tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich jest ciasto, dzięki któremu pizza jest smaczna i chrupiąca. Domowa pizza Kiedy najdzie nas ochota na pizzę możemy udać się do ulubionej pizzerii. Kiedy czas nam nie pozwala(...)wyrabiamy ciasto tym lepiej. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno przyklejać do rąk, należy podsypywać mąką. Odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się i z łatwością odchodzi od miski. Jednolitą kulkę ciasta należy przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut. Zbyt długie odstawienie ciasta do wyrośnięcia spowoduje, że będzie ono pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy, jak większość drożdżowych ciast. Chce tylko sobie poleżeć przez 40 minut w ciepełku, wtedy(...)program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu
Garniec Magaliebez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko 1 szt jajko 100 g erytrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol, bo ciasto(...)żółtko jaja lub mleko kokosowe Sposób przygotowania Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na kwadrat. Wycinamy na 4 kwadraty. Na środku każdego układamy nadzienie i zawijamy boki. Żółtko bełtamy, smarujemy koperty, posypujemy erytrolem. Pieczemy 15 minut
KucharzycaCiasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny orkiszowej z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju. A całość(...)dopełniają pyszne i zdrowe morele 🍑🍑🍑 Do tego ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i do piekarnika. Zaletą jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci. Składniki: 2 szklanki kaszy manny orkiszowej Radix
Kuchnia MagdaLenyPrzepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wykonanie: Białka ubijamy(...)cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: 1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku ) 3 budynie śmietankowe bez cukru Wykonanie: 700 ml soku gotujemy w garnuszku . W 200 ml rozpuszczamy
Różne smaki w kuchniPrzepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wykonanie: Białka ubijamy(...)cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: 1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku ) 3 budynie śmietankowe bez cukru Wykonanie: 700 ml soku gotujemy w garnuszku . W 200 ml rozpuszczamy
Słodkości i nie tylkomoim domu kocha się serniki. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnych świąt, rodzinnych spotkań bez tego ciasta. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowanym spodzie . Sernik prezentuje się naprawdę efektownie po przecięciu, a jego przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Polecam spróbować Składniki: (tortownica 24 cm) około 0,6 kg sera(...)króciutko miksujemy. Wyciągamy formę ze spodem z lodówki. Serową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wykładamy (lekko wciskając) pozostałe połówki kandyzowanych wiśni. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika, około 45 minut. Sernik należy obserwować, powinien pod koniec mieć zarumienione boki odchodzące od formy. Zostawiamy jeszcze na parę minut
Słodkie okruszkiciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała. I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :) Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco(...)tylko boki, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Przelać masę i piec w 175 stopniach przez 45 min. Sos toffi: Cukier z wodą i masłem gotować około 5 min., aż trochę zgęstnieje. Wtedy dolać kremówkę, wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Zdjąć z palnika, trochę wystudzić i polać wierzch ciasta. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki soku z pomarańczy opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę. UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła
Opowieści z piekarnikaZapraszam na pyszne nugetsy w odchudzonej wersji-pieczone w piekarniku. Świetne na obiad czy na kolację i dużo zdrowsze niż takie ze sklepu. Ja zrobiłam moje w wersji bez glutenu. Możecie jednak użyć mąki pszennej. Wybór pozostawiam Wam. Polecam Składniki: 400 g polędwiczek z piersi kurczaka sól, pieprz do oprószenia 3/4 szkl mleka 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej(...)mleko, jajko, olej oraz wsypujemy mąkę kukurydzianą i przyprawy-miksujemy, aż nie będzie grudek. Po kolei moczymy po kawałku mięsa w cieście a następnie dokładnie obtaczamy w płatkach. Układamy nugetsy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Moje nugetsy podałam na pięknym talerzu od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: Na spód: około(...)znów łyżkę masy makowo-sernikowej, itd. Gdy wyłożymy cały spód, w ten sam sposób postępujemy z następną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 75-80 minut. ! Uwaga czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika. Po około 65 minutach należy sprawdzić "stan upieczenia" sernika. Gdy sernik się
Słodkie okruszkiPonieważ bezę się dość długo suszy, a zależało mi, na czasie wymyśliłam szybszą wersję tego deseru.Wykorzystałam masę z dacquoise'a do torciku na czekoladowym biszkopcie. Ciasto wyszło przepyszne. Kto chce kawałek? TORCIK A'LA DACQUOISE Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szl cukru kryształ 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa
