ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1330/2544)

Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 196

budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram(...)mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 173

cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można(...)pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych

My simple kitchen
Ciasto waniliowe z masą kajmakową i kremem mascarpone 241

cukrem, mlekiem i wanilią aż do momentu gdy masa będzie gładka bez wyczuwalnych kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii i żółtka, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy delikatnie z resztą masy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.      Jeśli jesteście(...)spróbować zrobić samemu masę kajmakową, ja jednak nie jestem jeszcze w stanie podjąć się tego zdania w obawie przed agresywnymi, wybuchającymi puszkami skondensowanego mleka.       Wystudzone ciasto kroimy na pół, delikatnie zdejmujemy wierzchnią warstwę i smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy

sama złodycz
Ciasto góra lodowa (przepis na dużą blaszkę) 114

łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić. Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy(...)ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy

Krylowa Kuchnia
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem 74

duża szczypta soli Orzeszki ziemne- 100g uprażone minutę na suchej patelni Robimy! Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser z cukrem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii. Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie. Żółtka oddzielamy(...)powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Sos słony karmel Do garnuszka wsypujemy cukier, by ładnie jednolicie pokrył nam dno i podgrzewamy go na średnim ogniu (bez

Latosiowydom
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem 75

duża szczypta soli Orzeszki ziemne- 100g uprażone minutę na suchej patelni Robimy! Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser z cukrem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii. Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie. Żółtka oddzielamy(...)powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Sos słony karmel Do garnuszka wsypujemy cukier, by ładnie jednolicie pokrył nam dno i podgrzewamy go na średnim ogniu (bez

Latosiowydom
Placek orzechowy 135

przede wszystkim dla miłośników orzechowych ciast bez żadnym mas czy kremów. Przygotowałam je na podstawie jednego z przepisów siostry Anastazji. Tutaj ciasto orzechowe zostało zamknięte pomiędzy cienkimi warstwami kruchego ciasta. Jeśli lubisz „ciasta do ręki”, to to właśnie takie jest Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia. Ciasto: 220 g mąki pszennej(...)masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta proszku do pieczenia Warstwa orzechowa: 300 g mielonych orzechów 200 g cukru pudru 9 jajek 2 białka szczypta proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy starte na tarce zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, owijamy

Smaki Na Talerzu
Błyskawiczne placki z jabłkami 86

soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo cukier puder olej do smażenia Błyskawiczne placki z jabłkami – jak przygotować? Przygotowanie tych placków jest bardzo proste. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy rózgą kuchenną, albo po prostu łyżką. Następnie do ciasta na placki ścieramy na tarce umyte

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śniadaniowe bułeczki 100

olej, sól, cukier, woda i drożdże. Tylko tyle wystarczy by przygotować pyszne, domowe śniadaniowe bułeczki. Bułeczki z tego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam(...)delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można je lekko oprószyć mąką. Każdą bułeczkę nacinamy nożem

Słodkie okruszki
Sernik z kratką na pogodę w kratkę 97

proponujemy rozpływający się sernik w kratkę , który w dodatku wygląda bajecznie. Przekonajcie się sami i poświęćcie odrobinę czasu na przygotowanie tej słodkości. Sernik w wersji fit Ciasto możemy przygotować w wersji dietetycznej, bez kruchego spodu, ze zdrowszym od cukru pudru ksylitolem, który ma o wiele niższy indeks glikemiczny w porównaniu do cukru, tym samym jest dużo bardziej wskazany(...)drobniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki kruchego ciasta, wstępnie siekamy całość nożem i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie części, jedną większą, mniej więcej ¾ ciasta (u Agaty ok. 460 g), drugą mniejszą ¼ ciasta (ok. 160 g). Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej dno). Piekarnik rozgrzewamy do temp

KulinarneImpresje.pl
Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 154

Bez żmudnego wyrabiania, ciasto chlebowe wystarczy wymieszać łyżką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Rano godzinka w piekarniku i tak oto powstaje chrupiące śniadaniowe pieczywo domowej roboty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chleb piwny na zakwasie z dodatkiem piwa 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 bochenek Przygotowanie 10 min. Pieczenie

ProstePesto.pl
Bułki do burgerów 97

elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto odrobinę sklepać dłonią, aby wybić z niego nieco powietrza (nie wyrabiać), po czym z ciasta uformować 8 kulek. Kulki ciasta lekko spłaszczać na dłoni a następnie układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)Bułki piec przez 22 do 25-u minut. Bułki po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować roztopionym masłem. Wystudzić. Bułki Warto wiedzieć robiąc bułki do burgerów. Każda kulka ciasta po spłaszczeniu na dłoni miała średnicę 6-u centymetrów. Jeśli chcecie, aby bułki były nieco bardziej podpieczone, potrzymajcie je w piekarniku chwilę dłużej. Wszystko zależy też od tego jak piecze Wasz

MeCooks
Tarta z jabłkami i bezą 133

Tarta z jabłkami i bezą... 🍎🤤🍎 Kruchy spód, cynamonowe jabłka i pyszna, chrupiąca beza! 😍 A to wszystko sfotografowane w blasku promieni zachodzącego słońca... 🌄Pyszny i prosty przepis. Beza, która zawsze wyjdzie - ale potrzebuje cierpliwości!  Składniki na tartę o średnicy ok. 32 cm: Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej lub orkiszowej (można próbować z pełnoziarnistymi) 3 żółtka 80 g masła(...)rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny ciasto wałkujemy na wielkość formy (ja użyłam formy o średnicy 32cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy ok. 15 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (1 płaska łyżka na 1 minutę

Czarnawisienka
Bardzo kruche ciasto z wiśniami i pianką 94

jest z ciasteczek. Trochę czasu ciasto musi być w zamrażarce, ale potem to już szybko i bez problemu. Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Można zrobić za pomocą robota kuchennego, ale wtedy obroty pulsacyjne. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4 do 1/4, Włożyć ciasto do woreczków, spłaszczyć(...)zamrażarki. na co najmniej 3 godziny. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie blaszki. Ciasto kruche w thermomix – wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do naczynia miksującego. Wymieszać interwał, czas 1 minuta. Następnie wyjąć i ugnieść rękoma. reszta jak wyżej

Kuchnia Pokoleń
Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką 141

bez dodatków też są pyszne. Potrzebujemy: Na cebulę: 6 średnich cebul olej do smażenia papryka słodka mielona według uznania oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania zioła prowansalskie według uznania sól do oprószenia cebuli Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 jajko 15 dag masła lub margaryny pół łyżeczki soli 3 łyżki śmietany 12 % proszek do pieczenia

Izabelawkuchni
Chleb dyniowy bez drożdży 170

Chleb dyniowy bez drożdży to najszybszy przepis na pyszne i aromatyczne domowe pieczywo. Chleb jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Dzięki dodatkowi suszonego tymianku, którym posypuje się wierzch, chleb ma przyjemny ziołowy aromat. Oto łatwy przepis na chleb dyniowy bez drożdży.  60 minut keksówka o długości 30 cm 400 g mąki pszennej(...)pestek dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku Mąkę mieszamy z suchymi składnikami - pestkami dyni, proszkiem do pieczenia i solą. Wlewamy maślankę, oliwę z oliwek i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy, posypujemy płatkami owsianymi i tymiankiem. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Sernik z brzoskwiniami. 156

bez domowego ciasta. Tym razem, pyszny sernik z brzoskwiniami. Myślę, że ten przepis, spokojnie możecie wykorzystać na święta. Ja robiłam w zeszłym tygodniu. Dziś mam w planach jakąś babkę, albo babeczki. Jeszcze nie wiem, ale na pewno coś wykombinuję. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 183

pieroga. Po wylepieniu pierogów skrawki ciasta zagniatam i ponownie rozwałkowuję. Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku). Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Pieczenie: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut, tak żeby pierogi ładnie się(...)zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone pierogi zdejmuję z blachy i piekę kolejną partie pierogów. Pieczone pierogi z makiem są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Domek z piernika 86

blacie (podsyp mąką). Na cieście układaj przygotowane elementy i delikatnie je wycinaj. Każdy element ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Jeśli chcesz mieć w oknach witrażyki, to rozkrusz landrynki i wysyp je w miejsce okien na kawałku ściany, ułożonej na blaszce. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz pierniki 10-12 minut w temperaturze(...)stopni C (góra dół, bez temoobiegu). Po wyjęciu poczekaj aż elementy wystygną. W tym czasie przygotuj lukier – do miski wsyp szklankę cukru pudru i 2 łyżki wody. Wymieszaj do uzyskania lukru (gęstość lukru dopasuj ilością wody). Każdy element domku udekoruj według uznania, a następnie odstaw do wyschnięcia lukru. Polecam składać domek kolejnego dnia. Składanie domku z piernika – kolejnego

