ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1342/2544)

Sernik Tutti 80

Hejka sklejka 😊 Witam w słoneczną niedzielę i zapraszam na kolejną wersję mojego ulubionego gatunku ciacha. Serniczek Tutti, bo o nim mowa to wypiek wykonany przeze mnie

Domowe ciasta
Jakie ciasta muszą znaleźć się na stole wigilijnym? 79

skład wchodziły: miód, mąka żytnia i pszenna, spirytus, potaż używany do spulchniania ciasta, jak również: goździki, cynamon, kardamon, pieprz, imbir i anyż. Tego typu piernikowe ciasto miało dość twardą konsystencję i trzeba było sporo siły, by je porządnie wygnieść a potem ubić. Pierników nie pieczono od razu. Ciasto musiało odpowiednią ilość czasu leżakować, czasem nawet całymi miesiącami, by można(...)Ciasto piecz w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut. Keks świąteczny Wilgotny keks pełen słodkich bakalii, to ciasto, którym zachwycą się goście w pierwszy i drugi dzień świąt. A to dlatego, że dzięki bakaliom zawartym w cieście, pomaga w trawieniu i koi przejedzone po wigilijnej wieczerzy brzuchy. Tradycja tego ciasta znów sięga korzeniami do starożytnych, a dokładnie do pieczonego

Słodkie okruszki
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 169

Pure z fioletowych ziemniaków można zastąpić np. pure z dyni, wtedy mantou nabiorą ślicznego pomarańczowego koloru. Zamiast sezamu, na cześć Lo użyłam siekanych pistacji, a drugą część ciasta przeznaczyłam na mantou bez dodatków, gotowanych w formie pączków róż. Obie smakowały cudownie. Można je zjadać same lub z dodatkiem słodkich sosów i konfitur. Dziękuję Lo , że usłyszała moje marzenie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 65 g drobnego cukru 250-300 g ugotowanych i przetartych fioletowych ziemniaków 2 łyżki oleju roślinnego  2 łyżki czarnego sezamu (zastąpiłam siekanymi pistacjami - na cześć Lo) 10 g cukru - pominęłam  Drożdże wsypać do miski z letnią wodą, zamieszać i odstawić aż zaczną "bąbelkować". Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem

KUCHARNIA
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 241

zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni.  Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce. Zapraszam do zakładki  "Porady i triki" , gdzie znajdziesz

głodny alergik
Czekoladowe ciasto z truskawkami 457

Jakiś czas temu wpadł mi w oko super przepis na mega pyszne i mega proste w przygotowaniu ciasto. Robi się je bez użycia miksera i wystarczy dosłownie kilka ruchów rózgą, aby je zrobić. Pierwszy raz zrobiłam według przepisu, ale dałam dodatkowo borówki, bo nie miałam w domu tyle truskawek. Wyszło mega pyszne. I ja jak to ja nie byłabym(...)równie pyszne, choć odrobinkę mniej puszyste. To, co dodałam innego to miód zamiast cukru i oprócz kakao wsypałam super czekoladę. Oj, uwierzcie, że ciacho jest super. Nie zwlekajcie i pieczcie. Jeśli nie macie tych składników, to niżej wrzucę Wam link do oryginalnego przepisu. A wracając do składników, to nie musicie wychodzić z domu, aby je nabyć. Z pomocą przyjdzie

Ewa w kuchni
Babeczki z budyniem 164

Budyniowo-kruszonkowego szału ciąg dalszy :)   Zostało mi dużo budyniu i kruszonki więc upiekłam babeczki (nie lubię słowa muffinki..) przy okazji wypróbowując moją nową formę.  

W kuchni bez szafek
Pełnoziarniste bananowe scones z rodzynkami 77

Scones to tradycyjne na Wyspach Brytyjskich bułeczki, przygotowywane na bazie mąki, masła, mleka oraz proszku do pieczenia, podawane z dodatkiem dżemu i niewyobrażalnie tłustej śmietany zwanej clotted cream – idealna to kwintesencja angielskiego podwieczorku przy herbatce. Bułeczki są niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu, dlatego z łatwością można wykorzystać ich potencjał piekąc je na zdrowszą modłę. Wystarczy białą, rafinowaną mąkę(...)formie stałej (lecz nie całkowicie stwardniałej), 50ml mleka roślinnego, 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli Piekarnik rozgrzać do 180 o C, przygotować blachę oraz arkusz papieru do pieczenia. W misce umieścić mąkę, proszek, cynamon i szczyptę soli – wymieszać. W osobnym naczyniu zmiksować banana

