przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego szczypta czerwonej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego majeranku
Moja Książka Kucharskamięsożernym. Pasztecik jest z nutą słodyczy niesioną przez żurawinę. Całkiem fajny na kanapkę (choć bez chleba też jest pyszny). Smacznego! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy (ok. 200 g suchej) 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 4 łyżki suszonej żurawiny 2 cebule 100 ml oleju+3 łyżki 3 łyżki sosu sojowego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe
psgotujemybrokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować. Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami rzodkiewek, oliwek, czerwoną cebulą i kiełkami. Tort chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Kroimy grube plastry i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolirazem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać
RAROSSApozostałego tłuszczu dodajemy cukier- smażymy około 1 min, dodajemy jabłka. Smażymy około 2 min, dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego
Smaki Edytykonserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :) Składniki : pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla 2 jajka 1 kiełbasa biała surowa 1 cebula dymka szczypiorek 1 pomidor rzymski sałata rzymska(...)łyżeczka jogurtu naturalnego Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona Kiełbaskę białą kroimy na kawałki i posypujemy papryką wędzoną. Cebulę dymkę drobno siekamy. Kawałki kiełbasy i dymki przekładamy do okrągłej metalowej obręczy - wykrojnika, który od spodu zabezpieczyłem wcześniej folią do pieczenia i ścisnąłem na ściankach gumkami recepturkami :) Wkładamy obręcz do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem
Parowar FacetaEfekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej 100 gr. w ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie
Smaczne Potrawyakurat w kuchni :) Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej
Smakowy Rajnaczynia i mieszamy z częścią wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania. Składniki na żurek:-2 l wody-seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie-majeranek-pieprz, sól-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki
Maminek kulinarnyMoja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g cebuli 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli
Kulinarne przygody Gatityniego przyprawy i jajka oraz kasze mannę- wyrobić Cebule pokroić drobno, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa Masę dokładnie wyrobić ponownie i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Piekłam w foremce 30 cm x 12 cm przez 60 min. Tak przyrządzone mięso będzie smaczne na zimno do chleba, ale również możemy podać je na ciepło na obiad
Proste Potrawychlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku(...)łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory pokrój na kawałki i włóż do dużej miski. Do warzyw dodaj rozgnieciony czosnek, miętę, oregano i pietruszkę. Wymieszaj. Koncentrat pomidorowy rozrzedź łyżką wody i wlej do warzyw
Chilli Czosnek i OliwaPokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy(...)suszone pomidory i posiekaną cebulę. Zagniataj aż warzywa będą równomiernie rozłożone w całym cieście. Uformuj 1 lub 2 bochenki i ułóż na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna
Smakowity Blog KulinarnyKotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję(...)obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - świeżo mielony pieprz - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku
Smaczne ZdrowePyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4
chleba naszegoSUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Taka szybka domowa potrawa, z tego co jest pod ręką :) Wyszło bardzo smaczne danie :) Na dno naczynia wykładamy ugotowany ryż... przekładamy żółtym serem... następnie dodajemy paprykę
chleba naszegoJeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa
brunetkawkuchniSkładniki : około 20 dag mięsa drobiowego; kurczak i indyk- razem 40 dag 50 dag boczku, może być tłusty cebula sól, pieprz, czosnek maggi, bułka tarta lub
Proste PotrawyMięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 -4 parówki surowej , białej kiełbasy liść laurowy 3 -4 ziarnka pieprzu ewentualnie mała , obrana cebula Przygotowanie : Do garnuszka wlewamy GORĄCEJ wody tyle , by pokryła
Proste Potrawy