Przepisy na widelcu
Ciasto waniliowo-kokosowe ze śliwkami i 7 lat bloga 120

bez ciasta ze śliwkami :) Przepis na to powyższe znalazłam w ostatnim wydaniu magazynu Sól i Pieprz. Wprowadziłam tylko delikatne zmiany. Najbardziej zaciekawiła mnie masa kokosowa w środku. Całość wyszła bardzo dobra, w sam raz do kawy :) Tortownica 24 cm Składniki: Ciasto: 350 g mąki 170 g masła 80 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia

My simple kitchen
Rogaliki maślane 82

ciasto na 4 części. Następnie każdy kawałek zawijaj od brzegu do środka (zobacz zdjęcie poniżej). Tak zawinięte rogaliki przełóż na blaszkę posmarowaną oliwą lub masłem. Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody i za pomocą pędzelka posmaruj każdy rogalik na blaszce. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz rogalki 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu

Przepisy na widelcu
Domowa lemoniada 173

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka na każdą okazje – widelcowe ciasteczka 150

Są bardzo proste w przygotowaniu składniki 25 dag masła 25 dag mąki toruńskiej 15 dag mąki ziemniaczanej 10 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko

Moje Wyroby
Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake 132

zwykle upiekłam je bez dodatku cukru, za całą słodycz odpowiadają banany i pomarańcze :) Bez wyrzutów sumienia możecie je zjeść nawet w roli śniadania :D  Na blogu znajdziecie także wersję ciasta bananowego  z sernikiem  oraz  jogurtowe ciasto bananowe . ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z POMARAŃCZAMI Czas przygotowania 60 minut Składniki na małą tortownicę 16 cm 250g jogurtu(...)naturalnego 30g mąki kokosowej 60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 30g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 banany Odrobina sody/proszku do pieczenia Skórka pomarańczowa Banany zblendować z jajkami i jogurtem na gładką masę Dodać mąki, sodę/proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plastry (około 0,5 cm) Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia

HealthyCreations
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 153

Prosta i przepyszna Szarlotka:   Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię

kuron.com.pl
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 177

bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche babeczki
Rolada z jabłkami 167

Dziś będę namawiać Was do zrobienia rolady. Wiem, że niekiedy mamy opory przed wykonaniem takiej słodkości, ale ten przepis jest tak prosty, że każdy bez

Tylko pysznie
Placek bananowy z kiwi (wegański, bezglutenowy) 140

Moja wariacja na temat ciasta z płatków owsianych , zamiast daktyli użyłam przejrzałych bananów. Ciasto wyszło bardzo dobre, wilgotne, bez dodatku białego cukru czy mąki - można jeść bez wyrzutów sumienia :)  Polecam na drugie śniadanie - do pracy lub szkoły. Ciekawa jestem, która wersja Wam lepiej przypadnie do gustu - z daktylami czy bananami? Koniecznie dajcie znać! Składniki (na formę(...)21x21 cm): 2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki czarnych ziaren sezamu (można pominąć) 6 łyżek oleju kokosowego 5 przejrzałych bananów 1-2 szt. kiwi do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 ° C . W malakserze lub blenderze rozdrobnij płatki owsiane (wystarczy tak, jak na zdjęciu), następnie dodaj pozostałe składniki

Domowa Cookierenka Agi
Najprostsza baba drożdżowa 130

bez laktozy) pół szklanki cukru 100 g margaryny garść rodzynek garść suszonej żurawiny Rodzynki i żurawinę zalewamy mlekiem (lub wodą) gdy tylko przygotujemy zaczyn. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy

Cynamonowe szczęście
Czekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. 176

Czekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisami na pyszne babki, które przygotowuję bardzo często na święta, jak

