 Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 262
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 262uwiecznił wszystko co przygotował! I zresztą świetnie się spisał, sami zobaczycie przykładowe zdjęcia w tym poście! Skończmy już ze śniadaniem, zajmijmy się lunch'owymi propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów
Plate of Joy Sałatka z buraków  i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 238
Sałatka z buraków  i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 238gęsi lub indyka - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku - często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie - nawet podstawowe modele są wyposażone
Stare Gary Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 223
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 223Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce i tak mi zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi
Dzieje kuchennej Wiewióry Ciemny bogaty keks 375
Ciemny bogaty keks 375cukru i skórki pomarańczowej. Ciasto dużo nie wyrasta, ponieważ zawiera mało mąki, ale jest smaczne i ciekawe w smaku. Fantastycznym wykończeniem są orzechy i suszone owoce w karmelu. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie. Keks prezentuje się bardzo okazale i przypomina angielskie „fruit cake”. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes). Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców
Mała Cukierenka Kacze udka pieczone w cydrze  z gruszkami, żurawiną i jarmużem 333
Kacze udka pieczone w cydrze  z gruszkami, żurawiną i jarmużem 333Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne
Smaczna Pyza Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 254
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 254kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym sosie do którego idealnie pasuje mój ulubiony makaron bucatini i słodkawe, chrupiące brokuły. Brokuł myjemy pod chłodną bieżącą wodą, dzielimy na mniejsze różyczki. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić wzdłuż na połowy, powinny być dość niewielkie. W garnku zagotowujemy wodę
Karo in the Kitchen MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 409
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 409także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...) - 4 łyżki mielonych migdałów - 4 pełne łyżki surowej kaszy jaglanej - 5 jajek - kilka kropli olejku migdałowego - 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Kaszę podprażyć w suchym, rozgrzanym garnku
Smaczne Zdrowe Gala Gault&Millau od kuchni 194
Gala Gault&Millau od kuchni 194Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne
królestwo garów Skandynawski biszkopt z jabłkami 219
Skandynawski biszkopt z jabłkami 219dobre. Szczerze mówiąc, nie powaliło mnie na kolana (ale o książce nadal marzę), bo to w końcu tylko biszkopt ze śmietaną, ale jabłka nadały mu wilgoci, a wierzch z chrupiącymi orzechami naprawdę przypadł mi do gustu. Nie miałam w domu alkoholu sugerowanego w przepisie, więc użyłam starego, dobrego rumu. Pasuje; pamiętajcie tylko, by nasączyć blaty równomiernie; mi trafił się
Pożeraczka, czyli raz adobrze Grzesiek 20980
Grzesiek 20980Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki
Kto ugości moich gości? Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 262
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 262efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła
Mia Cucina Sofieta Dyniowo i elegancko: creme brulee 220
Dyniowo i elegancko: creme brulee 220dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki, kremowy, delikatny, z chrupiącą skorupką. No i ten dźwięk, który wydaje przy pierwszy uderzeniu łyżeczką - melodia dla zmysłów. Mój doprawiłam lekko korzennie, kusi więc aromatem cynamonu i innych jesiennych przypraw. Do tego
Pożeraczka, czyli raz adobrze Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 242
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 242stron solą i pieprzem, odstaw. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu. Włóż boczek, cebulę, pieczarki i boczniaki, czosnek i rozmaryn i smaż, aż boczek stanie się chrupiący a cebula zeszklona. Przełóż zawartość patelni na talerz i odstaw. Podkręć ogień pod patelnią, dodaj masło i włóż kurczaka. Podsmaż go z każdej strony do zarumienienia, wyjmij z patelni
karmelowy Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem 299
Sałatka z rukolą, owocami i pleśniowym serem 299Dziś zapraszam na połączenie wyrazistego smaku rukoli z rześkością i słodyczą dojrzałej gruszki, wzbogacone słodką brzoskwinią a całość przełamana smakiem pleśniowego sera i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Skusicie się? Składniki: duża garść rukoli kilka listków sałaty 2 gruszki 2 brzoskwinie (mocno dojrzałe lub z puszki) 125 g sera pleśniowy garść płatków migdałowych Sos: 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała Bezy wegańskie – Aquafaba 240
Bezy wegańskie – Aquafaba 240jajach kurzych – całkiem przyjemne. Mają trochę inną teksturę niż bezy z jaj i jak dotąd nie udało mi się zrobić bez ciecierzycowych w sposób, który najbardziej lubię, czyli chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. PS1.: Jak dotąd używałam tylko ciecierzycy firmy Rolnik, bezy wychodziły zawsze. PS2.: Ciecierzyca z puszki Bonduelle się nie nadaje, ma w sobie za mało wody
Karo in the Kitchen