chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:38/67)

Drożdżówka jak u babci 204

miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach(...)uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników . Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe Post Drożdżówka

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka na chlebowych grzankach 195

kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki a ser tarkujemy na dużych oczkach.   Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.   Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego.   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy(...)Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.   Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekamy ok 10 minut.   Posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.   Zapiekanka jest już gotowa i można

Maminek kulinarny
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 152

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fantazyjne bułeczki 128

Wyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej  strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;Bułeczki rozłożyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą.Piec w temperaturze 200°C przez około 10 minut, studzić na kratce.W maszynie do chlebaDo maszyny wlać zimną

Stare Gary
Kurczak à la Maryjan 172

szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem, żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy owinięte kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka można podawać na ciepło na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki(...)gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść, my zjedliśmy do tylko z ogórkiem ze szklarni pokrojonym w plasterki i posypanym ziołami. Maryjanowy kurczak nadaje się też świetnie na chleb- kiedy wystygnie można go kroić w plasterki. Banalnie prosta, pyszna i zdrowa wędlina. Maryjan pozdrawia z ogrodu

les mirabelles
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 116

szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki Wsyp mąkę,cukier, sól do robota kuchennego i wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię(...)minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru

noteskulinarnyfiga
Zupa czosnkowa 121

Zupa gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione(...)minut. Zalać 1,5 l wrzącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (zajęło to w moim przypadku dokładnie 15 minut). W między czasie przygotować grzanki w piekarniku, a gdy warzywa będą miękkie zblendować zupę. Polecam podawać z pietruszką i kilkoma kroplami oliwy truflowej (moja najnowsza miłość kulinarna). Smacznego

greenscarf
Domowe drożdżówki z serem. 200

Ostrym nożem kroimy na 10 kawałków, każdy pojedynczy kawałek pośrodku zwijamy, układamy w odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy im wyrosnąć ok 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok 15-20 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne(...)puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających.  W wspólnym wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena Moje domowe kucharzenie Iza Smaczna pyza Joanna Różowa kuchnia Zuzanna Gliko Alina Ala piecze i gotuje Paulina Czarna oliwka Joanna Grunt to przepis Kasia Mia cucina Magda

Basia w kuchni
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 191

Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki(...)długości podstawy,a następnie naciąć tak jak na rysunku A.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane

Stare Gary
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 242

wielkich bojach udało mi się stworzyć dwa skrajne dania. W ciągu jednego dnia. Woow! Śniadanie i kolację.  Pierwsze to zasługa Morfeusza. I mikrofali. Drugie, Stwórcy i piekarnika. Ha! Ale bawię się dalej... Do zobaczenia za tydzień :) Jakiś czas temu trafiłam na przepis na omleta z mikrofali. Napaliłam się!Równocześnie strach przed mikrofalową eksplozją. I zapaćkaniem połowy kuchni. Nieco(...)talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk. Szparagi ułożyłam na połowie omleta. Zakryłam pozostałą częścią omleta (UWAGA! gorące) Wstawiłam na kolejną minutę.Do tego kromka chleba z masełkiem. I kawusia. Mniamm! Nie zwykłam podwójnie śniadać.  Ale z miłą chęcią w ciągu całodziennej gonitwy za Gizmolem. Między jedną pieluchą, a drugą siorpnęłabym sobie drinkola w postaci cynamonowego

bastalena
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 230

Nadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki obiad 335

odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać(...)pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem!  Polecam

NA MOIM TALERZU
Wiejska bułeczka z chipsami z boczku i jajkiem w koszulce 248

Zapewne wiecie o tym, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Ostatnio wraz ze współlokatorką pozwoliłam sobie na małe śniadaniowe szaleństwo. Miałam okazję

W kuchni Katie
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 170

podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny(...)foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie wyjmujemy na talerz. Pierwszy raz - zgodnie z oryginalnym przepisem piekarnik nagrzaliśmy do 205 stopni (zalecane

Kuchnia po mojemu
Turecka pizza czyli Lahmacun 223

folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farszNa suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu(...)sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić

Stare Gary