ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1331/2544)

Najpyszniejsze rogaliki drożdżowe z białym serem +FILM 178

waniliowy oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste. Po wyrobieniu odkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do wyrośnięcia. Teraz zrobimy nadzienie(...)ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na duży prostokąt lub koło, kroimy na trójkąty. Na  najkrótszy bok trójkąta dajemy nadzienie, i zwijamy tworząc rogalik (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić) Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem z mlekiem,  pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułeczki Łezki 156

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 12 części z których formujemy małe, podłużne, bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Po wyrośnięciu nacinamy bułeczki wzdłuż i smarujemy jajkiem. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Bułeczki pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Prosty przepis na domową pizze 109

wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Następnie nakładamy warstwę sera i dodatki (kabanosy  i papryczki kroimy na mniejsze kawałki). Całość można jeszcze posypać serem. Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-11 minut(...)czas zależy od ustawień piekarnika – z termoobiegiem lub bez i temperatury). Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Smacznego

Słodkie okruszki
Mięciutkie, Słodkie Bułki Dyniowe 120

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 5. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy przez około

Gotowanie...to proste !
Przepisy na Sylwestra 119

pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI Kolorowa sałatka Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki

Z notatnika dietetyka
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą 73

farszu. Następnie składaj ciasto na pół, tak jak na pierogi. Zwróć uwagę, żeby dokładnie skleić boki (żeby farsz nie wyciekł podczas pieczenia). Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj nim pierogi na blaszce. Następnie posyp sezamem i czarnuszką. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut(...)temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Podawaj z sosem, np. czosnkowym Farsz Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną oliwą włóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się czosnku i następnie włóż szpinak. Po zmniejszeniu objętości przez szpinak dodaj pieprz, sól oraz paprykę. Ser feta pokrój w drobną kostkę. Dodaj do szpinaku na patelni. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw

Przepisy na widelcu
wegański kopiec kreta 120

W ten weekend miałam misję specjalną. Zostałam poproszona o przygotowanie wegańskiego ciasta urodzinowego dla koleżanki z pracy. O ile nie mam problemu z gotowaniem wegańskich potraw

Fit Food Brunetki
Wafle krówkowo-porzeczkowe 125

pieczenie ciasta ;)? Polecam zrobić wafla z masą krówkową oraz powidłami porzeczkowymi. Masa nadaje waflowi słodki posmak, natomiast powidła porzeczkowe idealnie dokładają do całości posmak lekko kwaskowaty co sprawia, że takie wafle są po prostu wyśmienite! Przepis jest banalnie prosty dlatego każdy spokojnie jest w stanie takowy zrobić. Do przygotowania wafla potrzebujemy 3 składników, które kupimy bez problemu

Blog kulinarny S9.PL
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 145

konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pytlowy 140

chleb piekę dla czyjej wygody? Nie dam wam, ani myślę dla was wstawać z ławy! - Fuknęła gospodyni. - Poszedł, jaki żwawy!" Za chwilę sama sobie chleb ukroić wstaje, Ale nóż w chleb nie wchodzi, krajać się nie daje. Na oknie zamiast chleba zwykły kamień leży, Choć jeszcze wczoraj ciasto rozczyniała w dzieży Anna Kamieńska Chleb ten piekłam na 1000 dni bloga(...)Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin. Ciasto właściwe, zarabianie ciasta. 525g rozczynu, 300g maślanki z solą, 450g mąki pytlowej. Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minut. Pozostawiamy na 2,5 godziny. Ciasto urosło, dodajemy: 170g mąki pytlowej. Tym razem wyrabiamy dłużej, ciasto nie będzie nam odchodziło od rąk i miski jest dość oporne

Leśny Zakątek
Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege 128

Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj . I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho! Składniki suche: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 161

konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka thumbprins z mango i cukrem rozmarynowym 171

uwiodą każdego. Spróbujcie ich koniecznie. CIASTKA THUMBPRINTS (odcisk palca) Składniki: (ok. 26 ciastek) ciastka: 310 g mąki 200 g masła 2/3 szkl cukru 1 żółtko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli frużelina z mango: 2 dojrzałe mango średniej wielkości lub 1 duże 1/3 szkl cukru sok z 1 limonki(...)wymieszaną z proszkiem i solą.  Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc.  Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade

