chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:53/67)

Baba drożdżowa na białkach 196

tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła(...)mnie to były dwie formy mała babka i keksówka.Znów odstawiamy, ażeby podrosła.Kiedy już wyrośnie nam tak jak trzeba, smarujemy wiesz rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Do suchego patyczka. Powinna nam się ładnie zarumienić.Smacznego :)*Przepis podpatrzony oczywiście z książki, o której pisałam na górze

Moje pyszne gotowanie
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 208

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Pizza hawajska 161

wspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej oliwa blasze i rozciągamy do pożądanej wielkości (średnica

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony boczek na kanapkę 203

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam(...)układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz

Basia w kuchni
Bułki z czarnuszką i sezamem 121

Przygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze

Apetyczna babeczka
Chleb miodowy 155

osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać(...)zwilżoną dłonią wyrównać. Następnie przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 30- 60 minut. Ciasto musi wyrosnąć niemalże do wysokości foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, następnie zaparować. Wyrośnięte chlebki posmarować miodem z wodą, posypać siemieniem lnianym, a następnie naciąć w romby. Wstawić do piekarnika i ponownie zaparować. Piec

Delicious Titbits
Bułeczki pszenne śniadaniowe 147

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)czym ponownie formować kulę i przykrywać. Po ostatnim, trzecim zagniataniu owijamy miskę folią i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i od razu rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Ciasta będzie w naczyniu zdecydowanie więcej W czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa, formujemy dowolnego kształtu bułki i układamy je na papierze do pieczenia.  Najlepiej rozgrzewając piekarnik ogrzewać

I tu będę miała takie te
Serowe bułeczki ze szparagami 175

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują

Mienta blog
Korzenne ciasto dyniowe 181

również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe(...)puree z surowej dyni i zmiksować do połączenia z resztą masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!     Po ostygnięciu

Grunt to przepis!
paprykarz z pieczonej makreli 185

paprykarz Chyba każdy z dzieciństwa, czy z lat młodzieńczych pamięta smak rybnego paprykarza. W moim przypadku chleb z tą pastą, był "żelaznym" składnikiem większości posiłków w trakcie trwania zawodowych praktyk. Dziś aby przypomnieć sobie jego smak, najbezpieczniej jest samemu przyrządzić ten specjał. Bowiem pomimo tego, że pasta składa się tylko z kilku prostych, niewyszukanych składników, ze świecą trzeba szukać(...)sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce, a następnie wrzucamy na dużą patelnię

Miód i pieprz
Zupa z pieczonej ciecierzycy 127

kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię. Przyprawami, z którymi idealnie(...)dodać olej arachidowy, sól, paprykę słodką, wędzoną i chili. Woreczek zamknąć (gumką recepturką) i dokładnie wymieszać ciecierzycę z przyprawami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek

mojewypiekiinietylko
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 156

grupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko(...)duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20  minut (każdą blaszkę osobno).Cukier puder rozcieramy z  łyżką gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu drożdżówki możemy polukrować

Smakowity Blog Kulinarny
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 171

Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina(...)wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.      /źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com// Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
MONKEY BREAD 126

Zupełnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta nazwa. Małpi chleb, ni to przypiąć, ni przyłatać do przepysznej drożdżówki. Kolejny pomysł na odrywane ciasto. W oryginale najczęściej pieczone jest w formie z kominem i kształtem przypomina wieniec. Ale śmiało można je upiec w tortownicy lub keksówce. Idea przecież zawsze jest ta sama. Podejść, skubnąć kawałek i zjeść :) Ps. następnym razem kuleczki(...)palił się w piecu. Pierwszą warstwę polać połową syropu i posypać migdałami. Układać kolejną warstwę, którą polać pozostałym syropem i posypać resztą migdałów. Ciasto piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem, ja zrezygnowałam z tej czynności, bo ciasto jest samo w sobie już dość słodkie. Podałam je jednak z ulubionym dżemem

Kuchnia w opałach
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 203

tego  przepisu Oliwa aromatyzowana czosnkiem Składniki: 250 ml oliwy 6 dużych ząbków czosnku dodatkowo (do dekoracji, więc można pominąć): 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki i wysuszone w piekarniku lub suszarce do warzyw, gałązka tymianku lub rozmarynu umyta i wysuszona przez 24 godziny na ręczniku papierowym lub też inne zioła i przyprawy czysta i sucha butelka ze szczelnym zamknięciem(...)się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź

Chilli Czosnek i Oliwa