chrupiące k - 500 przepisów (strona:20/34)

Rogale drożdżowe 147

Świeże, puszyste i lekkie, z chrupiącą skórką, pachnące wspomnieniami. Zawsze takie zapachy przywołują właśnie wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 176

treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki - to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi  plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się dowartościowują. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Placek ziemniaczany z gulaszem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa z czerwonej soczewicy 137

kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego

mojewypiekiinietylko
Andruty z pianką 378

dzieciństwa – wafle, andruty. Kto ich nie jadł, kto ich nie pamięta. Jadane na wiele sposobów, przekładane przeróżnymi masami, powidłami, dżemem, kajmakiem, nutellą, z czekoladą – czy bez, chrupane na sucho… Pewnie wielu takich się znajdzie. Aby wyjść im naprzeciw, warto przypomnieć jeden z wielu przepisów, np. na andruty z pianką.   Składniki:  - 2 andruty (duże kwadratowe)- 3 galaretki

mojewypiekiinietylko
Chleb dla leniwych… i nie tylko 179

lekkim przestudzeniu zawijamy do całkowitego wystygnięcia w czyste ściereczki.Zapach chleba  dla leniwych… i nie tylko, zawsze przywołuje wiele wspomnień. Unosi się po całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 185

bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 190

choćby tych najprostszych. Paski drobiowe w kokosowej tempurze nie należą do trudnych dań. Dla mnie przygotowanie ich zawsze stanowi kulinarną przygodę i zabawę. Niejeden raz przywołuje wizualnie ciekawe skojarzenia. Chrupiący, delikatny, aromatyczny kąsek – zanurzony w sosie  z dodatkiem czerwonej pasty curry… Hmmmmm, sama rozkosz, zagryziona krążkiem cebulowym. Mam nadzieję, że Wasze serca też podbije. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Paski

mojewypiekiinietylko
Yorkshire pudding 194

gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w  Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same w sobie - są przepyszne. A, o tym z czym je podałam, w kolejnym wpisie. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 177

lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba, to atrakcje jakie czekają tych, co się na nią skuszą. Oczywiście należy jeszcze wspomnieć o jednym – smaku piwa w gotowej potrawie nie czuć. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 138

formie deseru, w dodatku ciekawego, jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej  glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 132

dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko. Gdy przygotowywałam ten deser

mojewypiekiinietylko
Pudrowane poduszeczki 116

osuszamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły w zasadzie przypadkiem, bo moim zamiarem były właśnie płaskie ciasteczka. Tak delikatnych ciastek chyba jeszcze nie jedliście. Chrupiące, bardzo kruche, wyglądem przypominają poduszeczki, ale wewnątrz są… puste. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę sporo, ale nie obawiajcie się – znikają błyskawicznie. Smacznego.     Wydrukuj przepisThe post Pudrowane poduszeczki appeared

mojewypiekiinietylko
Kurczak generał z warzywami 327

warzywami, to naprawdę proste, szybkie i przepyszne danie. Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche, delikatne i bardzo soczyste. Tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, skórka jest rumiana oraz chrupiąca. Dodatkowo mamy już upieczone warzywa. Oczywiście dodatek surówki jest zawsze mile widziany. Ja podałam z surówką z pora, ale o tym – przy okazji. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kurczak generał

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 160

Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik wyłączyłam i nie otwierając go zostawiłam bezy zamknięte, do rana. Rano wyjęłam, okazało się, że wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Twarde i chrupiące. Zamknęłam w pudełku i zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry

mojewypiekiinietylko
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 142

zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą bardzo delikatne – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie  i aksamitne w środku. Masę dokładnie wyrabiamy. Powinna (jak to określiła Marta) ściśnięta w ręce łatwo przyjmować kształt. W razie potrzeby dodajemy zimnej wody (żadnych

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania