czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie idealny, smaczny, genialny :) Żeby częściej takie pomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały. Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli(...)wodzie. Za pomocą ostrego noża, ciasto nacinamy w dwóch miejscach po długości. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu skórkę smarujemy wodą. Smacznego
Moniki SmakołykiWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich
Uwaga Babcia Piecze Chlebchłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i przykrywamy na kolejne wyrastanie. Tym razem potrzebujemy ok. 40 minut. Jeszcze przed upłynięciem 40 minut należy rozgrzać piekarnik do 200 st. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smaruję je za pomocą pędzla kuchennego roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i posypuję ziarnem sezamowym. Pozostało już tylko pieczenie
I tu będę miała takie tejapońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje(...)jogurtu 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 1/4 łyżeczki soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie
Sztuka gotowania w/g Samiryanginie a u Syncia było dzień rodzinny w placówce). Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend", jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone
Dzieje kuchennej WiewiórySKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)* 20 dkg masła,* 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),* cukier wanilinowy,* 10 dkg cukru pudru (można zastąpić zwykłym),* 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jedynie pozostawioną na kruszonkę część wysyłamy na lodowaty urlop do zamrażalki). Połową ciasta wylepiamy formę i nakłuwamy ją widelcem.Tak podziurawioną zawartość formy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy czy nie rumieni się za bardzo - jeśli tak, to zmniejszamy temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół
Wypisz Wymaluj135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mielimy orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram(...)Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny
les mirabellesziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu(...)można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to
Kulinarne przygody Gatitybardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów(...)chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna grzałka). Piecz ok. 30 min, aż skórka warzyw zrobi się miejscami czarna. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią plastikową
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam
Monia miesza i gotujezmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka(...)wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz
Chilli Czosnek i Oliwaskoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety.Składniki:- 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)*- 0,5 szkl mąki żytniej chlebowej ( jasnej(...)wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.35 minut ( termoobieg).Wyjmujemy z formy i studzimy. Smacznego
Smaczne ZdroweSą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej Wiewióryośmiornicę z całą oliwą i resztą dodatków w których obtaczana była ośmiornica. Folię zawinąć od góry wokół ośmiornicy by powstał szczelny pakiet. Nagrzać piekarnik do 180*C Wstawić do piekarnika rondel z zapakowaną w folię ośmiornicą i piec ją przez 1,15 do 1,30 godziny. Nie odpakowywać w trakcie pieczenia. Usunąć listek laurowy i ziele angielskie. Pokroić macki ośmiornicy(...)się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym
Sztuka gotowania w/g Samiry