Bon appetit mon amiekawałki czekolady. Ciasteczka idealne na słodkie śniadanie oraz jako przekąska dla dzieci do szkoły. Ciasteczka piekłam już dziesiątki razy. Zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i szybkiego to przychodzą mi do głowy ciasteczka owsiane. Do tego ogólnodostępne pod ręką składniki. Nic tylko piec je chociaż raz w tygodniu :-). Ciasteczka owsiane są: proste i szybkie w wykonaniu, najtańsze(...)mięsa Ciasto jest lekko klejące, dlatego moczę dłonie w wodzie przy nabieraniu i formowaniu. Im cieńsze ciasteczka uformujesz, tym oczywiście będą bardziej chrupiące . Ciasteczka umieszczam na blaszce z lekkim odstępem od siebie . Mogą się lekko rozlać na boki. Bezpiecznie jest zrobić odstępy około 2 cm między nimi. Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu
Ania gotujePrzedstawiam Wam mój kolejny pomysł na ciasto w zdrowej wersji bez użycia białego cukru oraz białej mąki – ciasto daktylowe z pysznym, delikatnym kremem oraz owocami. Ciasto przygotowałam na daktylowym spodzie. Wykorzystanie suszonych daktyli do przygotowania ciasta na spód nie tylko nadaje mu słodyczy, ale także ciekawego daktylowego posmaku. Zdecydowanie częściej będę wykorzystywać ten pomysł. Do kremowej warstwy polecam(...)smaku, ze jest niewyczuwalna w musie. A owoce nabierają dzięki mące żelowej konsystencji. Ciasto daktylowe, bez cukru Jeśli przypadł Wam do gustu ten przepis na ciasto daktylowe to koniecznie sprawdźcie też kakaowe ciasto z wiśniami . To połączenie smaków jest nieziemskie! Pin Print Ciasto daktylowe z kremem i wiśniowym musem Recipe by Healthy Creations Składniki SPÓD 100 g suszonych daktyli
Healthycreations.plrozpuszczone drożdże, teraz pozostaje tylko wyrobić ciasto. Ja robię to w robocie, ale jeśli nie macie robota to bez problemu wyrobicie ciasto ręcznie, powinno być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do czasu aż podwoi objętość. Po tym czasie wyrabiamy ciasto jeszcze 2 minuty. Dzielimy na 2 równe(...)części. Każdą część, dzielimy na 3, robimy takie wałeczki z których zaplatamy chałkę. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, lub kruszonką. Pieczemy ok 45 minut
Cynamonowe szczęścieMieliśmy zapas mąki kasztanowej i szukałem dla niej zastosowania. W rezultacie znalazłem chyba najlepsze ciasto na świecie ! Przepysznie orzechowe, genialne – chleb paleo bananowy z mąką kasztanową i orzechami . Jak każdy chleb bananowy jest on słodki i w pełni zasługuje na miano ciasta 🙂 Przepis na ten fantastyczny i obłędny chleb bananowy paleo z mąką kasztanową i orzechami: banany(...)wymieszaj. Piecz w około 180°C przez około 45-50 minut do czasu, gdy patyczek wyjdzie czysty z ciasta. Gotowe! Prawda, że pyszne? Choć w składnikach jest tylko łyżka miodu, to dzięki bananom i mące kasztanowej ten chleb jest naprawdę słodki. Ja jeszcze do ciasta dałem garść rodzynków (widać je na zdjęciu powyżej), ale wychodzi tak samo dobre bez
PaleoSMAKLubicie batata? To pyszny, słodki ziemniak, który jak się okazuje może także stanowić główny składnik ciasta Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo łatwe i mocno czekoladowe
Natka Pietruszkibez pięknie pachnących ciast, na których widok cieknie ślinka! Niektórzy z Was stawiają, na sprawdzone, tradycyjne wypieki, inni zaś lubią eksperymentować i stawiać na coś nowego. Dla takich osób przygotowaliśmy dzisiejszy wpis! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowe ciasta , które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta. Święta to czas, kiedy nawet osoby, które nie są miłośnikami pieczenia
Damusia.plniego, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie, pachnące pierniczki, które nie mają prawa nie wyjść. Sprawdź przepis na Kremowy sernik z lemon curd Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 500g mąki pszennej typ 450 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 200 g miodu 2 jajka rozmiar M 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przypraw do piernika Składniki(...)ciasto aby było dobrze połączone i elastycznej. Rozwałkuj na średniej grubości placek, a następnie za pomocą foremek wycinaj kształty, gotowe pierniczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz prze 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni góra dół. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Sposób przygotowania lukru: Cukier puder należy przesiać, aby był gładki i bez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników. 3) Przygotowaną masę przelewamy do formy do pieczenia i upuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu blaszkę wraz(...)miksujemy. Następie łączymy suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając masę (tylko do połączenia składników). 2) Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20-30 minut. 3. Krem truflowy: Cukierki kroimy na małe kawałki i wraz z kawałkami gorzkiej czekolady
Na kulinarnym poligoniebez jagód :) Ciasto było już w keksówce, a jagody zostały w miseczce, he,he Dobrze, że w ostatniej chwili się opamiętałam, przelałam z powrotem ciasto do miski, dodałam jagody i uff...jest babka z jagodami :) Składniki: 200 g. masła lub margaryny 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołykioliwek do wypieku ciast. Powiem szczerze, że bardzo mnie to zaskoczyło, bo oliwę z oliwek do tej pory używałam tylko do dań wytrawnych, a tu taka niespodzianka! Jakiś czas temu, zanim dowiedziałam się o stosowaniu oliwy do wypieku ciast, natknęłam się na przepis z jej dodatkiem w jednej z książek Nigelli. Pomyślałam wtedy, ciasto z oliwą z oliwek(...)bez obaw, że coś będzie nie tak. Ciasto jest wyjątkowe, bo zawiera oliwę z oliwek, która powinna być bardzo dobrej jakości najlepiej z pierwszego tłoczenia. Z pierwszego tłoczenia i powinna być to łagodna w smaku oliwa! Po drugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach, a po trzecie jest wyjątkowo pyszne i oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia
