chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:55/67)

HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 189

    Kolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy

Smaczne Zdrowe
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 141

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 229

białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb na zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo(...)ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 20 minut na programie góra-dół. Następnie przełączamy piekarnik na termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze. Tak by lekko się przyrumieniły.Po wyjęciu

Smaczne Zdrowe
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 195

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał(...)wieczorem),  a przed podaniem połaczył am składniki. Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny Składniki dla 2 osób:180 g  farro (płaskurki)½  pęczka pietruszki1/3 upieczonej w piekarniku dynigarść suszonej żurawiny ½ szkłanki orzechów włoskich,  parę czarnych oliweksól, skórka z cytrynyoliwa ( u mnie oliwa z nutą cytryową) Farro płuczemy i moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie

Mia Cucina Sofieta
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 166

Tydzień spędzony w innym świecie. Bieszczady w tym roku przywitały nas nie śniegiem a wichurą. Duło nieziemsko do tego stopnia, że któregoś poranka okazało się, że

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 205

blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych(...)oliwa na sos tzatziki: 1 średni ogórek, kubek jogurtu typu greckiego, ząbek czosnku, łyżeczka suszonej lub świeżej mięty, sól, łyżka oliwy, opcjonalnie: nasiona czarnuszki do posypania  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i nożem zrób kratkę na ich powierzchni. Nalej cienką warstwę oliwy do blachy do pieczenia i ułóż na niej bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie grossini 138

"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni

Słodkie Przyjemności
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 221

kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki(...)grubsza posiekane kasztany. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośniętą focaccię skropić połową oliwy.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą oliwą, ostudzić na kratce.Smacznego!Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru, i będę robić świąteczne gwiazdki, czego nauczyła mnie rok temu siostra C. Hmm... Bardzo ciekawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 278

Lekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie

IMPRESJA SMAKU
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 495

zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie(...)cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniki 675

kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie(...)wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.  Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut.  Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut - nie używamy miksera, żeby masa się nie napowietrzyła

Sajkofanka smaku
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 172

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się

Ostra na Słodko
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 217

rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich(...)pieczenia. Posmarowałam pędzlem maczanym w wodzie i obsypałam odłożonymi ziarnami, posmarowałam jeszcze raz delikatnie wodą, by ziarna nie odpadały i odstawiłam na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut, na programie góra-dół , następnie zmniejszyć temp.do 180*C i dopiekać jeszcze ok.15-20 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Small MasterChef i jak zrobić chałkę serową 245

Tak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie

Magiczna kuchnia Darii
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 232

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni

głodny alergik