"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać
Słodkie PrzyjemnościCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo
Gosia gotujechlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra po powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu(...)Posyp chlebki nasionami sezamu i wciśnij je w ciasto. Przykryj chlebki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 min. aż ładnie wyrosną i staną się pulchne. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Przy pomocy małego noża zrób na brzegach chlebków małe nakłucia (dla równego rośnięcia). Posmaruj chlebki oliwą i posyp odrobiną soli, a następnie piecz przez
Chilli Czosnek i OliwaPyszne chlebki tureckie, znakomite do zawijania mięsa i nie tylko. Ciasto świetnie się wyrabia, chlebki smaży się szybko i bezproblemowo. Bardzo polecam, zwłaszcza do grillowanych
Stare Garypełną atmosferę! Rodzinka zjechała się do domu i po raz pierwszy od długiego czasu jestem z siostrami i nie mogę się nimi nacieszyć! Posiadanie rodzeństwa to ciężki kawałek chleba, zwłaszcza w dzieciństwie, jednak mieć kogoś, kto tak dobrze Cię zna, pamięta ( a jakże by inaczej!) nawet Twoje najbardziej żenujące historie, a mimo to wciąż Cię lubi, ba!, nawet kocha- BEZCENNE(...)składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki, kładź je na blasze i lekko rozgniataj. Byłoby idealnie, gdyby wyszło Ci 18 ciasteczek. Piecz ok 18 minut. Smacznego
Gotowanie to kochanieWłochami. Kiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji(...)Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. Uwagi:Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe do rośnięcia ciasta drożdżowego, dlatego ustawiam miskę przy piekarniku nagrzanym do najniższej temperatury
Chilli Czosnek i Oliwamoje kolejne pytania:Kuchnia słodka, czy wytrawna?Jakiej przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja(...)trudności…Babka z bakaliami, czy bez?Czy lubisz owoce morza?Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to…Najlepszy sposób na wypoczynek…Twoja ulubiona zupa.Potrawy z grilla, czy z piekarnika?I po raz kolejny – zapraszam do zabawy! ******************************************************************************************************************************************************************************************************************* Wydrukuj przepisThe post Liebster Blog Award appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosłowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę, nasze bochenki mają podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Ja piekłam trochę krócej, więc obserwujcie Wasze chałki ;) Gotowe chlebki przełożyłam na kratkę i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. To tyle kochani
Blondynka Gotujepoludniu.Ciesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam do tego by zmierzyc sie z zakwasem. Wszystko jeszcze przede mna.Po buleczkach dzis juz sladu nie ma. Nie dziwi mnie to wcale, bo byly(...)foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut
Przysmaki KarolkiPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzień dobry, Czy też macie takie produkty, bez których nie obejdą się Wasze zakupy? I nie mówię tu o chlebie (to oczywisty wybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie(...)podstaw do góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Alternatywnie możecie przecier pasteryzować przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Przecier pomidorowy możecie przechowywać przez 6 miesięcy. * Słoiki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie ułożyć otwarte na kratce piekarnika. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C razem ze słoikami
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to
Wyprawy kulinarneO jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei. W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóry zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Formę umieszczamy na cedzaku , nad garnkiem i wkładamy do piekarnika delikatnie ogrzanego , tak żeby utrzymać pi razy oko , temperaturę w granicach 35-38 C . Odwracamy ser co 0,5 godziny , delikatnie przy pierwszych fikołkach bo jest kruchy i miękki
Ogrodnik w podróżyDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy Przepisownik