chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:47/76)

Bułki pszenne na zakwasie żytnim 211

Małe pyszne cuda w postaci bułeczek na mym stole i dzielę się przepisem z Wami. Bułki są na zakwasie żytnim prowadzonym na mące żytniej pełnoziarnistej drobno

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 179

wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam, bo pyszny :-) Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 250 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 500 ml letniej wody(...)stolnicę dałam troszkę mąki, wyjęłam ciasto i dokładnie zagniotłam. Uformowałam bochenek, nakryłam ściereczką i zostawiłam na 60 minut. Ciasto ogrzeje się i podrośnie.  3. Piekarnik nagrzałam do 250 stopni, całe naczynie (29x19x9cm) z pokrywą włożyłam do piekarnika żeby się nagrzało. Jak się nagrzeje, to musimy je ostrożnie wyjąć z piekarnika (ja położyłam na palnikach), włożyłam chleb, nakryłam pokrywką

kruche babeczki
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 152

ramach planowanego (choć odsuwanego w czasie...) eksperymentu mąkę pszenną chlebową i tak sobie stała, aż prawie skończyła jej się ważność... Jako, że nie mam doświadczenia w chlebach pszennych, poszperałam na szybko jak robią, to inni. Na bazie kilku filmików i moich wcześniejszych doświadczeń z chlebem orkiszowym, stworzyłam swój pierwszy pszenny chleb na żytnim zakwasie. Miał być pieczony na szamocie(...)Składniki: - 630g mąki pszennej typ750 - 300g  letniej wody - 230g gęstego, świeżo odżywionego zakwasu żytniego * - 23g soli (daję himalajską) *  W słoiku umieszczamy 10-20g zakwasu, dodajemy 40g mąki żytniej pełnoziarnistej oraz 40g wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość. Następnie (u mnie zwykle po ok. 10-12h) dodajemy 100g mąki żytniej pełnoziarnistej i 100g

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru 195

dobre. Dlaczego piszę, że są dobre? Bo często niestety potrawy z dodatkiem lub tylko z mąki pełnoziarnistej, szumnie zwane dietetycznymi, są bez smaku lub jak mówi mój mąż „smakują styropianem”. Nie wiem, czy to kwestia dobrej jakości mąki, czy przepisu Te pełnoziarniste ciastka orkiszowe, powinny z powodzeniem zastąpić chętkę na słodki smak. Mogą również być podstawą jakiegoś ciasta(...)byłaby rozpusta dla podniebienia Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przechowywane luzem, będą twardnieć. Oryginalny przepis zaczerpnięty stąd . Drukuj Pełnoziarniste ciastka orkiszowe bez cukru Pyszne, kruche ciastka z mąki orkiszowej z dodatkiem erytrolu Liczba porcji 16 Składniki 225 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 60 g erytrolu (w oryginale 90 g cukru pudru

Mieszam w Garnku
Chleb codzienny 165

Bardzo smaczny chleb jasny pszenny o lekkim, puszystym i sprężystym miękiszu oraz chrupiącej skórce. Neutralny smak - pasujący do wszystkich dodatków.  Raczej dla osób mających już pewne doświadczenie w pieczeniu. Składniki na jeden bochenek z 500 g mąki: 440 g mąka pszenna typ 550 60 g mąka pszenna pełnoziarnista, typ 1850 5 g słód jęczmienny jasny (aktywny) 11 g sól(...)być widoczne wyraźne pęcherze gazu. Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i wstępnie formujemy, składając w kopertę. Odwracamy szwem do dołu i zostawiamy przykryte na 15-20 minut. Robimy ostateczne formowanie bochenka i zostawiamy do końcowego wyrośnięcia w koszyku lub na blacie na 1,5-2 godzin. Przed wypiekiem chleb można posypać mąką i ponacinać. Pieczemy 45-50 minut. Pierwsze

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na żurku 130

jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję wam na wieczną pamiątkę :) 500 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy na kratce i zjadamy, bo jest naprawdę pyszny! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Ciemny chleb z dynią na zakwasie (bez drożdży) 124

Odkąd wyhodowałam swój zakwas nieustannie eksperymentuję z chlebami. To inną mąkę, to jakieś ziarenka dorzucę. tym razem polecam prawdziwy, zdrowy, ciemny chleb z trzech rodzajów mąki. Chrupiąca pachnąca skórka i mięciutkie wnętrze. Ten chleb jest naprawdę dużo smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, dlatego warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. No i ten zapach-obłędny. Nie trzeba go wielokrotnie składać(...)żytniego 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 250 g maki pszennej typ 650 400 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 duże garście pestek dyni Ponad to: olej w spray'u lub łyżka oleju do wysmarowania blaszki 1 łyżka bułki tartej Wszystkie mąki wymieszać z solą. Do mąki dodać zakwas i ciepłą

Krylowa Kuchnia
Chleb orkiszowy 172

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika

Kolorowa kuchnia Elki
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE Z ZIARNAMI 231

białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb na zakwasie (zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo(...)cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek lub np.12 mniejszych.Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000- 100g mąki żytniej białej (typ720)- 30g świeżych drożdży- 10g soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej troszkę mniej)- 4 łyżki oliwy oliwek (lub innej

Smaczne Zdrowe
Chleb na jaglance 235

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę

Delicious Titbits
CHLEB PSZENNO ORKISZOWY 86

środku o chrupiącej skórce. Wychodzi przepyszny :) SKŁADNIKI NA 1 CHLEB: 1. 340 ml ciepłej wody 2. 3 łyżki oleju 3. 1 niepełna łyżeczka cukru 4. 1 czubata łyżeczka soli 5. 150 g mąki pszennej typ 650 6. 150 g mąki orkiszowej typ 630 7. 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej  8. 1 łyżeczka suchych drożdży 9. garść babki płesznik WYKONANIE

Pani na deser
Razowy chleb dyniowy 158

domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree

wyzwania kuchenne
Chleb Ezechiela 218

Czerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. zaczyn : 150 g zakwasu (u mnie żytniego ) 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g mąki

Polska Zupa
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami 124

Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy. Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.” Czytaj więcej

Wiem co jem