SprawdzonaKuchnia.plbez zagniatania. Do ciasta dorzuciłam czarnuszkę i mieszankę ulubionych ziół, dzięki czemu chlebek jest bardzo aromatyczny. Będzie wspaniale smakował również jako bruschetta, na przykład z pomidorami i bazylią. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, ciasta nie trzeba zagniatać, wszystko tylko wymieszać łyżką i odstawić do bardzo długiego wyrastania - to dzięki temu chleb będzie pełen charakterystycznych dziur. Bochenek należy piec(...)chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się zagnieść w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki, ale ciasto może się kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące
Lekcje w kuchnibez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia
Przepisy i porady kulinarneciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie zazwyczaj 7-8 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Można też na każdej zrobić wzorek nożem. Bułeczki pieczemy około 20 minut w nagrzany do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez
Słodkie okruszkipieczenia, pocięłam go na kwadraty ok. 8 cm. Nadziewałam szprycę i wyciskałam na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Na jeden papierek wyciskałam 3 kręgi. Gniazdka po usmażeniu są wtedy wyższe. Roztopiłam smalec z odrobiną oleju. Można smażyć też na samym oleju. Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładałam ciasto. Po kilku chwilach papier odchodził bez żadnego
Pieprzyć z Fantazjąrozpuszczamy budyń i cukier. Gdy mleko się gotuje wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy około 0,5 minuty. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, z każdej formujemy placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka dnem szklanki robimy wgłębienie, w środek wkładamy porcję budyniu, brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem, a na budyniu układamy porcję owoców
Rozpustne gotowaniebez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść jeszcze widelcem, będzie fajniej wyglądać. Na formie do pieczenia
Kuchnia na wzgórzukostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami (*). (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem
Di gotujebez białego cukru i z mąką pełnoziarnistą oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Ciasto doskonale sprawdzi się na jesienne i zimowe chłody. Bardzo polecam. Składniki: 150 g puree z dyni 1/3 szklanki syropu z agawy 1/2 szklanki ksylitolu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 225 g mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Healthy food explorerjakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki
Kuchnia w czekoladziebez glutenu z mąki teff. Do miski przesiać mąkę teff oraz mąkę kukurydzianą. Dodać sól, cukier, otartą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbić jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut. Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski oraz żurawinę. Dodkładnie wymieszać. Gotowe ciasto
mecooksbez żadnych grudek, składniki powinny dobrze się połączyć. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciastkozercybezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może
AniaGotuje.plbez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta
Zasmakuj Kuchniciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆 Składniki: (mała keksówka) -300 g mąki jaglanej -2 jabłka -3 łyżki miodu/cukru/słodzika -2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką) i przykryć pozostałymi krążkami bez
Pieguskowa Kuchniabez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek
PatiGotujepieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały(...)bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut aż ciasto się zrumieni
wesoła kuchniaciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia
Fabryka pomysłówciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka Agiuproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb(...)dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę
Moja Mama Gotujecelu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka(...)Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka
OliveandThymebez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie! Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb
Obiad gotowyzupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto! Spróbujcie(...)CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Obie mąki razem z proszkiem
Gotuję TestujęPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego
Bulliociasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez
Calzonella.commarchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe Składniki : · 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) · 2 jajka · 200g cukru pudru(...)drobno orzechów · 75 g ananasa z puszki · 50 g wiórek kokosowych · 200g mąki · łyżeczka cynamonu · pół łyżeczki proszku do pieczenia · szczypta soli Wykonanie : Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach
Aromatyczne PodróżeNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta
Pysznosci Babci Basiczasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawić na kolejne 60 minut do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole piekarnika(...)naczynie z wodą, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy pysznie chrupiącą skórkę :) Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniebez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem
Wanilia i KardamonBez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 14 ciastek Porcje 14 ciastek Składniki 2 szklanki mąka owsiana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta
Kucharzycabezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa orzechowa
SzczyptaSmaQpieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Kiedy białko mamy ubite wtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta
Radość kipiąca uśmiechem.Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej
maniapieczeniaskładniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaCiasto wykładamy na ciepłą blachę lub do formy, ja wrzuciłam go do gorącego garnka, i wstawiamy do piekarnika. Dolać więcej wody (pominęłam), aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C. Pieczemy chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Ja mój piekłam pod przykrywką 15 minut a potem dopiekałam bez
Dzieje kuchennej Wiewiórykroiłam i podawałam gościom :) Niestety, ale nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego:) Zakupy na ten sernik zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl , wszystkie produkty na drugi dzień miałam już w domu, bez zbędnych kolejek w sklepie, marnowania czasu i wyrywania sobie produktów z rąk :) W tym supermarkecie znajdziecie szeroki wybór asortymentu od alkoholu po nabiał, a ceny zbliżone do tych(...)Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia
Aga w kuchnimamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni
Uwaga Babcia Piecze ChlebJeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni
Uwaga Babcia Piecze Chlebciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy brzegi. Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, a następnie dajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę i po kolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy
Kuchenne WariacjeBez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto
bistro mamabez czekolady. To taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia Pani Wiosnyklejące ciasto.. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm ,najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie. Wycinać szklanką lub foremką ciastka. W każdym ciastku wykałączką porobić małe dziurki. I to zadanie właśnie należało do mojej córki.Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu ,pędzelkiem pomalować je po stronie bez dziurek
Radość kipiąca uśmiechem.wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy(...)przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe
Rozpustne gotowaniebez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KreatywnePinyczasie uderz pięścią w ciasto (by wypuścić z niego nagromadzone pęcherze powietrza). Ciasto rozwałkuj na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 20x35cm), a następnie pokrój na ok. 25-30 pasków. Rękami utocz z każdego paska wałeczek i rozłóż je na blaszce wysmarowanej oliwą (można też piec na papierze do pieczenia). Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż będą
Mania Wypiekanialekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia. Masa jagodowa: Przygotować(...)tego przepisu. 13. Roladę rozwinąć. 14. Rozsmarować krem jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki). 15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: kuchniaaleex.blogspot.com (rolada
Domowa Cookierenka Agibez okazji. Było robione na urodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo! TORCIK BANANOWO-KARMELOWY przepis własny // forma 18x18cm ~3 jajka ~3 łyżki mąki pszennej ~3 łyżki cukru ~łyżeczka proszku do pieczenia ~300g
chili & sugarciasto jest bardzo wilgotne w środku inspiracja Składniki: 500g serka wiejskiego 3 jajka 6 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do p. stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Serek wiejski dosładzamy stewią wg. smaku dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy wkładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia
Trzeci talerzbez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia
Przepisy Aleksandryciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy
Smakowy Rajotrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody(...)mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik
Powiedz dietom niebez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na pewno się nie przytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej (60 g) 1/4 szklanki mąki pszennej (35 g) łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
e-PrzepisyKulinarneBez potrzeby wyrabiania ciasta i innych skomplikowanych czynności. Wystarczy obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać mąkę z innymi składnikami, poprzekładać na przemian i gotowe :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) -1,5 kg soczystych jabłek -200 g margaryny -1,5 szklanki mąki -1,5 szklanki kaszy manny -1 szklanka cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KasiekGotujeciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was. Składniki: na zaczyn: 200g mąki pszennej chlebowej 40g zakwasu żytniego 150ml wody na ciasto właściwe: cały zaczyn 425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną
W kuchni wieczoremspód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2) . Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu
Świat Ciastabez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową: 125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówki Jajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować 6 odcinków papieru do pieczenia
Świat Ciastabez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzebez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec(...)wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość 1-2 mm. Zostawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie połamać na ostre kawałki. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem i amaretto. Nałożyć szpatułką na babeczki. Każdą
Pożeraczka, czyli raz adobrze