wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem(...)przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka :) to słowa Elizy :) W międzyczasie przygotować farsz. Składniki na farsz: 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić , tak żeby było widać malutkie
moj przepis nawysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem(...)przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka :) to słowa Elizy :) W międzyczasie przygotować farsz. Składniki na farsz: 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne) Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmielić , tak żeby było widać malutkie
moj przepis nagładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować farszem, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcie wzdłuż, zostawiając 3-4 cm kawałek nieprzekrojony z jednej strony, poprzeplatać walki tak jak byśmy pletli warkocz. Farsz ma być od góry. wstawić do formy. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około
moj przepis naŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie zestawienie przepisów wielkanocnych. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu
Słodkie okruszkipodwójnej porcji! Chłopakom tak bardzo zasmakowały, że teraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)jogurt owocowy. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie podzielić na pół, utoczyć wałek i pociąć na około 9 kawałków. Każdy kawałek, lekko spłaszczać, nakładać po łyżeczce marmolady. Zlepiać tworząc małe kwadratowe bułeczki. Układać blisko siebie na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Piec około 20-25 minut
Z miłości do słodkościTort cytrynowy z konfiturą cytrynową, kremem lemon curd, nasączony syropem cytrynowym. Konfiturę przygotowałam dzień wcześniej. Biszkopt, kremy i dekoracje zrobiłam następnego dnia. Tort jest zrobiony bez cukru na ksylitolu. KONFITURA CYTRYNOWA Składniki: 4 bio cytryny 1/2 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki wody szczypta szafranu (opcjonalnie) Przygotowanie: Cytryny dobrze umyć, zalać wodą i gotować 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone(...)pokojowa) 100 g mąki orkiszowej 75 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Biszkopt wypiekać w formie 18 cm. Wypiekałam w obręczy cukierniczej regulowanej. Na dno położyłam papier do pieczenia a brzeg wysmarowałam tłuszczem ponieważ ciasto biszkoptowe do niej przywiera. Jeśli pieczesz w swojej sprawdzonej tortownicy nie smaruj rantu. Mąkę
AZgotuj!occie klik , zmodyfikowałam go dodając wodę i mniej cukru. Pycha, polecam jako dodatek do mięs czy wędlin. Będą się również nadawać do sernika na zimno jak i do ciast pieczonych. Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem 3-4 kg twardych, zielonych a nawet mało dojrzałych gruszek, x) 1 butelka lekkiego czerwonego wina, 1 litr wody, 500ml octu(...)jasnego koloru. Wrzucamy do zimnej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Syrop gotujemy z wina, octu, wody i cukru 10-15 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków i cynamonu bez przykrycia. xx) Wrzucamy połówki gruszek po kilka sztuk. Następnie wyjmujemy i wkładamy następne itd. Gotujemy do chwili aż będę niezbyt miękkie. Czas gotowania zależy od twardości gruszek
Leśny ZakątekCiasto na miarkę Szukacie przepisu na ciasto ekspresowe ? Polecam pyszne i proste ciasto na miarkę , czyli ciasto z kakao i czekoladą, do którego potrzebujecie kuchennej miarki (np. dzbanka) z podziałką na mililitry. Wszystkie składniki ciasta należy odmierzyć w miarce, a później szybko wymieszać łyżką lub trzepaczką - minimum zmywania i minimum pracy :) Ciasto mieszamy podobnie(...)Mimo że jest to ciasto bez jajek , wychodzi puszyste, miękkie i delikatne. Ciasto na miarkę nie jest bardzo słodkie, jeśli macie ochotę możecie je polukrować albo oblać polewą czekoladową. Na pewno Wam się uda, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta i desery :) Zobaczcie również mój przepis na błyskawiczne ciasto potrójnie kakaowe:) Ciasto na miarkę, składniki
Lekcje w kuchniUpiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane, a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą czekoladową, lub cukrem pudrem(...)masłem to ciasto smakuje lepiej. Jeśli zdecydujecie się upiec dajcie znać, czy smakowało :) Będzie mi bardzo miło, jeśli podeślecie fotki na FB lub e-mail. Składniki: 250 g. masła 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 pełna łyżka do mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Dodatkowo: cukier puder do posypania
Agusiowe smakołykiBez jajek, bez nabiału, za to puszyste, przepyszne i pełne smaku pomarańczy. Takie właśnie są te wegańskie babeczki. Idealnie sprawdzą się na wielkanocny stół :) 220 g mąki orkiszowej jasnej 40 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 200 ml soku z czerwonych pomarańczy (u mnie to ilość wyciśnięta z 4 sztuk) skórka starta z całej pomarańczy łyżeczka proszku(...)pieczenia 0/5 łyżeczki sody 90 ml oleju rzepakowego szczypta soli dodatkowo: puder malinowy (liofilizowane maliny) świeża mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką do połączenia w gładką masę. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek (do 3/4 wysokości) i pieczemy 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce i podajemy posypane pudrem malinowym i miętą. Smacznego :) Artykuł
Mienta blog