Słodkie okruszki
Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego 152

każdy kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku). Tak przygotowaną babkę nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczenie babki: Wyrośniętą babkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 35 minut, do suchego patyczka. Grzanie(...)ustawione na góra/dół, bez używania termoobiegu. Jeżeli góra babki za szybko ciemnieje, to możemy ją nakryć folią aluminiową i nadal piec. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczoną babkę wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzoną możemy dodatkowo udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Babka cynamonowa jest gotowa, można się częstować. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 205

prostokątne formy tzw. keksówki formy okazjonalne z motywem gwiazdki, choinki formy z wyjmowanym dnem blachy otwarte, idealne do pieczenia ciasteczek i pierników uniwersalne blachy tłoczone, także do mięs i warzyw Warto zaopatrzyć się w kilka z nich, bo przecież ilość ciast i innych słodkich wypieków na święta jest naprawdę duża. U mnie w kuchni nie może zabraknąć tortownicy

Słodkie okruszki
Ciasto Shrek 835

Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród  ciast typowych kremowych.  Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością można cały kawałek pochłonąć w całości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę shrekową(...)soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego 3 budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę agrestową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki agrestowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe 3 szkl. wody Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie) Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

My sweet a life
Ciasto Kubuś 726

Ciasto Kubuś Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Nie za słodkie, idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości. Składniki: (Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kubusiową: 1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego(...)budynie waniliowe bez cukru (proszek) 200 g masła Na piankę brzoskwiniową: 800 g jogurtu typu greckiego 2 galaretki brzoskwiniowe 1,5 szkl. wody Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe 3 szkl. wody Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem

My sweet a life
Dietetyczne ciasto ze śliwkami 339

Pyszne i zdrowe ciasto poleca się na pyszny weekend. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.  Jest lekkie, słodko-kwaśne i bardzo zdrowe! P.S SZUKAMY OSÓB DO METAMORFOZY!!! Chcesz schudnąć? Przytyć? Poprawić stan włosów, cery lub paznokci?  Napisz do mnie na profil IZA KAPIS lub wyślij maila na adres: werlas10023@gmail.com Czekamy na Ciebie ;)  Składniki(...)śliwek  1,5 szkl. mąki kukurydzianej  2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu  5 łyżek ksylitolu  4 jajka  1/2 szkl. oleju  Szczypta soli  Przygotowanie:  Śliwki myjemy i drylujemy. Jajka miksujemy z ksylitolem i solą. Dolewamy olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy z masą jajeczną. Średnią tortownice wykładamy papierem

Czarnawisienka
Szybki sernik kajmakowy 163

czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę(...)kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem z sosami owocowymi. Pieczony w szerszej blaszce staje się dość cienki, ale wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki

To co kocham
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 192

proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć krótko, ale dokładnie gładkie ciasto. Możesz również wyłożyć(...)ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i spłaszcz porządnie. Schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę (polecam na 2) . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową. Z ciasta urywaj niewielkie kawałki i rozwałkuj je na grubość  około 3 mm . Podsypuj ciasto mąką , żeby

Słodko-Słony Świat Ilony
JAGLANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z WAFELKAMI 229

Nagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę(...)wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Ciasto czekoladowe na maślance z wiśniami 184

kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:   250g(...)mąki pszennej   1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   szczypta soli 2-3 łyżki kakao   200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego   200ml oleju   220ml maślanki   3 jajka całe   Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego   1. Piekarnik nagrzać do 175C na funkcji

Kubki smaku
Gofry z czekoladą z truskawkowym musem 107

Gofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie(...)łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie

Pysznie & Pięknie
Orzeszki z masą z mleka w proszku 142

bez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 138

bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru  150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Wegańskie ciastka owsiane z suszoną aronią i czekoladą 171

ciasta: pakujesz masę do środka i ugniatasz łyżką lub palcami. Po upieczeniu są ciut ładniejsze. Ciastka piecz w temperaturze 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 12-15 minut. Po upieczeniu nadal mogą być lekko miękkie, więc przed włożeniem do pojemnika, najlepiej puszki dobrze je wystudź. Smacznego! Ciastka spokojnie przetrwają tydzień w puszce i bez obaw

greenscarf
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 209

porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut - do czasu, aż się ładnie zarumienią. 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka(...)wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten

W kuchni Katie
Jogurtowy sernik na zimno z owocami lata 187

Ciasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez

Czerwień i błękit
PLACEK Z CZEREŚNIĄ I BEZĄ 133

osobiście wszystkie składniki na bezę ubijam od razu). Czereśnie opłukać i delikatnie osuszyć bawełnianą ściereczką, Wydrylować. Tortownicę o wymiarach 18,5 x 28 cm natłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy  zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 części ciasta, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie się skleiło. Na cieście wyłożyć wydrylowane czereśnie. Owoce przykryć pianą(...)koniec zetrzeć pozostałe ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK STRACCIATELLA 124

sera wiaderkowego  200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa  czekoladowa-expresowa płatki migdałów  HELIO(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm.  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę.  Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto "Kubuś" 174

Bardzo lubię soki przecierowe. Marchewkowe, owocowe. Może dlatego, że kojarzą mi się z dawnym, dawnym dzieciństwem, kiedy na wiekowej sokowirówce Mama wyciskała nam sok z marchewki

Cakes By Kejt
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 179

bez czegoś słodkiego i pysznego, a jak twoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SMYKWKUCHNI
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 238

wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 165

delikatnie spłaszczam, nożyczkami nacinam ciasto tworząc uszka a wykałaczką nakłuwam robiąc oczka (dokładnie pokazałam to na filmiku). Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie bułeczek króliczków: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut na złoty kolor(...)Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Bułeczki króliczki są gotowe, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pancakes z Nuttelą 198

pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych obrotach niedługo, około 1 minuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez

W Moim Magicznym Domu
Piernikowe serca 171

lodówce. Ciasto rozwałkowuję na grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam ciasteczka. Tak przygotowane układam na blasze wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15 minut-uważać aby się nie spaliły. Lukier: Białko jajka ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie śnieżnobiała i bez grudek

Wanilia i Kardamon
Duńskie Bułeczki 133

grubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia . Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni(...)środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 189

doprawiam solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszam – farsz jest gotowy. Pieczenie tarty: Foremkę na tartę smaruję niewielką ilością oleju i wyklejam ciastem francuskim razem z bokami. Na ciasto nakładam farsz i wyrównuję. Foremkę z tartą wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 40 minut, po tym czasie wystawiam tartę i posypuję obficie(...)żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika aby ser ładnie się roztopił – tarta z szpinakiem jest gotowa. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
tort bezowy 148

Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła(...)średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp do 140 stopni suszymy 90 minut. (Bezy powinny się zarumienić, mogą też popękać , ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.) Piekarnik wyłączamy

Darcia w kuchni
Jabłecznik 188

rodzinnym sadzie mam ich mnóstwo. I dlatego nie mogło się obejść bez jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru(...)jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki

My simple kitchen
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 236

dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już(...)wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia

sierotka maRysia w kuchni
kolorowe kwiatuszki- ciasteczka 148

sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.  Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka(...)naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 216

szybko się zagrzeje.   Chleb robi się naprawdę prosto, pamiętając o wszystkich podstawowych wytycznych dotyczących pieczenia domowego chleba, bez czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam(...)pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy bochenek (zerknijcie TUTAJ , pokazywałam jak). Po uformowaniu chleb ponownie musi wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Mój rósł w koszyku, pod folią spożywczą, przez godzinę i dziesięć minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C, na dno piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą, żeby podczas pieczenia para wodna wytworzyła na chlebie

Karo in the Kitchen
Mleczne placuszki 177

Składniki: 160 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor

Domowa cukiernia Ewy
Niebiańskie pancakes I 199

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl. maślanki 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego   Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. W osobnej misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez

Przepysznik - BLW i nie tylko
Szybkie ciacho z jabłkami 172

Ciasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  

Moje domowe kucharzenie
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami 164

cukrem, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać ryż, wymieszać.  Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony(...)przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia

Kto ugości moich gości?
Kostka truskawkowa 351

sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół. Masa truskawkowa: Umyte truskawki(...)wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia

My simple kitchen
Racuchy bananowo - kokosowe 179

owsianej - 1 jajko duże - 3/4 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki: mąkę, mleko, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i żółtko. Białko ubij na sztywno dodaj do masy i wymieszaj.  Banana kroimy w grube plastry zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ciasto jabłkowo-kokosowe 149

masą smaruję wierzch wysypanego ciasta.  Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.  Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną  konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a  otwory po gniazdach