Bon appetit mon amie
ciasto francuskie z bajecznym kremem z owocami 139

bardzo, że wystarczy dosłownie malutki kawałeczek jest wystarczający. Ciasto robi się błyskawicznie, tylko trzeba odrobinę dłużej poczekać, aż wszystko stężeje.  Składniki: ciasto francuskie 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) owoce sezonowe - u mnie maliny  Przygotowanie: ciasto francuskie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i piec zgodnie z przepisem na opakowaniu (zapewne ok 25 min w temp

Gotowanie z pasją
Leśny pagórek 181

bez barwnika, ale ja miałam inne plany co do tego ciasta i właśnie miało być wszystko na zielono..Można też normalnie układać warstwami w tortownicy,ale wtedy nie będzie już takiego efektu. 5 jajek 22 dkg margaryny Palmy 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowa babka kakaowa z bananami i orzechami laskowymi 163

Okres świąteczny już za nami, ale chcielibyśmy Wam polecić pyszną bezglutenową babkę kakaową z bananami i orzechami laskowymi :) Przy okazji nadmienimy – a nawet się pochwalimy

Kuchenne Wariacje
Ciasto jogurtowe z malinami 130

bez końca Po górze ciasto wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać białą czekoladą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Ciasto jogurtowe z malinami Składniki na ciasto jogurtowe. 19 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

mecooks
Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana 165

pieczenia Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki.  ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm dobrze rozgrzać patelnię i smażyć (bez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka alpejska 130

bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko

W garach u Gosi
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 185

Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka. Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 142

się bez makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia

Różowa kuchnia
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 285

splatam je. Tak splecione ciasto zwijam w bułkę. Gotowe bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułek: Bułki przed pieczeniem maluję mlekiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 17 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika(...)może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Bułeczki śniadaniowe są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Kostka alpejska 1059

bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko

W garach u Gosi
Panzanella 165

bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej suchy, tym lepiej. Wskazane jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego

ladykitchen
Bagietki czosnkowe 360

bez przesiewania ) i wymieszać wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników, aż cała mąka będzie nasączona wodą. Miskę przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać otwór, którym będą uchodzić gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Miskę z ciastem pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin. W dniu pieczenia

Opowieści z piekarnika
Panzanella 231

bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej suchy, tym lepiej. Wskazane jest, aby chleb podsuszyć na patelni, ale umówmy się, kto przy zdrowych zmysłach odpala w taki upał cokolwiek? Wyjątkiem była moja niedoszła teściowa, która z uporem maniaka rozpoczynała pieczenie ciasta drożdżowego

ladykitchen
Kruche ciasto z agrestem i pianką 144

Sezon agrestowy rozpoczęty. W ogrodzie mam duży krzew agrestu, trzeba coś z niego wyczarować. Do ciasta dodałam czereśnie, ale można zrobić tylko z agrestem. Przygotowanie ciasta

Kuchnia Pokoleń
Kurczak zawinięty ze szpinakiem... 112

Propozycja na pyszny obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min.  Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min.  Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na  sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :)  Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka(...)udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy szpinak, ser, mięso... i zawijamy. Na kolację odgrzewamy krótko na gorącej patelni z dwóch stron,  ser się rozpuści, mięso podgrzeje, a naleśniki staną się pysznie  chrupiące :)  Możemy też odgrzać wszystkie razem w piekarniku 200 st.C

chleba naszego
Jak pokochałam rzepak 153

ciasto upieczone na oleju (zamiast masła) dłużej zachowuje świeżość. Przecież historycznie tak się właśnie piekło i gotowało w Polsce. Nowością dla mnie są też kosmetyki i środki czystości na bazie rzepaku. Nie tylko dla mnie, bo to nowa, unikalna na skalę światową technologia. Jeśli boicie się, że rzepak jest nadmiernie pryskany środkami ochrony roślin, to bez obaw

Ugotowane pozamiatane
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 182

Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność). Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki. Pieczemy na papierze do pieczenia na środkowej półce piekarnika bez

Zasmakuj Kuchni
Kruche rogaliki budyniowe 175

waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Do obtoczenia: ok. 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować

Świat Ciasta
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 168

pozostaw bez naruszenia. Migały także lekko zmiel, a raczej pokrusz w Nutribullet . Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez

Zdrowie na języku :P
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 140

bez formy. Niewątpliwie jak zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe 125

jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą mąka ryżowa do podsypania WYKONANIE: Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko. Składniki rozetrzeć najpierw drewnianą łyżką, następnie zagnieść dłonią. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Arkusz papieru do pieczenia posypać

Kuchenne zapiski Edyty
Ekspresowe francuskie cebularze 122

oczkach. Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem. Pieczemy

Pyry na Gaz
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 218

ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 178

rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej i przykrywamy pozostałymi kółkami dociskając lekko brzegi, aby usunąć powietrze i wykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy(...)stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 

Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka z Mięsem Mielonym – Rozetka 194

około 5 cm. Pokrojone ciasto układam w naczyniu, jeden kawałek obok drugiego, nie za ciasno, mogą być luki podczas pieczenia się wypełnią. Pieczenie zapiekanki: Przed wstawieniem naczynia do piekarnika górę zapiekanki maluję rozmąconym żółtkiem z dwoma łyżkami mleka. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Zapiekanka z mięsem mielonym jest gotowa można podawać, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Spirale z ciasta francuskiego z serem 159

Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać  na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI  2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę , a następnie na  prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt(...)jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Kruche ciasteczka owsiane 239

łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½   szklanki mąki 2 ½   szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto.   Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego

Smakowy Raj
Słodkie drożdżówki- świnki 188

naciągając. By były dobrze sklejone, ponownie wykrawałam bułeczki- tym razem kubkiem o średnicy 8 cm. 3. Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie z pozostałego ciasta wycinamy ryjki- tyle ile wyszło nam sztuk bułeczek. Robimy to za pomocą np kieliszka, a środki wykroiłam końcówką cienkiego lejka. 4. Z resztek wycinamy też uszy(...)Bułeczki pieczemy w nagrzanym do ok 180 st C piekarniku ok 15-18 minut (aż do zrumienienia). Z podanych składników przygotowujemy lukier i delikatnie nakładamy na przestudzone bułeczki po dosłownie jednej kropelce. Źrenice przygotowujemy wg autorki z ciemnej posypki lub z roztopionej czekolady. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze w tym samym dniu, nie oszukujmy się- drożdżowe ciasta bez dodatku spulchniaczy

Kuchnia w czekoladzie
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5506

bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 250 g masła 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche pierogi z mięsem 223

się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone(...)piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko sól farsz: 500 g mielonego mięsa  1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego) 2 jajka sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania

na moim stole...
Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 170

Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce

Karo in the Kitchen
Nie tylko z truskawkami 137

Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki(...)miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! I choć truskawki na blogu jeszcze się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karkówka pieczona 230

Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry

kgwjanczewo
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 185

Szukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką.   SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka(...)szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa

Kto ugości moich gości?
Chatka z piernika 102

landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego

Wielki apetyt
Prosty sernik z borówkami 218

wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć(...)którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika

Moja Delicja
Miodownik, placek czeski, stefanka 220

cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką, dlatego trzeba pilnować(...)się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo

Smakowy Raj
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 168

bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 827

przez 60 minut w lodówce - spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz - schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości - tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić - ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę(...)spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny) - sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach - ostudzony sernik schłodzić w lodówce MUS POMARAŃCZOWY - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek

Smakołyki Bereniki
Marchewkowe ciasteczka 200

wszystkiego bez mleka - słowem ideał. Takowe ciasto na pewno wkrótce zrobię, tymczasem jednak ze względu na to iż zalegam chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :) Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 2 duże drobno starte marchewki - kostka masła / margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - powidła

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkopt z jabłkami i pianką 148

kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.  Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z mąką razową i pokrzywą 188

automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem(...)zwykłe ciasto:) Chleby były bardzo smaczne i nie było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany , dziękuję. Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy . Z makaronem smakuje wyśmienicie

Proste Potrawy
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 188

obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba odrywać, jeśli chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Super babki ;) 284

wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce rozrabiamy mleko ( 170ml)  i jajka. Do suchych składników dodajemy mleko z jajkami i margarynę z cukrem. Łączymy wszystko ale nie mieszamy długo. Ciasto ma być grudkowate (!) Na dno foremki wkładamy trochę ciasta, nakładamy budyń i dopełniamy ciastem do maksymalnej wysokości foremki. Pieczemy ok 20min w temp.180st. Wykładamy(...)kratkę do ostygnięcia. Na zdjęciu są babeczki ciemne, bo dodałam kakao 2 łyżki. Można zrobić babeczki bez budyniu ale np z kawałkami pokruszonej czekolady. Ja robię też z bananem. A najbardziej lubię z budyniem i czekoladą. I jeszcze jedno: Na zdjęciu w silikonowej formie nie ma papilotek, ale zazwyczaj wykładam każdą dziurkę jeszcze dodatkowo papilotką. Prawda że bardzo prosty

