 Kruche ciasto śliwkowe 118
Kruche ciasto śliwkowe 118Czas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną
SprawdzonaKuchnia.pl Pełnoziarnisty chlebek bananowy ze śliwkami 168
Pełnoziarnisty chlebek bananowy ze śliwkami 168„ Odkąd spróbowałam go po raz pierwszy, praktycznie się z nim nie rozstaję. Towarzyszy mi zazwyczaj przy śniadaniu, jako że kolacji nie jadam, i bardzo nam dobrze
Wiem co jem Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 169
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 169gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna
Dietolog Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 141
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 141gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Ziarna
Dietolog Zapraszam na norweskie smaki 134
Zapraszam na norweskie smaki 134Całkiem przypadkiem natrafiłam na norweski chleb lomper. Szukałam inspiracji jak wykorzystać resztki ziemniaków i znalazłam ją na blogu North Wild Kitched. Jest to prosty przepis na chleb typu podpłomyki, na który składają się ugotowane i zmielone ziemniaki – u mnie odwieczne resztki. Przepis jest uniwersalny, ponieważ można użyć dowolnie wybraną mąkę. Całkiem na luzie podeszłam do tego przepisu… Asch(...)prosty chleb? Norweski chleb lomper 8 sztuk Składniki: 300 g ziemniaków, ugotowanych 60 g pszennej mąki + mąka do podsypania Do przyrządzenia podpłomyków można użyć resztki ziemniaków z obiadu zmiksowanych na puree. Świeżo ugotowane ziemniaki odcedź z wody i zmiksuj na puszyste puree. Ostudź. Następnie dodaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Połowę mąki pszennej mąki można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą
codojedzenia Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką 267
Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką 267Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu
Monia miesza i gotuje Chleb orkiszowy 250
Chleb orkiszowy 250może wyjść płaski. Ja upiekłam w tortownicy- nic lepszego nie miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm. Składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne(...)ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes
Czerwona Porzeczka Rustykalny chleb orkiszowy 193
Rustykalny chleb orkiszowy 193Uwielbiam szczególnie ten pełnoziarnisty lub orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę . Składniki : 0,5 kg mąki orkiszowej 1 szklanka mąki
Ogrodnik w podróży Chleb newski z kolendrą 221
Chleb newski z kolendrą 221chleba. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 0,65 kg. Zaczyn 1 12 g zakwasu żytniego 48 g mąki żytniej typ 1150 36 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-12 godz. (np. całą noc), w ciepłym miejscu. Zaparka 60 g mąki żytniej(...)zaczyn 1 cała zaparka 106 g mąki pszennej typ 2000 (pełnoziarnistej) Zaczyn i zaparkę wymieszać blenderem. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Zostawić w przykrytym naczyniu na 4 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 2 193 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 30 g mąki żytniej typ 1150 5 g soli 9 g melasy
Przepisy na domowy ser i chleb Domowy chleb na zakwasie 270
Domowy chleb na zakwasie 270Domowy chleb na zakwasie wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Wymaga od nas jedynie czasu potrzebnego do tego, aby chleb nam wyrósł. Najlepiej aby odczekać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 263
Szybkie bułki ślimaki z pomidorowym pesto 263Moja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewióry Chleb - pan Rustico 217
Chleb - pan Rustico 217prosty :) Ale jak to zwykle z wypiekami chleba bywa, łatwo o błąd. Oto moja odpowiedź :) STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić(...)godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej, ja dałam pełnoziarnistą pszenną – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą
Proste Potrawy Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 176
Pełnoziarnisty chlebek drożdżowy z cytryną i parmezanem 176Prosty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z
Mienta blog 5 kroków do zdrowego odżywiania 258
5 kroków do zdrowego odżywiania 258cukier, białą mąkę, wysoko przetworzone produkty, "gotowce" zawierające konserwanty czy glutaminian sodu. Pozbądź się słodyczy (no dobra - dobrej jakości czekolada deserowa zostaje :)). paluszków, chipsów, słodkich płatków do mleka, kolorowych gazowanych napojów - już wkrótce sama/sam się zdziwisz, że nie są Ci do niczego potrzebne... 3. KUP WARTOŚCIOWE PRODUKTY Pożegnaj się z pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki
Moje Kuchenne Rewelacje Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 277
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 277świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g mąki pszennej, TYP 500 lub 550 300g mąki żytniej, TYP 720, a jeśli nie możecie jej znaleźć – 300g pełnoziarnistej mąki Lubella
Karo in the Kitchen