Even Better Food
Pełnoziarniste drożdżówki z czereśniami 168

unosił się w całym domu od rana... Oznaczało to jedno. Znakomite śniadanie... Pyszne drożdżówki to smak dzieciństwa, wspomnienia babci ugniatającej ciasto i pięknego zapachu unoszącego w domu. Takie wspomnienia wywołały u mnie te drożdżówki. Pełnoziarniste, z wiśniami i prawie bez cukru. Zdrowe, smaczne i niezwykle sycące. Składniki na 12 drożdżówek: 20g drożdży 1 łyżka cukru 250 ml mleka(...)Wlewamy masło, i mleko i rozczyn. Wsypujemy mąki i ugniatamy przez ok. 10 min. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. Czereśnie pozbawiamy pestek. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto gdy podwoi swoją objętość dzielimy na 10-14 części, a z każdej robimy wałek i zawijamy w pętelkę. Przekładamy na blaszki i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Jak przechowywać ciasta, aby dłużej były świeże? Sprawdź nasze sposoby 53

przypadku ciast. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym mogą one dłużej zachować świeżość. Przekonaj się, na czym dokładnie polegają. Jak długo można przechowywać różne ciasta? Nic nie zastąpi smaku świeżych wypieków. Rzadko zdarza się jednak, aby rodzina rozprawiła się z całą blachą ciasta na raz. Jak długo i gdzie należy je przechowywać? To zależy: Ciasta przekładne kremem trzymamy w lodówce(...)będzie, jeśli przed zamrożeniem podzielisz ciasto na mniejsze porcje, ponieważ raz zamrożonych produktów spożywczych nie można mrozić ponownie. Do mrożenia niestety nie nadają się ciasta z galaretką oraz bezy. Również kremy z bitej śmietany nie najlepiej smakują po rozmrożeniu – mogą się zanadto rozpływać. Niezastąpiona folia aluminiowa Aby zapobiec wysychaniu kremu w lodówce, warto zabezpieczyć ciasto folią aluminiową. Dzięki temu dłużej

Słodkie okruszki
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 118

skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki sosu Hoisin  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego  1 szklanka wody  1 cebula  1 łyżka(...)smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut

Mango Papaja
Miękkie bułeczki cynamonowe 73

Pachną masłem i cynamonem. Są lekkie, miękkie i puszyste. Ciasto nie wymaga długiego zagniatania,  tak naprawdę wystarczy kilkuminutowe, energiczne mieszanie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi około dziesięciu małych, zrolowanych bułeczek,  zrośniętych ze sobą po to, by odrywać je po upieczeniu, jedna po drugiej. Dawno nie piekłam drożdżówki o poranku,  by poprawić nastawienie do rozpoczynającego się dnia(...)minut.  Wystarczy energicznie mieszać drewnianą łyżką,  aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.  Wyrobione ciasto wstawiamy w misce do piekarnika,  nagrzanego do 50 stopni, na około 30 min - powinno podwoić swą objętość. Po tym czasie wyciągamy, wykładamy na posypany sporą ilością mąki blat.  Ciasto może być lekko lepiące  - wówczas oprószamy je mąką i chwilkę

Kronika Piekarnika
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 156

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy).  Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane(...)również może je dodać. Całość podsmażamy około 10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto francuskie kroimy w paski mniej więcej równej szerokości. Przygotowany farsz wkładamy do wydrążanych jabłek, następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta francuskiego. Tak przygotowane jabłka pieczemy około 15-17 minut w temp 200 stopni Celsjusza (piekarnik ustawiamy na grzanie góra i dół, w żadnym

Kolizje Smaków
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 194

interesujące, czyt. biochemia. Chodzą słuchy, że drugi rok jest niesamowicie trudny i trzeba będzie dużo kuć, zobaczymy! Ten,ukończony już też miał być ciężki, a wyszłam na stypendium naukowe bez znacznego wysiłku.. Faktycznie, nazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek(...)godzinę. (W tym czasie zabieramy się za robienie farszu) Formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania