chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:61/76)

Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 136

domowym, pełnoziarnistym, orkiszowym pieczywie, które jest wypieczone bez soli i cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem, który jest tutaj zdecydowanie na pierwszym planie. Nieco mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza.  Składniki na bochenek chleba  Receptura, która jakiś(...)utrwalałam ją w ciągu kilku tygodni wielokrotnie. Zawsze kiedy wypiekę ten chleb to znika w mgnieniu oka, zanim jeszcze zdąży wystygnąć. Uroki zawsze pełnej chatki głodnych ludzi. Nie skłamię jeżeli stwierdzę, że moi przyjaciele celowo przychodzą do mnie głodni. W tym chlebku najważniejszy jest stosunek wody do mąki (1:1). Reszta to już Twoja inwencja twórcza. W moim chlebku zawsze

Mango Papaja
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 144

przesmażyć krótko. W niewielkim naczyniu rozmieszać mleko i mąkę ze szczyptą soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć na na pół i jeszcze(...)cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 238

czekoladą, ale widać potrzeba było czasu, by w końcu ktoś urzeczywistnił dziecięce marzenie wielu z nas.  W czasie krótkich przerw między kolejnym mieszaniem, gotowaniem i pieczeniem podjadaliśmy pyszne chleby na zakwasie z konfiturami, jakie przesłała nam firma Krokus , P rodukty Krokusa (klik ) poznałam podczas udziału w mazowieckim szlaku kulinarnym . Gama ich przetworów jest szeroka i obejmuje tradycyjne konfitury(...)naturalnych.  O mąkach z Młynomagu (klik) pisałam już wielokrotnie, ale zasługują na to, aby nieustannie je zachwalać. Jak zawsze są doskonałej jakości, pięknie opakowane i gwarantują naprawdę udane wypieki. Trudno spotkać je w stacjonarnych sklepach, ale można bez problemu zamówić przez stronę internetową Młyna, do czego bardzo Was zachęcam. W ofercie są także mąki pełnoziarniste, chlebowe, żytnie.   Jeszcze

KUCHARNIA
CHLEB GRAHAM 199

pszennej 650 250 g mąki graham 1850 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka dobrej soli  1 łyżka masła garść łuskanego słonecznika Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami(...)razie potrzeby podsypcie mąką. Misę z zagniecionym ciastem obwińcie folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę.  Wyrośnięte ciasto wyłóżcie na blat i znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie

OliveandThyme
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 141

niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin(...)używaj oliwy i oleju zamiast masła, margaryny i smalcu, -jadaj ryby nawet 5 razy w tygodniu ( zamiast czerwonego mięsa ), -jedz dużo surówek, sałatek i lekkich zup warzywnych -wybieraj pieczywo pełnoziarniste, np. z soją, słonecznikiem, sezamem, płatkami owsianymi -zastępuj słodycze owocami, przyrządzaj z nich sałatki, -pij wodę mineralną, świeże soki i czasem … lampkę wina. Treść zaczerpnęłam z gazety – -wypowiedź

Pysznosci Babci Basi
Chałka wypiekana na śniadanie . 136

Do końca nie byłam pewna czy dam radę upiec chałki w akcji "Wypiekanie na śniadanie" Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż! Jednak się udało

Gotuj Sam!
5 pomysłów na zdrowe śniadanie 237

mój faworyt śniadaniowy. Uwielbiam je głównie za to, że tak naprawdę można je przygotować z wszystkiego – każdego rodzaju mąki, dowolnego dodatku. Oczywiście, żeby było zdrowo, najlepiej wybierać mąki pełnoziarniste, unikać cukru oraz smażyć je beztłuszczowo. Proteinowe pancakes bez dodatku mąki To wersja placuszków dla osób trenujących – dostarczają dużej ilości białka, są sycące, łatwo i szybko się je przygotowuje(...)gorąco polecam zapiekane awokado. Również bardzo prosty i szybkie sposób na pożywne śniadanie. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez węglowodanów, polecam dołożenie do tego zestawu kromki żytniego chleba J Całość : 664 kcal/ B 32/ W 9 / T 56 Połówka: 332 kcal / B 16/ W 6 / T 28 Gruszkowe kluski kładzione Kluski kładzione to dla mnie smak dzieciństwa. Tradycyjnie

365 dni dookoła kuchni
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 216

Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny zwykły 132

Składniki na zaczyn zakwas żytni dokarmiony, 50g mąka pszenna typ550, 75g woda, 75g Składniki na ciasto właściwe mąka pszenna typ550, 420g mąka pszenna pełnoziarnista, 50g mąka żytnia, 30g drożdże świeże, 10g woda, 270g sól, 12g cały zaczyn Przygotowanie Wszystkie składniki na zaczyn połączyć razem. Przykryć i odstawić na 3 godziny, a następnie przełożyć do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki(...)ciasto odgazowujemy uderzając kilkokrotnie pięścią i składamy w kopertę. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek i umieszczamy na desce mocno obsypanej mąką, aby się nie przykleił. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jeśli pieczemy chleb na kamieniu to już w tym momencie załączamy piekarnik z kamieniem na maksymalną temperaturę.  Wyrośnięty bochenek przekładamy na rozgrzany kamień

Gotowanie moimi oczami
Pełnoziarnisty chleb z kaszą gryczaną 118

Ten mega prosty przepis znalazłam u Beaty w jej Lawendowym Domu i tak mi się spodobał że musiałam go upiec bo jak wiadomo wszelakie nowości w

Moje Małe Czarowanie
Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 266

żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce CIASTO: 300g mąki pszennej   80g  mąki pszennej razowej - u mnie typ 1850, pełnoziarnista   2 łyżeczki proszku do pieczenia   50g masła - twardego prosto z lodówki i pokrojonego w mniejsze kawałki   3/4 łyżeczki soli   60g żółtego sera(...)Dodać wcześniej rozmrożony i odcedzony z nadmiaru wody szpinak. Dosypać zioła. Chwilę dusić aby całość odparować. Odstawić do przestygnięcia.     Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - mąkę się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową, a następnie proszek do pieczenia, sól i połowę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego (60g). Wbić całe jajko

Grunt to przepis!
Bułki z siemieniem lnianym 194

Wczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem

Obiad gotowy
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 181

wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać łyżką drewnianą w misce, najpierw tylko do połączenia składników(używam(...)godzin.  Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni(przepis oryginalny podaje inny sposób, ale u mnie się nie sprawdza - chleb szybko się przypala, ale to pewnie zależy też od piekarnika). inspiracja Przepis dodaję do akcji Pieczywo pełnoziarniste

FitKot
Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 193

To już pewnie ostatni post w tym roku, który będzie pachniał korzennie i zimowo.  Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir...  Receptura

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIABATTA 184

Lekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  

cool and minty
Chlebki do żurku 169

Chlebki do żurku , które nie tylko świetnie się prezentują, ale też wspaniale smakują (takie namoknięte żurem to poezja!). Ja robię je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, ale z powodzeniem możemy zrobić je na zwykłej mące w całości. U mnie żurek to część świątecznego śniadania. Nie jemy go dużo, dlatego chlebki są na małą porcję (nie więcej niż 200 ml) – jeśli(...)żurku: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 12 g suszonych drożdży instant (3 łyżeczki) 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 1 i ⅔ szklanki gorącej wody (ok. 400 ml) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli do posmarowania: żółtko, łyżka mleka (białko zostawiamy) Do dużej miski wsypujemy obie mąki, sól i drożdże instant

Poezja smaku