Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie zawinięta.Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!Składniki:Placki kebabowe:2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;3/4 szklanki wody;1/3 szklanki oleju;1 łyżeczka soli.Sałatka
Gospodyni MiejskaSurówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem...Wiórki białego, delikatnie chrupiącego kalafiora.Ziarna słodkiej kukurydzy i aromatyczny koperek.Całość oblepiona mieszanką majonezu i śmietany.Pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla.Zapraszam!Składniki:1 średni kalafior (o wadze około 500 g);Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek koperku;1 łyżeczka soku z cytryny;3 - 4 łyżki
Gospodyni MiejskaChleb razowy na maślance...Złocista, chrupiąca skórka.Miękkie, pełne ziaren wnętrze.I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu.Smacznego! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki pszennej;50 g świeżych drożdży;500 ml maślanki naturalnej;1 łyżeczka soli;2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku;3 łyżki ziaren sezamu.Sposób przygotowania:Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki);1 średni brokuł (o wadze około 500 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika
Gospodyni MiejskaAzjatycka surówka z kapusty pekińskiej...Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora.Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.Pychotka!Składniki:Kapusta pekińska o wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego
Gospodyni MiejskaSałatka z zupek chińskich z kurczakiem...Słodkie ziarna kukurydzy i chrupiące kosteczki papryki.Kwaśne kawałeczki ogórków i ostre wiórki cebuli.Połączone makaronem i przyprawami z zupek Amino.Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.Polecam! Składniki:250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);1 kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka
Gospodyni MiejskaChleb pszenny z płatkami owsianymi...Złocisty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem płatków owsianych.Obsypany ziarnami.Pyszny, domowy! Składniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania
Gospodyni MiejskaKurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona
Gospodyni MiejskaChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem...Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.Słonecznikowa pychota! Składniki:500 g mąki pszennej;1 szklanka mąki żytniej razowej;3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;3/4 łyżki soli;50 g świeżych drożdży;500 ml ciepłej wody;1 jajo.Spos
Gospodyni MiejskaDrożdżowe paluchy z serem...Złociste, delikatnie chrupiące na zewnątrz.O miękkim miąższu.Oprószone żółtym serem.Pychota! Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;225 ml letniej wody;2 łyżki oleju;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki rozmarynu;1/2 łyżeczki tymianku;100 g startego, żółtego sera (u mnie gouda);1 jajo - do posmarowania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże
Gospodyni MiejskaSałata lodowa z pomidorami i sosem czosnkowym...Warstwa chrupiących liści sałaty lodowej.Na niej kawałki soczystych pomidorów.A całość oblana sosem czosnkowym.I tak pyszne trzy razy.Idelana do mięs z grilla i nie tylko.Smacznego! Składniki:Główka sałaty lodowej;4 średnie pomidory;2 ząbki czosnku;300 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;3 łyżki majonezu;Szczypta białego cukru;Sól
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki, jabłek i pora...Wiórki chrupiącej marchewki i soczystych jabłek.Krążki ostrego pora, szczypiorek i natka pietruszki.W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu.Pyszny dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki
Gospodyni Miejskawyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni :)Składniki:150 g serka śmietankowego Almette,100 ml śmietany 30%,1 l bulionu,2 małe dynie Hokkaido,1 zielona cukinia,2 ziemniaki,½ cebuli,1 marchewka,2 gałązki rozmarynu
SzczyptaSmaQmiękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu
SzczyptaSmaQratunek przyszła niezawodna Nigella Lawson oboje z córka ją kochamy:). Ważne też jest w tym przepisie czas czekania już po dobrej godzinie możemy zajadać pyszności.. Uwielbiamy chrupiący wierzch chlebka, .......a szkoda, że nie można przekazać tego cudownego aromatu unoszącego się po całym domu.SKŁADNIKI z tej porcji zrobiłam 2 chlebki (z tradycyjnej keksówki)- 700 gram przesianej
Basia w kuchni