chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:47/67)

Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 127

Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż(...)alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną (około 10min). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop waniliowy i odstawiamy. Keksówkę (moja 30cm była w sam raz) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon

les mirabelles
Śniadaniowe bułeczki 148

Chyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże(...)następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę.Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min.Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.Smacznego

charlotte gotuje
Mięso pieczone w cieście 223

Składniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem

Proste Potrawy
Chleb z cieciorki 109

czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie idealny, smaczny, genialny :)  Żeby częściej takie pomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały.   Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli(...)wodzie. Za pomocą ostrego noża, ciasto nacinamy w dwóch miejscach po długości. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30  min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu skórkę smarujemy wodą.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 256

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich

Uwaga Babcia Piecze Chleb
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 158

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)bułki na blaszce z papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i przykrywamy na kolejne wyrastanie. Tym razem potrzebujemy ok. 40 minut. Jeszcze przed upłynięciem 40 minut  należy rozgrzać piekarnik do 200 st. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smaruję je  za pomocą pędzla kuchennego  roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i posypuję ziarnem sezamowym. Pozostało już tylko pieczenie

I tu będę miała takie te
Sernik japoński - sufletowy, lekki 272

japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje(...)jogurtu 6 jajek (oddzielić żółtka od białek) 1/4 łyżeczki soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 211

anginie a u Syncia było dzień rodzinny w placówce).  Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone

Dzieje kuchennej Wiewióry
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 183

SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)* 20 dkg masła,* 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),* cukier wanilinowy,* 10 dkg cukru pudru (można zastąpić zwykłym),* 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jedynie pozostawioną na kruszonkę część wysyłamy na lodowaty urlop do zamrażalki). Połową ciasta wylepiamy formę i nakłuwamy ją widelcem.Tak podziurawioną zawartość formy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy czy nie rumieni się za bardzo - jeśli tak, to zmniejszamy temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół

Wypisz Wymaluj
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 187

135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mielimy orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram(...)Prezentowym we Wrocławiu:) A co stało się ze starymi piernikami? Nasączyłam je mlekiem i zmiksowałam z odrobiną masła, przyprawy piernikowej i gorzką czekoladą. Jakie to jest przepyszne na pełnoziarnistym chlebie!!! (zrobię zdjęcia jak tylko znajdę chwilę, kiedy będzie normalne światło- warto, bo krem jest piękny

les mirabelles
Bułeczki pszenne razowe 133

ziarnami, tak określałam bułki razowe i w sumie tak o nich mówię do tej pory. Niestety w tygodniu nie mam tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu(...)można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 204

Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 213

bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów(...)chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (górna grzałka). Piecz ok. 30 min, aż skórka warzyw zrobi się miejscami czarna. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przykryj szczelnie folią plastikową

Chilli Czosnek i Oliwa
Pszenno-żytni chleb z siemieniem na drożdżach 213

Zapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam

Monia miesza i gotuje
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 363

zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużona 1 blachę 36 x 25 cmczas przygotowania: 1 godz. Składniki:400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka(...)wymieszaj.W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania