyrabiaj za pomocą haka do ciasta przez około 10-15 minut. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach, a po zakończeniu wyrabiania ciasto powinno mieć gładką jednolitą konsystencję. 3. Pozostaw ciasto w misie miksera przykrytej ściereczką na około
Cztery Fajerymisie miksera i mieszamy przy pomocy haka. Ciasto powinno być dość gęste (gęściejsze niż ciasto na chleby orkiszowe pieczone w formie), ale nie twarde i zbite. Gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody (by chleb nie był zbyt suchy), gdyby było bardzo klejące dosypać trochę więcej mąki. Ja nie wyrabiam ciasta długo, mieszam tylko do połączenia składników. Ani orkisz(...)chleba). Garnek zakrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temp. 240*C na programie góra-dół, bez termoobiegu, 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok.10-15 minut w tej samej temperaturze. Ja piekę tylko 9 minut, mój piekarnik mocno spieka na tym programie. Najlepiej obserwować i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika tak, by chleb
Smaczne ZdroweSernik na czekoladowym spodzie – sernik królewski. Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i pyszną kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany sernikiem królewskim. U
Słodkie okruszkiprobiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców(...)byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm } Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła
coolinarnastrefa.blogspot.comListopad jest dość ważnym miesiącem dla mnie i moich bliskich. To właśnie w tym miesiącu celebrujemy kilka istotnych dla nas dat. Z tej okazji mam dla
Be Fit Be StrongPrzenikające zimno w ostatnich dniach budzi we mnie chęć na ciepłe jedzenie najlepiej z dużą ilością sosu. Pasztet z ryżu i orzechów pasuje teraz idealnie. Zdrowy
dolcevitainmykitchenskladniki 1 białko 100 g cukru 150g orzechów laskowych zmielonych przez maszynkę do orzechów lub blenderem przygotowanie Białko ubijamy, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier kryształ. Dalej
Moje Wyrobyuwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy go nie brakuje. Stawiam na smak i tradycję, jaką gwarantuje Majonez Kielecki(...)najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów, przy tym jego przydatność do spożycia wynosi 3 miesiące. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru 6 łyżek Majonezu Kieleckiego 500 ml 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1 limonki około
Słodkie okruszkiZachęcamy do tej wersji krokietów, nietuzinkowe ze względu na rodzaj farszu, ale zachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo
kgwjanczewoPrzepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję
Smakowy Rajrabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej nałożyć deser(...)posyp kruszonką. Należy bardzo obficie napełnić słoiki (kruszonka powinna wystawać ponad krawędź słoika), ponieważ w czasie pieczenia nadzienie mocno opadnie. Piekarnik nagrzej do 100 st. C. Blachę wyłóż grubo papierem do pieczenia (duży arkusz złożyłam na trzy). Napełnione słoiki (bez nakrętek) ułóż na blasze, następnie wstaw blachę do piekarnika. Poczekaj ok. minutę, następnie podnieć temperaturę
Chilli Czosnek i OliwaWitam Was w poniedziałek :) Co powiecie na rozpoczęcie tygodnia pysznymi słodkościami. Zapraszam Was na puszyste muffiny z jogurtem i mango , niezwykle lekkie, aromatyczne a jednocześnie proste
La grande e la piccola cuoca