chleb razowy - 2164 przepisów (strona:24/145)

Zapiekany chlebek z warzywami 161

Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :) Składniki:  200 g chleba razowego  100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 100 g świeżego brokułu 250 g sera feta 4 jajka 200 ml mleka lub śmietany 18% 2 łyżki mąki

Niezły Młynek
Kanapka z bekonem, pomidorem i sałatą 102

Pasta :  pół dojrzanego awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  Kanapka :  4 plasterki bekonu 4 kromki chleba razowego sałata rzymska 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki czerwona cebula   Przygotowanie   Pasta : zmiksowałem awokado, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprzem kajeński. Wysmażyłem bekon na suchej patelni

R'n'G Kitchen
Placek po węgiersku 191

aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wszystko dodajemy

Taste Therapy
Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem 231

cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam dla "leniuchów" chlebowych, nie trzeba tutaj czekać aż urośnie, on rośnie sam w piecu. Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas buraczany do barszczyku 136

wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.  1 kg czerwonych buraków 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 2 płaskie łyżki soli 1 główka czosnku 1 kromka chleba razowego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki

Gotowanie jest łatwe
Pieczona dynia z kruszonką z suszonymi pomidorami 66

pyszniejszą kruszonką, o której już parę razy Wam pisałam. Proste i szybkie danie. I korzystajcie z dyni hokkaido, nie trzeba skubanej obierać. Składniki: pół kg dyni hokkaido duża kromka chleba razowego 4 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku garść rukoli oliwa sól pieprz (przepis na 2 porcje) Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Nie ma potrzeby jej obierać

Kardamonovy
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 115

tygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki

Bike By Life
Napój drożdżowy na zdrową cerę, włosy i paznokcie 116

nieocenioną rolę w kuracjach odchudzających. Nie tuczą (100 g drożdży zawiera 85 kalorii), a wypite przed posiłkiem zmniejszają apetyt. Składniki: 8 dag drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej

Tradycyjna Kuchnia
Krem z zielonego groszku 97

żytniego chleba. Składniki 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku (byle nie z puszki!) pół cebuli 2 łyżki oliwy lub masła 400 ml bulionu lub wody 100 ml mleka kilka listków świeżej mięty (można pominąć) szczypta tymianku łyżeczka soku z cytryny płaska łyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku sól i pieprz do smaku do podania: grzanki z pieczywa razowego łyżka kwaśnej(...)Wszystko razem blendujemy na gładki krem. Następnie sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem pod swoje podniebienie. Na osobnej patelni przygotowujemy grzanki, czyli podpiekamy pokrojony w kostkę chleb razowy oraz pestki dyni do zrumienienia. Można dodać do nich odrobinę oliwy, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Gotowy krem z zielonego groszku podajemy z grzankami, pestkami dyni, śmietaną oraz odrobiną

Analiza Smaku
Domowy chrupiący bochenek 70

wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)surowiec na wspaniały chleb pełnoziarnisty. Ważna jest woda. Powinna być niechlorowana, nisko zmineralizowana. Chcesz mieć pewność, że chleb jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych

Wymiar Zdrowia
Domowy chrupiący bochenek 78

wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy(...)surowiec na wspaniały chleb pełnoziarnisty. Ważna jest woda. Powinna być niechlorowana, nisko zmineralizowana. Chcesz mieć pewność, że chleb jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże – bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych

Wymiar Zdrowia
Zakwas na żurek 183

Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5 litra zakwasu) 125g (10-12 łyżek) mąki typ 1850 lub 2000, najlepiej żytniej 1,2 litra chłodnej przegotowanej wody pół kromki chleba razowego ze skórką 2 duże lub 4 małe ząbki czosnku 2 liście laurowe ok. 10 ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Instrukcje Wodą wypełniamy duży słoik lub kamionkowy garnek. Mąkę

Kulinarna Pokusa
Sałatka z wędzonym łososiem i grzankami 170

trzeba połączyć te smaki w pyszną sałatkę. Do tego jajko i grzanki. Wakacyjna kolacja idealna. Składniki: 100 g wędzonego łososia Spora garść rukoli Garść liści sałaty 2 kromki chleba razowego 2 jajka 1 pomidor 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 – 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w ósemki

Sto kolorów kuchni