chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:83/218)

Szakszuka z bakłażanem 157

można maczać w nich kawałki chleba lub grzanki. Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego". Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj . Składniki na 1 porcję: 2 jajka ekologiczne 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę 2 pomidory (średniej wielkości) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)chilli 1 łyżeczka (lub więcej) oleju lub oliwy kilka liści świeżej bazylii sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana. Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić warzywa

Codziennik Kuchenny
Pieczeń kebab-gyros na kanapki 518

Domowa pieczeń, doskonała do kanapek i nie tylko. -- Potrzebujemy 1 kg mielonego: 500 g łopatki wieprzowej i 500 g wołowiny, 2 jajka, 1 cebulę,  łyżkę

chleba naszego
Surówka z kiszonej kapusty i buraka w 5 minut. 221

Polecam pyszne zestawienie świeżych smaków, surówka do obiadu i nie tylko.  Potrzebujemy: 1/2 kg odciśniętej kapusty, średniego obranego  buraka, 2 marchewki, cebulę,  coś

chleba naszego
PASZTET Z ŁOSOSIA 166

Składniki 1 płat ciasta francuskiego  ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30

OliveandThyme
Ziemniaczane koszyczki z kurczakiem 1378

sera mozzarella   2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić

W garach u Gosi
Pasztet z soczewicy 179

przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :)  Pasztet z soczewicy  Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki,  1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku,  chili

Aromatyczne Podróże
Pasta z wędzonego dorsza i białego sera 121

Idealna pasta na kanapki. Składniki 300 g wędzonego dorsza 250 g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 1/2 cebuli ząbek czosnku natka pietruszki lub szczypiorek

R'n'G Kitchen
Prosty gulasz wołowy 197

Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy

Snejkusiowe Przepisy
Moldawskie placki leniwe 595

Bardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z wędzonej makreli 199

spożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz

kgwjanczewo
Pieczona biała kiełbasa 183

Posypujemy ją przyprawami i układamy na niej czosnek pokrojony w plasterki 3) Całość przykrywamy cebulą pokrojoną w pióra 4) Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 - 55 minut 5) Wyjmujemy z piekarnika i gotowe! Można ją podawać z chlebem, frytkami lub dowolnym dodatkiem.        Smacznego

Mama Gotuje
Pasta z wędzonej makreli 187

pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego

Pełny talerz
Tofu z nori i colcannon, Ulm 209

Drobno pokrój kapustę i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój drobno cebulę, podsmaż na oleju, dodaj kapustę, podlej wodą i krótko podduś. Wymieszaj kapustę z ziemniakami i dopraw do smaku. Ulm - Miasto Einsteina zimą: dzielnica Fischerviertel , Museum für Brotkultur (Muzeum Kultury Chleba). ... i latem (2010): strzelista gotycka katedra Münster (161,5 m wysokości, aby wejść na szczyt

Qlinarnie i Qlinarnie
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 217

umyte i osuszone pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, pieczarki, cebulę i smażyć na ostrym ogniu. Po kilku minutach dodać wątróbkę i smażyć mieszając jeszcze 5 minut. Następnie przyprawić do smaku sosem sojowym, solą i pierzem. Podawać z bagietką lub chlebem i zieloną sałatą.ogórkiem kiszonym... Fegato di volatili con verdure ...... Ingredienti: pollo 400g di funghi

w mojej kuchni
Zupa krem z cukinii 237

można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży(...)mięty100 g topionego serka śmietankowegosól morska, świeżo mielony lub młotkowany pieprzoliwa z oliwek W rondlu o szerokim dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaka – obranego i pokrojonego jak na zupę. Lekko solimy, podsmażamy chwilę i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę (jeśli używaliśmy bardzo

Poezja smaku