podania Na drożdżowe paluchy z makiem: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli mak do posypania paluchów Przygotowanie: Zupa grochowa: Do garnka z bulionem wsypujemy zawartość obu saszetek Dania Babci Zosi. Mieszamy, zagotowujemy. Następnie dodajemy(...)około 1 h). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 min). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkiUwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła(...)wody 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 200 g masła 2,5 szkl mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 żółtka skórka z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy
Bon appetit mon amieszczera, to najlepsze i najbardziej kruche ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam-po prostu petarda! Niezwykle kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki temu, że dodałam do pieczenia sporą ilość naturalnego masła arachidowego (bez żadnych dodatków i soli) w ciasteczkach prócz słodyczy z czekolady wyraźnie jest wyczuwalna nutka orzeszków ziemnych. Ciastka są naprawdę pyszne, ale też dość słodkie, dlatego(...)mąki pszennej 200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków) 160 g masła 220 g cukru 2 jajka L 1 łyżka pasty waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno
Krylowa KuchniaCiasto Hukzulka, przez innych nazywane również Hucułka – to pyszne ciasto o intrygującej nazwie. Składa się z kilku warstw i na pierwszy rzut oka wydaje się
Kulinarne Przebojelodówki. 4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masą serową tak aby końce pozostały czyste. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm. 5. Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Ślimaczki pieczemy 190 stop przez(...)około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego
Gotowanie...to proste !około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy je na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym(...)stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować. W moim nowym piekarniku piekły się nawet szybciej Smacznego
Słodkie okruszkiWitajcie :) nie ma u mnie weekendu bez dobrego ciasta, dzisiaj takie wymyślone o nazwie kryształek z galaretkami, masą śmietanowo-serkową, wafelkami i ciasteczkami z marmoladą. Pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 5 wafelków chrups kakaowych Cukry Nyskie kilka kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć do dekoracji 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju Blaszka zwykła tradycyjna Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz delikatnie mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliZdarzyło wam się zostać na weekend bez chleba, a jedyne dostępne w sklepach pieczywo było z mlekiem? Dla mnie takie sytuacje to inspiracja, by piec w domu. Rok temu wstawiałam już przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich(...)zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie możemy dosypać trochę mąki. Zagniecione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Jak ustawiam miskę na garnku, w którym wcześniej zagotowałam wodę, więc ciasto rośnie bardzo szybko. Po wyrośnięciu zagniatamy je ponownie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Rano nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (razem z blachą). Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy z niego
Dieta bez mlekarządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu. Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! U mnie dziś właśnie jabłecznik(...)połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia. Normal 0 21 false false false
Kuchnia w czekoladzietarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki oraz sody i połączenie z resztą masy. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (piekę z termoobiegiem) na około 55 minut (czy chlebek jest upieczony, należy sprawdzić patyczkiem). Przed podaniem studzimy. Smacznego
ChilliJemyłyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 90g czekolady (dodałam mlecznej; możecie dodać mniej) Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego
Di gotujeCiasto, które moja babcia robi mi od wielu lat, co roku na urodziny. Postanowiłam spróbować zrobić jego lżejszą, dietetyczną wersję. Orkiszowy biszkopt, masa truskawkowo-serowa, bez cukru. Jest równie dobra co klasyczna! Jednym słowem PRZEPYSZNA! Jeżeli lubicie truskawki koniecznie musicie je upiec. Składniki na biszkopt: 5 jajka 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki ksylitolu(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dwie krople octu Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka oraz odrobinę octu. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej
CzarnawisienkaKoszyk do wyrastania wysypać mąką ryżową i ostrożnie przenieść do niego ciasto spodem do góry. Przykryć kolejny raz i odstawić na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić do lodówki na 8-12 godzin. Około 30 minut przed upływem czasu wyrastania rozgrzać piekarnik i żeliwny garnek (bez plastikowych elementów) do 240 stopni. Chleb przełożyć delikatnie(...)góry nogami do rozgrzanego garnka, naciąć i przykryć garnek. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut - 20 minut z pokrywką, a następnie około 25 minut bez niej aż skórka nabierze złotobrązowego koloru. Po upieczeniu wyjąć bochenek z garnka i wystudzić na kratce
wyzwania kuchennewysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu. Skleić jak pieroga. Gdyby ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
Agusiowe smakołyki