Tort czekoladowy z żurawiną 110pieczenia. Wlej połowę ciasta (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz blat przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź zanim przekroisz na 2 blaty. Identycznie postępuj z drugim blatem. Jeśli masz dwie identyczne foremki o takim samym przekroju to możesz blaty piec jednocześnie. FRUŻELINA: Przygotuj frużelinę z czasie pieczenia tortu(...)Łyżką wyjmuj po kilka żurawin z syropu uważajac aby były już bez płynu. Dodawaj do cukru i obtaczaj je w nim. Żurawiny są gotowe! KREM: Do miski dodaj śmietanę 36%, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. SKŁADANIE TORTU: Przekrój ciasto na 4 blaty. Na paterze na której podasz tort połóż pierwszy blat
nietylkopasta.pl
Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 121Wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Składniki (na ok. 9 ciasteczek): 1 szkl mąki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g (ok. 1 szkl ) suszonych daktyli bez pestek 3/4 szklanki wody (do zalania daktyli) 1/2 szklanki kawałków czekolady * 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki roztopionego oleju(...)dodaję pastę z daktyli, olej, mleko i dokładnie mieszam. Miskę z ciastem przekładam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu masy z lodówki formuję 9 kulek (jeśli masa klei się do rąk można obsypać je mąką owsianą lub wysmarować odrobiną oleju) i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki rozmieszczam, tak aby każde ciastko miało wystarczającą przestrzeń
wegujemy
Piernik gotowany 144miesiąc przed Wigilią. Jeśli jednak zapomnieliście o przygotowaniu na czas ciasta na taki piernik, to możecie zrobić ciasto piernikowe tuż przed świętami. Ono też popularnie nazywa się piernikiem, bo wygląda i smakuje podobnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z reguły takie pierniki last minute piecze się w piekarniku, ale ja dziś postanowiłam wypróbować jeszcze inny przepis i zrobiłam piernik gotowany, na wzór(...)wyszedł wysoki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g masła 4 jajka 3/4szkl. cukru cukier waniliowy 3/4szkl. mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru 2 płaskie łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany 30% Sposób przygotowania
Waniliowe Improwizacje
Ekspresowe ciasto czekoladowe 173Ekspresowe ciasto czekoladowe Ekspresowe ciasto czekoladowe to prosty wypiek dla niespodziewanych gości. Takie ciasto z kakao i powidłami przygotujecie w kilka chwil, bez miksera - zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie tego ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ekspresowe ciasto czekoladowe jest bardzo puszyste, delikatne, idealne do herbaty lub kawy. Nie rośnie jednak wysokie(...)upieczone w dużej blaszce będzie miało wysokość brownie. Jeśli chcecie, by było wyższe, możecie upiec je w małej tortownicy lub podłużnej foremce, ale czas pieczenia się wtedy wydłuży. Takie niskie ciasto kroimy na duże kwadraty (jak brownie). Możecie tez potraktować je jako spód, niczym biszkopt, a następnie nałożyć krem (budyniowy albo śmietanowy) i sezonowe owoce. Takie ciasto to świetna
Lekcje w kuchni
Serowa tarta z borówkami i malinami. 141prosta tarta:) Idealna do kawy na weekend, smakiem zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Delikatnie cytrynowe ciasto kruche, aksamitny ser z dodatkiem kwaskowatych malin i borówek... a wszystko polane gorącym sosem z borówek. Coś pysznego :) Składniki na formę 24cm: Ciasto -300g mąki pszennej (u mnie typ 550) -200g masła -100g cukru pudru -jedno(...)malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto ugniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto wałkujemy na placek grubości ok pół centymetra, wykładamy na formę i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 15 minut, wyjmujemy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem
Wypieki Rene
Ciasto Różowa Dama 162ciasta biszkoptowego? Wiele : ) Dzisiejszy przekładaniec to Różowa Dama: Orzeźwiająca, słodka i zalotna. Przynosząca ukojenie w upalne, letnie dni- ciasto sprawdzi się jako poodbiedni deserek ( jest lekkie i nie spowoduje efektu przesłodzenia). Bardzo lubię połączenie kremu budyniowego z galaretką- mniam! Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni
Domowe ciasta
Omlet ze smażoną gruszką 149gustu. Wiecie, że gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają(...)120ml mleka – 4 łyżki cukru trzcinowego (można bez lub dodać zdrowszy zamiennik) -10 płaskich łyżek mąki ryżowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 łyżki ulubionego tłuszczu do smażenia – dodatki wg uznania W misce ubić jajka z cukrem, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół
Smaki Armine
Zimowa drożdżówka z cynamonem 145pomocą miksera z hakiem. Wymieszane ciasto odkładamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wszystkie składniki na masę cynamonową mieszamy ze sobą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wysypujemy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypując mąką i rozciągany na prostokąt (ok. 30/40cm). Ciasto jest na tyle elastyczne, że ja wykonałam to bez użycia wałka. Placek smarujemy przygotowaną masą i zwijany(...)warkocz. Tak przygotowaną drożdżówkę wkładamy do blaszki z papierem, smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. U mnie wyparzona żurawina i płatki migdałów. Drożdżowe z cynamonem Warkocz cynamonowy Drożdżówkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zimowa drożdżówka z cynamonem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!
Szybka zupa grochowa z drożdżowymi paluchami z makiem 219podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszki
Karpatka 322Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka skórka z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy
Bon appetit mon amie
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 140szczera, to najlepsze i najbardziej kruche ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam-po prostu petarda! Niezwykle kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki temu, że dodałam do pieczenia sporą ilość naturalnego masła arachidowego (bez żadnych dodatków i soli) w ciasteczkach prócz słodyczy z czekolady wyraźnie jest wyczuwalna nutka orzeszków ziemnych. Ciastka są naprawdę pyszne, ale też dość słodkie, dlatego(...)mąki pszennej 200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków) 160 g masła 220 g cukru 2 jajka L 1 łyżka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno
Krylowa Kuchnia
Ciasto Hukzulka 26000Ciasto Hukzulka, przez innych nazywane również Hucułka – to pyszne ciasto o intrygującej nazwie. Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się
Kulinarne Przeboje
Ślimaczki Z Serem I Rodzynkami 194lodówki. 4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową tak aby końce pozostały czyste. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm. 5. Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Ślimaczki pieczemy 190 stop przez(...)około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego
Gotowanie...to proste !