chleb z mąki pełnoziarnistej - 1127 przepisów (strona:64/76)

Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 100

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w

zdrowo i aktywnie
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 174

Prosty i szybki sposób na domowy chleb.  Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 45 minut Myśląc domowy chleb, mamy na myśli jak najmniejszy skład. Często kupując w

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 175

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy tym jaki pyszny!   Dlaczego warto? Drożdże to bogactwo witamin z grupy B, na przykład kwasu foliowego oraz witaminy H. Regulują

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Orzechowy chleb 141

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu

Kucharzyca
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 195

pyszny bochenek ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze upiec nie raz, bo naprawdę jestem z niego zadowolona. Składniki (1 keksówka): - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1,5 szklanki mąki żytniej - 0,5 szklanki mąki krupczatki + do podsypywania - 50 g świeżych drożdży - 1 szklanka letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w paseczki - 1 sprasowany ząbek czosnku(...)miejscu, aż zacznie pracować (czyli pojawią się bąbelki). Wymieszaj mąkę z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj oliwki i czosnek, ponownie wymieszaj. Zrób miejsce na środku, wlej drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj olej i resztę wody, wymieszaj, a potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując mąką). Dodaj fetę, przecier pomidorowy i ponownie zagnieć. Przykryj ściereczką

Corner With Recipes
Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT 126

Cukinia dość często pojawia się w mojej kuchni. Uwielbiam ją w daniach, gdzie gra pierwsze skrzypce i tam, gdzie stanowi jedynie dodatek. Przepisy na wiele dań

Be Fit Be Strong
Przepisy na domowe pieczywo: od chleba po bułeczki 65

niż sól kuchenna. Przepisy na domowy chleb W tej części artykułu przedstawimy różne przepisy na chleb , które można przygotować w domu. Omówimy klasyczny chleb pszenny, chleb na zakwasie oraz chleb z dodatkami. Klasyczny chleb pszenny: krok po kroku Przygotowanie klasycznego chleba pszennego nie jest trudne. Oto szczegółowy przepis: W misce wymieszaj 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę soli(...)nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż chleb będzie złocisty i chrupiący. Chleb na zakwasie: jak go przygotować? Chleb na zakwasie to zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa dla chleba drożdżowego. Oto instrukcje dotyczące przygotowania chleba na zakwasie: Przygotuj zakwas: wymieszaj 100 g mąki (np. żytniej) z 100 ml wody. Przykryj słoik ściereczką i odstaw w ciepłe

Ugotowane pozamiatane
Cukinia faszerowana tuńczykiem i ricottą FIT 92

Cukinia dość często pojawia się w mojej kuchni. Uwielbiam ją w daniach, gdzie gra pierwsze skrzypce i tam, gdzie stanowi jedynie dodatek. Przepisy na wiele dań

Be Fit Be Strong
Zupa cebulowa z Elfa 153

Zupa cebulowa z Elfa Zupa cebulowa z Elfa… Choć brzmi koszmarnie, jest pyszna. Świat Wiedźminów jest okrutny. W jednej z misji Geralt pomaga Elfom kupując im chleb, a w innej będąc w jaskiniach ukrytych w pobliżu rzeki Rivii zjada zupę Elf z cebulą. W jednej z jaskiń mieszka ślepy Troll, Sniff-Sniff, który zaprasza podróżników na swój przysmak, właśnie(...)łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki cukru Garść mieszanki startych żółtych serów Gałki oczne Elfów, opcjonalnie Bułki dla Elfów , tym razem z mąki orkiszowej pełnoziarnistej posypane sezamem Jeśli mamy już składniki, zupa cebulowa sama się nie zrobi Po pierwsze rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć kawałki wołowiny i obsmaż je z każdej strony, następnie przełóż

RafalCook
Korzenne, orkiszowe, odwrocone ciasto z jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.137 214

Jesienne weekendy nie mogą nie pachnieć ciastem a im zimniej i bardziej ponuro za oknem tym większą chęć mam na wszelkie przyprawy korzenne.  Choć śliwki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 144

Składniki: 300 g kapusty kiszonej garść pokrzywy 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 jajka olej roślinny lub smalec sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj dość grubo. Pokrzywę sparz wrzątkiem, odciśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Krok 2: W dużej misce z mąki, mleka, jajek przygotuj gęste ciasto naleśnikowe . Dodaj kapustę, pokrzywę(...)epizodu, czyli spływu galarem. Pod spodem znajdziecie przepis na zupę Jagodowa czyli Pamułę. Zupa Jagodowa Pamuła Składniki: 1 kg jagód 1 l wody ½ szklanki miodu Dodatki: gęsta kwaśna śmietana chleb z twarogiem Sposób przygotowania: Krok 1: Jagody opłucz pod zimną bieżącą wodą. W owoce wsyp do garnka, wlej wodę. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Wlej miód, gotuj jeszcze chwilę

kuron.com.pl
Catering dietetyczny Dietering – diety, opinie 94

hoduje niektóre warzywa, owoce i zioła, tworząc także swoje przetwory i kiszonki , co gwarantuje smak i wyjątkową świeżość. Dbają również o własne pieczywo , w tym chleb wypiekany na własnym zakwasie, używając mąk z małych młynów. Posiłki z cateringu Dietering są estetyczne – to również bardzo ważne, kiedy posiłki przyciągają wyglądem. Zasięg dostawy cateringu obejmuje całą Polskę. Dietering oferuje również dostawę(...)znajdziesz tutaj – diety w cateringu Dietering . Dieta standard Standardowe menu będzie idealne dla osób, które nie szukają restrykcyjnych i ściśle określonych diet. Posiłki zawierają dużą ilość warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i innych tego typu produktów. Dodatkowo, każde z dań zawiera odpowiednią ilość makroskładników. Można powiedzieć, że jest to zdrowa wersja domowych posiłków. Dieta dla kobiet Odnova To nowość

Via Gusto
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 207

Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 178

pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin (np. na noc).  Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę (wyszło prawie 500 g), 2 szklanki mąki(...)pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę, polać olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowy chleb bez zagniatania 191

mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 1 płaska łyżeczka soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 18 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Do ciepłej (NIE gorącej!) wody wsypujemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę z przygotowanej mąki. Kruszymy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 2. W bardzo dużej misce mieszamy ze sobą pozostałą mąkę i sól. Wlewamy(...)połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące i takie ma być. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 16 godzin. 3. Blat mocno posypujemy mąką, przekładamy ciasto i zawijamy jak kopertę. Kładziemy na ściereczce łączeniem do dołu, zakrywamy rogami ściereczki i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Piekarnik wraz z naczyniem z przykrywką o średnicy

My Culinary Art