chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:87/218)

Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 192

moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula, cząber, kozieradka. Połączenie tych składników nadało(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 230

Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy:   - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego(...)jednolite ciasto, odstawić na pół godziny. Następnie na natłuszczonej patelni smażyć cienkie naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka

Proste Potrawy
Chleb cebulowy 172

znudziły. Znaczy te z keksówek chleby. Mi chyba też zresztą. A dodam jeszcze, że przepis znalazłem na blogu Przepisy Ani . Blog niestety już od prawie dwóch lat nie aktualizowany, a szkoda, bo fajny. 400 g mąki pszennej 250 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 12 g świeżych drożdży 1 cebula No to tak: cebulę w miarę drobno(...)ręcznikiem na godzinę zostawiamy. Potem dokładnie i delikatnie smarujemy wierz oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 45 minut. A jeśli chcemy to też uda się ten chleb zrobić w maszynie chlebowej. Po prostu tak jak to w maszynie: wszystkie składniki do kupy, ustawić wagę około 750 g, program podstawowy i gotowe. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z surimi 347

Polecam smaczną sałatkę makaronową, z paluszkami krabowymi surimi. Skład: 250 g paluszki surimi mrożone, 500 g makaronu ugotowanego, 200 g groszku zielonego,  4 średnie ogórki

chleba naszego
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 532

Pyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę

chleba naszego
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany ) 197

Jest to moja autorska wersja maczanki, czyli mięska w niezawiesistym sosie, którym można nasączyć pajdę chleba. Receptur na tego typu dania jest wiele, jedni pieką mięso w całości inni duszą w kawałkach. Ja podzieliłam je na duże fragmenty, zmacerowałam i dusiłam podlewając rosołem. Efekt rewelacyjny, mięso rozpadające się pod naciskiem widelca, sos intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest(...)rondla. Na tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn. Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako

kawawszklance
Tarta szpinakowa z ricottą 192

nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 250g serka ricotta 3-4 jajka masło i oliwa do smażenia Jak zrobić tartę szpinakową? Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki(...)wody, aż zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł. Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać

Codzienne Gotowanie
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 156

ziemniaków, mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Grochówka na wędzonym żeberku 218

kolejnych dwóch łyżkach oleju pokrojoną cebulę, dodajemy do niej pokrojone drobniutko jarzyny i dusimy razem -5-6 minut. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy wszystko razem dalej, do miękkości jarzyn. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cząbru i majeranku. Podajemy jak lubimy – z chlebem, grzankami, groszkiem ptysiowym. Jeśli komuś za mało(...)drugi dzień zupa będzie bardzo gęsta, delikatnie trzeba ją rozcieńczyć, najlepiej rosołem. SKŁADNIKI 500g żeberko wędzone 300g grochu łuskanego 100g kiełbasy wędzonej 1 marchew 1 pietruszka ¼ selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 pełne łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 łyżki oleju do smażenia sól pieprz 2,5 litra wody

Karo in the Kitchen
Podgardle konserwowe 283

SUROWIEC -podgardle z przyrostem mięsnym i skórą PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól/sól 50/50 14-15 g/kg -czosnek świeży 5 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką 130

połączyłam składniki z czarnuszką. Jak się okazuje smacznie komponuje się nie tylko z chlebem czy serami. Polecam nawet tym, którzy podobnie jak ja, nie jedzą zbyt często mięsa. Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką / 2 porcje Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku

Moja smaczna kuchnia
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą. 289

Prosty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy

chleba naszego
świeżonka 153

Różne są przepisy i nazwy dla świeżej smażonej wieprzowiny... u nas jest to świeżonka :) i przepis jest bardzo prosty... Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na

chleba naszego
grochówka 161

Znana i bardzo lubiana zupa z grochu... Oczywiście są różne wersje :) Proponuję grochówkę po "naszemu"  :) z wędzonką i kiełbasą... Potrzebujemy trochę czasu i zestaw, który

chleba naszego
Kremowy Pasztet z Przysmażonych Wątróbek Drobiowych pod Skorupką z Klarowanego Masła Szałwiowego 218

winem i fajnie to wyszło. A kanapka z pasztetem na kromce domowego chleba z garnka żeliwnego to naprawdę niebo w ustach. Dla nas rewelacja, a Ty musisz koniecznie tego spróbować! Pasztet może stać w lodówce nawet troszeczkę dłużej niż tydzień. Składniki: 500 g masła  2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa 15 g świeżego tymianku (ja użyłam suszonego tymianku

Blondynka Gotuje
Leczo z papryki i cukinii do słoika 601

leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób

Mieszam w Garnku
Shish Kebab -Syryjskie danie z sałatką FATUSZ 288

przypraw rozpieszcza moje podniebienie. To danie rozwaliło konstrukcję,podany z chlebem Pitta i sałatką Fatusz. Składniki: 4 osoby 350 g  mięsa wołowego mielonego 350 g  mięsa baraniego mielonego 2 natki pietruszki pokrojona drobno 1 większa  słodka czerwona papryka starta na tarce 1 większa cebula przetarta na tarce 2 ząbki czosnku wyciśnięty na prasie sól,pieprz do smaku

Viola cooks with passion
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 210

gustu. Idealnie sprawdziła się jako dodatek do kanapek, oczywiście z domowego chleba na zakwasie . Polecam wszystkim smakoszom past. Inspiracją był przepis, na który natknęłam się u Olgi Smile . Składniki: - 1 tuszka makreli wędzonej ok.300g - ok.300g białego twarożku kremowego (sera 3-krotnie mielonego) - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub zwykłego - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Smaczne Zdrowe
Fasola z papryką 153

kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić również w kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i przyprawy i smażyć przez ok. 10 minut. Warzywa przełożyć do fasoli, dodać pomidory a następnie gotować do momentu aż papryka będzie miękka. Fasolę można podawać z chlebem, ryżem lub samą

Mama Gotuje
Danie z jajem. Szakszuka kalafiorowa. 232

różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego oliwa 1/2 cebuli, pokrojona w piórka 1/2 łyżeczki kurkumy 1 papryczka chilli (lub 1 łyżeczka papryki chilli

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z wędzonego śledzia 169

ości. Z papryki ściągamy skórkę. Jabłka, cebulę obieramy. Paprykę, jabłka, ogórki oraz cebulę kroimy bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy obrane mięso śledzi. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym,majonezem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.Wszystkie składniki rozgniatamy łyżką drewnianą łącząc w jednolitą masę. Tak zrobioną pastę podajemy z chrupiącym chlebem podsmażonym na patelni z niewielką ilością oleju. Smacznego

kgwjanczewo
sushi po arabsku z serem owczym 197

mieszać i dowolnie komponować - najlepszym przykładem niech będzie to arabskie "sushi". Typowy arabski chleb pita wraz z nadzieniem, pokrojony i ułożony na talerzu niczym japoński prawdziwy odpowiednik - tym zaskoczycie swoich gości, gwarantujemy. Składniki : 2 większe chlebki pita 1 nieduży ogórek szklarniowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 50g zielonych oliwek z zalewy 100g sera owczego typu greckiego czarnuszka nać pietruszki

zobacz ich smak
Pasztet z fasoli i gruszki. 144

                        Dla tych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej

Proste Potrawy
Kapusta pekińska na ciepło 177

pekińska nie wymaga długiej obróbki termicznej, więc po chwili dodajemy przesmażony boczek z cebulą, pokrojony w talarki por oraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju

mojewypiekiinietylko
Pasta słonecznikowa naturalna bio 165

Masa netto:  180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami, bazylią, chrzanem, rukolą, pieprzem, ziołami, jabłkiem i cebulą, burakiem, szczypiorkiem, papryką, czosnkiem niedźwiedzim. Pasta jest bezglutenowa i wegańska. Nie zawiera cukru ani sztucznych konserwantów. Kupiona

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 206

ewentualnie delikatnie posolić (boczek tez jest slony!).Na śmietanie rozłożyć  pokrojoną cebulę i paseczki boczku.Razem z papierem zsunąć na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec  pojedynczy placek  na blaszce 12 minut,  na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Proporcje składników świetne, ciasto doskonale się wyrabia. Piekłam na blasze, żeby łatwiej

Stare Gary
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 223

tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
boczek na ostro "grill barbecue" do chleba... 224

Składniki: 1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1

W Mojej Kuchni Lubię