Pizza familijna 198puszki kukurydzy suszone oregano Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem (końcówka haki) przez parę minut, na gładkie i sprężyste ciasto (powinno bez problemu odchodzić od miski). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pod koniec smażenia(...)oprószamy je solą. Odstawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach a paprykę lub pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezpośrednio na blachę przekładamy wyrośnięte ciasto i za pomocą dłoni maczanych w mące rozprowadzamy dokładnie ciasto po całej blasze. Smarujemy je bazą pomidorową i oprószamy oregano. Następnie wykładamy kiełbasę/wędlinę, później pieczarki
My simple kitchen
Truskawkowe tratwy 131żeby bezy miały czas się wysuszyć w piekarniku. Truskawkowe tratwy są tak pyszne, że nawet sceptycy bezy chcą więcej Przetestowałam. Składniki na 10-12 bez: 3 białka (żółtka możemy wykorzystać do zrobienia kruchego ciasta ) 10 łyżek cukru 2 łyżki kakao ½ łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 330 ml śmietanki 30% Truskawki Białka zaczynamy ubijać, kiedy zrobią się białe, powoli zaczynamy dodawać(...)cukru. Cały czas ubijamy, aż piana będzie sztywna. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kakao i jeszcze chwilę ubijamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Łyżką nakładamy bezę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna „tratwa” to około 1 łyżka bezy. Wstawiamy bezy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Bezy suszymy 60 minut. Śmietanę ubijamy
Słodki sentyment
PLACKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 149szklanki mąki kukurydzianej (użyłam Radix-bis ) * 1 szklanka mleka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 1 łyżka cukru * olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki podałam
Zrób to smacznie
Pierniczki 195masę maślano-miodową, dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość cienki placek. Wycinać pierniczki, układać na blasze z zachowaniem odstępów (pierniczki urosną). Ciastka piec w nagrzanym piekarniku około 7-8 minut (180 st). Trzeba uważać, żeby nie zrumieniły się zbyt mocno(...)mogą stać się zbyt twarde i nabrać nieco goryczki. Tuż po upieczeniu pierniczki są dość miękkie, po wystygnięciu można je schować do puszki - bez problemu zachowają swój kształt. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy pamiętać, żeby przed jedzeniem zostawić je na dzień lub dwa odkryte, żeby mogły wchłonąć wilgoć z powietrza. Można
Moja kraina smaków
ŁATWE PYSZNE Ciasto z WIŚNIAMI i KRUSZONKĄ 259śmietany 12% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią lub pominąć) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 800g wiśni, umytych, bez pestek (mrożone wiśnie należy rozmrozić) 4 łyżki cukru Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło, dodać jajko i wymieszać łyżką do połączenia składników, powstanie(...)wilgotna kruszonka, można ją jeszcze krótko zagnieść palcami ( patrz FILM ). 2. Tak około 2/3 przygotowanej kruszonki przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno), ciasto wyrównać i docisnąć, patrz FILM . Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 13-15 minut, aż ciasto się trochę przyrumieni
Mała Cukierenka
Palmiery z serem i sezamem 120posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem. Piekę w temp(...)grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru. Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Żytnie racuszki z czekoladą, jabłkiem i cynamonem (bez cukru) 150pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 1 jabłko 30g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez cukru) 1/2 łyżeczki cynamonu Ponadto: odrobina tłuszczu do smażenia Białko ubić na sztywną pianę. W drugiej misce należy wymieszać żółtko, mąkę, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem pokrojonym(...)niewielką kostkę oraz posiekaną czekoladą. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami
Di gotuje
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 266lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy szklanką ciastka. Połowę zwykłe kółka, połowa z okienkiem (dodatkowa mała dziurka z mniejszej foremki lub kieliszka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjdzie(...)blaszki ciastek, ja używałam zamiennie dwóch. Ciasteczka dobrze studzimy. Te bez "okienka" smarujemy kremem/dżemem i przekładamy drugim ciasteczkiem, tym razem już z "okienkiem
Czarnawisienka
Tarta warzywna z ciasta francuskiego 197ilości soli i szczypty cukru, przekładam na talerz. Tradycyjną formę do tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj
Zasmakuj Kuchni
Rogaliki serowe z malinami 287mniejszych rogalików podzielcie ciasto na dwie części i rozwałkujcie dwa koła). Na każdy trójkąt (u góry) układamy po kilka malin (w linii) i ostrożnie zwijamy całość zaczynając od szerszego końca (nadajemy kształt rogalików). Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam większe rogaliki, upiekłam je na dwóch mniejszych blaszkach. Rogaliki pieczemy w nagrzanym(...)stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości rogalików – u mnie około 35 minut. Pieczemy do uzyskania ładnego złotego koloru. Gdy rogaliki wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszki
Odrywany chleb z ziołami 196mieszamy z miękkim masłem i szczyptą soli. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt, który smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy ziołami i serem, a następnie kroimy na mniejsze "prostokąty". Prostokąty składamy na pół i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)minut. Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190°C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową
Smakowity Blog Kulinarny
Śmietanowiec z truskawkami, czyli ciasto na kwaśnej śmietanie (bez dodatkowego tłuszczu) 277oraz aromatu soczystych i świeżych truskawek, naprawdę baaardzo dobre! 😋 W dodatku jest to ciasto bez dodatkowego tłuszczu, a za jego wilgotność odpowiada główny składnik- śmietana. Do tego sam przepis bardzo prosty, a ilość składników łatwa do zapamiętania 👍 Jeżeli kochacie truskawki w śmietanie, to to ciasto na pewno też skradnie Wasze serce ☺️❤️ Blaszka 20x20 cm: * śmietana 18%- 300 g * truskawki(...)mąka pszenna- 250 g * cukier trzcinowy- 150 g * jajka- 2 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * aromat śmietankowy- kilka kropli Jajka ubić z cukrem i po kolei dodawać resztę składników: śmietanę, aromat śmietankowy oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ja robię to rózgą, wtedy nie trzeba przesiewać mąki). Wszystko dobrze, aczkolwiek szybko połączyć i wyłożyć
Kraina Miodem Płynąca
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 247pulchny i delikatny makowiec jaki jadłam. Rodzina była zachwycona. Jabłka, które też są w składzie nadają wilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS(...)szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obsypania lub lukier Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte
Kuchnia Paulettes
Ciasto bez miksowania 169ciasto bez miksowania na blogu mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej(...)Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego Sposób
Różne smaki w kuchni
Ciasto bez miksowania 211ciasto bez miksowania na blogu mojadelicja.pl Ciasto mięciutkie, puszyste i ma piękny brązowy kolor. Kolor na zdjęciach nie wyraża tej barwy tak jak ją widzę na żywo :) Cóż mogę napisać więcej o cieście? Można polać go polewą czekoladową, natomiast ja nie miałam na tyle cierpliwości i po prostu oprószyłam cukrem pudrem i już klika kawałków ciasta jest mniej(...)Wymiary blaszki: 22x22 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 55 minut do suchego patyczka Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego Sposób
Różne smaki w kuchni