Ciasteczkowy Potwór
Placek z jabłkami 142

pół szklanki cukru pół kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka przepis Ubijamy białka, dodajemy cukier a następnie żółtka . Masę jajeczną mieszamy z mąką  , proszkiem do pieczenia i dodajemy ciepłą rozpuszczoną margaryna .Wszystko delikatnie łączymy . Do wysmarowanej  tłuszczem i wysypanej bułka tarta tortownicy wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3 łyżek ciasta do polania owoców ) a następnie

Smakowite Dania
Ciasto z malinami i budyniem + film 158

malin przepis          ciasto Mąkę, masło, cukier i jajko mieszamy za pomocą miksera a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie na stolnicy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na stolnicy na okrągły placek wielkości formy w której będziemy piekli ciasto . Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę, dokładnie

Smakowite Dania
Babka cytrynowa z makiem + film 193

oleju 2 torebki kisielu cytrynowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki suchego maku cukier puder do posypania babki przepis Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, wlewamy olej, wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kisiel, wszystkie składniki jeszcze(...)starannie łączymy mikserem. Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy mak i wszystko mieszamy łyżką. Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Piwoszek- chleb na piwie 147

wysmarowałam olejem, podzieliłam ciasto na dwie części i umieściłam w keksówkach. Pozostawiłam do wyrośnięcia (w zależności od temperatury otoczenia około 2 godziny). Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 235 stopni, piekłam przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 220  dopiekałam przez około 25 minut*. *jeżeli chcemy aby chleb miał chrupiącą skórkę, 10 minut przed kocem pieczenia możemy wyjąć(...)bochenki z keksówek i bez foremek dopiekać na klatce w piekarniku. Wówczas cała wilgoć zatrzymana przez keksówki wyparuje, chlebek ładnie przyrumieni się na bokach, a skórka będzie chrupiąca

Zapiski Młodej Żony
Karolinki, czyli mini drożdżówki z migdałowym nadzieniem 205

mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać(...)farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić na kilkanaście minut do lekkiego podrośnięcia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao

Codzienna kuchnia niecodzienna
Letnia tarta z malinami i borówkami 233

jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru 1 jajko krem 300g waniliowego serka homogenizowanego 100g serka mascarpone(...)mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Masa musi być ścięta i lekko zarumieniona. Może się delikatnie poruszać po wyjęciu, ale nie może być płynna (szczególnie widać to na środku ciasta). Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek

W kuchni wieczorem
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 248

Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem. Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół   W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez

Niezły Młynek
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 184

misce cały zaczyn, z resztą składników, oprócz soli, mieszać należy tylko do połączenia składników. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta. W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać całość. Ciastem napełnić foremki prostokątne, do połowy ich wysokości, wygładzić powierzchnie wodą. Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości, co może(...)godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250° C i piec przez 15 minut z termoobiegiem, potem zmniejszyć do 200° C i piec jeszcze 30 minut, już bez termoobiegu, dalej zmniejszyć do 180° C i dopiekać około 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić. Chleb nadaje się

Stare Gary
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 194

bez śladu zakalca. Ciasto nas zachwyciło, bo jest proste w przygotowaniu, wygląda niezwykle efektownie, i smakuje dokładnie tak, jak sobie wyobrażałam... Idealnie jesienne. Polecam. Waniliowe ciasto z całymi gruszkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 180 g miękkiego masła 120 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka kestraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka czekoladowe z melasą 186

przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj , wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła 15 dag cukru, najlepiej brązowego 2 jajka cukier waniliowy lub domowy cukier(...)laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli ciasto

Apetyczna babeczka
Paluchy drobiowe w płatkach 167

bez tłuszczu,pieczone w piekarniku,obtaczane w płatkach kukurydzianych. PALUCHY DROBIOWE SKŁADNIKI: piersi z kurczaka- 1 podwójne papryka ostra-1 łyżeczka przyprawa do kurczaka-1 łyżka płatki kukurydziane-1 szkl jajka -2 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka pokroić na grubsze i dłuższe słupki. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Płatki kukurydziane,rozdrobnić wałkiem do ciasta. Wsypać

Kuchnia Danusi
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 185

ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Na samym końcu dodajemy płatki i zmielone migdały. Autorka pisze, że ten krem podobno jest tak samo dobry bez zapiekania

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania