książki Jeffrey'a Hamelman'a "Chleb". U mnie jednak lekko zmodyfikowany, mąkę pszenną zamieniłam na mąkę żytnią razową. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 4 szklanki mąki pszennej typ 650 370 gramów wody 10 gramów soli 10 gramów świeżych drożdży Farsz: 300 gramów cebuli 30 gramów bułki tartej Wykonanie: Cebulę
Krakowskie smaki Animusisz się wysilać bo i tak wszystko będzie blendowane. Podsmaż cebulę przez 3 minut na 2 łyżkach oleju roślinnego, po czym dodaj nerkowce, gałkę muszkatołową i posiekane listki rozmarynu Po 2-3 minutach smażenia dodaj mleko kokosowe i sojowe (lub inne roślinne, ale niesłodzone). Zagotuj, dodaj podpieczony chleb, ponownie zagotuj i zblenduj na gładką masę. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym
greenscarfPrzepyszne pierogi z gotowanymi ziemniakami, dodatkowo dosmaczone wędzonym serem. -- Farsz: 1 kg utłuczonych i wcześniej ugotowanych ziemniaków, 200 g wędzonego sera typu włoskiego, 3 cebule
chleba naszegoPolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek
chleba naszegoProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i
Dzieje kuchennej WiewióryO tym daniu, nie daniu, pisałam już kiedyś. Wczoraj wróciło do mnie gdy zajrzałam do lodówki i zobaczyłam pustkę. Prawie nic poza cebulą, kiełbasą i serami
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchence. Odkładamy by przestygła a następnie ją siekamy. Czosnek drobno kroimy. Fasolę odcedzamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule, Smażymy je ok 3 – 4 minuty. Do cebuli dorzucamy czosnek oraz jalapeno (wczesniej posiekane), smażymy dalsze pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę(...)cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą. Zupa świetnie smakuje posypana kolendrą z pajdą świeżego chleba
Dzieje kuchennej Wiewiórynabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis(...)szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka przyprawy (sól, bazylia, cebula suszona, oregano…) – opcjonalnie Z reguły nie przyrządzam pesto osobno , tylko od razu do jednej miski daję składniki pesto, jajka, oliwę i ubijam blenderem. Ilość oliwy jest tu dość umowna
PaleoSMAKKroję w plastry. Przyprawiam. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, mięso smażę na rumiano. Chleb tostowy smaruję musztardą, posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika i piekę ok 3 min w 200 stopniach aż ser się roztopi. Na chlebek kładę mięso. Następnie kładę plaster papryki oraz cebulę czerwoną. Polewam musztardą. Posypuję świeżą rukolą. I MAMY TO --SZYBKO, ŁATWO I PYSZNIE
Gotowanie PatkiUwielbiamy także wersję bez dodatków - kapusta smakuje wyśmienicie, wystarczy talerz i łyżka;) Pajda chleba lub młode ziemniaczki. Kapustę zasmażaną przygotowuję również z kapusty włoskiej, dziś z kapusty kiszonej. Bardziej wyrazista, kiszona, z aromatycznymi grzybami. Na taką miałam ochotę. Kapusta zasmażana kiszona z dodatkiem boczku, cebuli i pieczarek. W kuchni piękny zapach, wspaniała! Podaję ją z tłuczonymi ziemniakami i sporą
Zasmakuj Kuchnibyć gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki: 4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól, pieprz cytryna Sposób przygotowania: Udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy
Pobite gary Barbaryskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 250 ml wody 1 łyżeczka soli do podania: listki bazylii ser feta grzanki opcjonalnie: 2 kromki chleba wykonanie: Pomidory i ogórki obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z solą
Domowy Smak Jedzeniazeszkli. Do bulionu wrzucamy ziemniaki,groch,liść laurowy,ziele angielskie, i prażone mięso z cebulą ,czosnek, Gotujemy do czasu aż ziemniaki będa miękkie,a groch rozgotowany . Dodajemy majeranek rozcierając w dłoniach wtedy wydobywamy aromat majeranku,pieprz,sól do smaku. Polecam zupę zjeść z Polskim świeżym chlebem. Smacznego
Viola cooks with passionmałym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawić i podawać z kromką świeżego chleba
Smaki Nataliizrobić, nie marnując pogody na stanie przy garach. Smakuje świetnie w towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam całe i pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano
Czarnawisienka