Olikowa kuchnia
Jaki był ten rok? 231

lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę

Brzuszki Łakomczuszki
Liebster Blog Award 194

mąż 7. Kuchnia włoska, chińska, czy francuska, a może jeszcze jakaś inna? Tajska 8. Bez czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz

Smaki Edyty
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 101

pieczenia. Odrysować serce wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. My wybraliśmy opcje 2 małych serduszek. Jeśli zrobimy serce o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli serce będzie mniejsze będzie wyższe i będzie się lepiej prezentować. Wszystko jednak zależy od Waszej wizji :) Piec: 30 minut(...)stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła

KreatywnePiny
Ciabatta - ciabattki - bułeczki - Pyszne! 134

naczynia (ja nie żałuję) Drożdże pomieszaj z wodą i cukrem, dodaj mąkę wyrób (ręcznie lub w jakimś urządzeniu) ciasto. Ciasto się lepi. Przełóż do miski wylanej oliwą z oliwek. Przykryj folią spożywczą i ściereczką. Sprawdź po godzinie. Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągnij je i zawiń w kopertę lub pozakładaj rogi do środka i złóż na pół. Możesz też(...)nożem na dowolną ilość ciabattek. Ręce możesz oprószyć w mące lub jak ja- polać oliwą. Styl dowolny - zajęcie przyjemne :) Nagrzej piekarnik do 220 stopki bez termoobiegu.  Skrop ścianki piekarnika wodą, wstaw bułki i piecz 20 minut

Cytryna&Co.
Sernik na zimno z galaretką 90

tego ciasta, zawsze prezentuje się zjawiskowo. W sezonie zimowym możesz sięgnąć po mrożone owoce, będą z pewnością smaczniejsze od tych sklepowych, jednak w środku lata użyj koniecznie świeżych. U nas ten deser rozchodzi się zawsze jak ciepłe bułeczki, dlatego koniecznie wypróbuj ten sprawdzony sposób na idealny sernik z twarogu z wiaderka – bez mielenia sera i bez bałaganu(...)mnie najlepiej sprawdza się twarożek kanapkowo – sernikowy Mój Ulubiony z Wielunia , jest gęsty i zbity, bez zbędnego nadmiaru wody który często można znaleźć w innych serach z wiaderka. Twarożek ze Spółdzielni Dostawców Mleka z Wielunia ma wiele uniwersalnych zastosowań, posłuży zarówno do przygotowania deserów i wypieków, past i sosów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z twarogu sernikowego

ProstePesto.pl
Przepis #22 Torcik kokosowy na biszkopcie z mąki kokosowej 148

Witajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)delikatnie połączyłam całość miksując na najmniejszych obrotach. Masę wyłożyłam do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piekłam przez około 25 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiłam do wystudzenia. Masa - 150 gram płatków ryżowych - 200 gram wiórek kokosowych - 2 szklanki mleka bez laktozy lub wody - 3 łyżki miodu Wykonanie W garnku zagotowujemy wodę/mleko. Do gotującej

Health-Fit-Life
Bezglutenowe babeczki z maślanką i wiórkami czekoladowymi 226

posiekane suszone daktyle - nadają dodatkową słodycz i wilgoć babeczkom. Ciasto nakładać do foremek na babeczki do wysokości 3/4 - urosną wysoko więc nie należy nakładać za dużo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wystudzeniu można je jeszcze potraktować jakąś polewą chociaż dla mnie są najlepsze bez żadnych dodatkowych upiększeń. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kokosowe blondie z ciecierzycy 192

Blondie, które zrobicie w kilka minut + pieczenie! Wszystkie składniki blenduje się do gładkości i zapieka w nie za dużej keksówce. To ciasto można nazwać jasnym odpowiednikiem czekoladowego brownie- jest równie zakalcowate, pyszne, wilgotne i dodatkowo bezglutenowe ;). Do jego przygotowania użyłam masła kokosowego ze sklepu Planta Food , który w swojej ofercie posiada naprawdę fantastyczne produkty! Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć(...)miodem. Powstałą masę przełożyć do formy keksówki o wymiarach 10x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 60 minut do wyrośnięcia, lekkiego popękania i zarumienienia. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Rady

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania