chrupiące k - 500 przepisów (strona:25/34)

Crème brûlée 163

języka francuskiego crème brûlée oznacza po prostu przypalony krem. Wiąże się to z tym, że wierzch deseru posypujemy cukrem, a następnie przypalamy go palnikiem, aby skarmelizował i utworzył delikatną, chrupiącą skorupkę.Warto zainwestować w palnik do karmelizowania (koszt do 100 zł), gdyż najlepsze w crème brûlée, oczywiście poza sama konsumpcją ;), jest opalanie cukru na jego powierzchni. Próbowałam cukrową skorupkę

W kuchni Katie
Zapiekanka - raz, dwa , trzy 151

zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można przecież dorzucić jakąś szyneczkę i warzywka. Brak tych dodatków wcale nie umniejszył smaku chrupiących bułeczek z ciągnącym się serem i posypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić i  posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 154

podczas robienia naszego pulled pork przelewamy do garnka i gotujemy chwilę redukując jego ilość o połowę. Doprawiamy do smaku miodem, sosem teriyaki. A oto moja propozycja podania. Na świeże, chrupiące bułeczki układamy sałatę, nasze ciepłe mięso, które zalewamy pysznym i aromatycznym sosem. Układamy ulubione warzywa i odpływamy jedząc takie iście królewskie śniadanie.BOSKIE

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka śmietanowe 356

wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka, a następnie obficie posypujemy cukrem, który podczas pieczenia wraz z białkiem utworzy przyjemną, chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut,  do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki

Taste Of My Day
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 228

mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy

Taste Of My Day
B... Bagietka! 157

środku, podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam

Kitchens Alphabet
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 233

Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął

Poezja smaku
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 184

magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć

Z Kuchni Do Kuchni
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 188

jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia", którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo. W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter miękkiemu farszowi tarty. Zapraszamy, oglądajcie i próbujcie... Składniki na półkruchy spód 100 g mąki krupczatki150 g mąki pszennejodrobina soliłyżeczka cukruok. 130 g zimnego masła1 łyżka śmietany

Symfonia Smaków
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 131

zajebistość, więc tej opcji nie polecam. Taką cebulę w piórka czy jak tam kto woli smażymy na dużej ilości margaryny (tak, to JEST kaloryczne) aż się zeszkli i przestanie chrupać w zębach. W czasie smażenia dodajemy troszkę soli, bo wtedy cebula szybciej mięknie (dzięki mamo!) i trochę ziół prowansalskich, coby już fajnie przeszło. Kiedy cebula jest już zwarta i gotowa

Kulinarne zapędy Kokosa
zapiekany makaron muszle ze szpinakiem... 210

ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki smaczne, syte jedzonko..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z Malinami i Bezą 346

powstające i tak samo szybko znikające ciasto z malinami i z bezą. Ciasto jest mięciutkie, dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam.                 Składniki:   175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki

Made By Mom And Son
Ciasteczka owsiane 263

Pyszne, chrupiące, zdrowe.Mogą "długo leżeć" ale zapewniam: jeszcze nigdy im się to nie zdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki na ok. 3 blaszki:60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)100 g płatków owsianych220 g mąki pełnoziarnistej/razowej200 g rodzynek100 g słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1

Czarnawisienka
Phyllo na słodko i wytrawnie. 152

które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana-10dag 8 daktyli raczej

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 237

Christopher potatoes.  Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania