chleb razowy - 2164 przepisów (strona:16/145)

Zupa krem brokułowa z serem Lazur i grzankami 164

Zupy krem uwielbiam i to fakt wszystkim znany. A gdy jeszcze dorzucimy do tego pyszny dodatek to już w ogóle mniam! Razowe grzanki z chleba ze słonecznikiem(...)Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł  litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy. Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy

Mango Papaja
Kanapki dla dzieci 291

zachęca :-)). Miał przy ich robieniu dodatkowo mnóstwo zabawy, zeszło nam chyba z godzinę, ale fajnie spędziliśmy czas. W książce kanapki autorka nazwała "Kanapki - Kichałki", dlaczego, zobaczycie niedługo :-))). Ja użyłam chleba razowego ze słonecznikiem, a w oryginalnym przepisie jest pumpernikiel, ale myślę, że co kto lubi :-)).Polecam, bo naprawdę pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego(...)dzionka :-)) Składniki: chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior kroimy w dłuższe kawałki, jajko gotujemy, kroimy w plasterki, oliwki również w plasterki. Kanapki

kruche babeczki
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 177

Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych. Ja włożyłam ciasto do piekarnika o 18.30.  Żytni chleb ze śliwką  Etap I  100g suchego chleba razowego, 300g letniej wody. Chleb powinien być bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy wodą, najlepiej w małym naczyniu aby był całkowicie przykryty wodą. Przykrywamy folią i pozostawiamy(...)Wkładamy 2 kostki lodu na dno piekarnika. Potem zmniejszamy temp. do 200st i dopiekamy około 45 minut. Waga chlebów po upieczeniu: 882g i 588. Dobrze przyrumienione za sprawą melasy. x) Jeśli mamy problem z zakupem mąki żytniej typ 1400. Mieszamy żytnią razową i żytnią jasną typ 720 wg tego wyliczenia klik xx) ja użyłam śliwek własnej produkcji klik , które bardzo

Leśny Zakątek
Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread 178

Łatwy chleb na zakwasie  Dziś zapraszam na łatwy chleb na zakwasie. Ten pszenno-żytni, razowy bochenek jest bardzo prosty w przygotowaniu, będzie idealnym wyborem, jeśli dopiero zaczynacie(...)przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też

Lekcje w kuchni
Lista produktów bogatych w błonnik 162

bób 5,8 brokuły 2,5 brzoskwinie 1,9 bułka grahamka 6,7 bułka tarta 6,1 chleb ze śliwką 7 chleb żytni pełnoziarnisty 9,1 chleb żytni razowy 8,4 chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 8,4 chrupki kukurydziane 7,6 chrzan 7,3 czarne jagody 3,2 czosnek 4,1 fasola biała 15,7 fasola czerwona

Dajet
TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY 452

Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI : 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej (dziś typ720) 1/2 szklanki żytniej razowej 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 3 ząbki czosnku skórka  żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.) PRZYGOTOWANIE: Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach

Moja Książka Kucharska
Jak wzmocnić odporność? 159

głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące, że codzienne przyjmowanie witaminy(...)morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać o utrzymanie

Powiedz dietom nie
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 197

Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 384

Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika

CookYourself
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 193

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie

moj przepis na
Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie 170

mojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)bardzo powoli będzie się przewracać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, oprószyć mąką razową. Ciasto chlebowe przełożyć do naczynia. Przykryć pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie

moj przepis na
Chleb razowy z pestkami dyni 131

smak i potrafią nieźle namieszać w teksturze dania. A ponieważ akurat nadszedł dzień, gdy trzeba upiec kolejny chlebek, mając w pamięci smak tamtych bułek postanowiłam wykorzystać właśnie pestki dyni. Chleb razowy z pestkami dyni - przepis Do przygotowania chleba będziesz potrzebować: 500g mąki pszennej razowej, 100g pestek dyni, ok. 300ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 50g drożdży, łyżkę siemienia lnianego, łyżeczkę(...)stopni C lub innym ciepłym miejscu). 6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i piecz ok. 50 minut. 7. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw chleb w środku do ostudzenia. Gdy lekko przestygnie wyjmij i do końca ostudź na kratce

Z notatnika dietetyka
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 127

dysponujecie takim naczyniem, chleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny sposób. Efekt też będzie rewelacyjny! Przepis na pszenno-żytni chleb ze śliwkami Składniki na pszenno-żytni chleb ze śliwkami: Zaczyn drożdżowy: 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki 25 g świeżych drożdży 3-4 łyżki ciepłej wody Chleb: 150 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej garść suszonych śliwek płaska(...)przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejnych 10-15 minut. Skórka chleba powinna być zrumieniona i chrupiąca. Odstaw chleb do wystudzenia. Zobacz też inne przepisy na pieczywo PRZEPIS1TYTUL Chleb cebulowy bez wyrabiania Wiejski chleb Chleb tygrysi Domowe bajgle chleb razowy na sodzie Zobacz też najnowsze przepisy Chleb ze śliwkami pszenno-żytni Burger z halloumi Gulasz cebulowy

okolicepalnika.pl
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 175

chleb. Dokładnie ten piekę w domu raz za czas, bo zasmakował niektórym domownikom, którzy nie przepadają za typowymi razowcami(piekąc dla siebie korzystam właściwie z dwóch przepisów na chleby razowe i myślę, że wkrótce i one pojawią się na blogu). Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy pamiętać o zrobieniu zaczynu, najlepiej wieczorem(wtedy chleb piecze się na drugi dzień). Chleb pytlowy(...)wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać łyżką drewnianą w misce, najpierw tylko do połączenia składników(używam do wyrabiania

FitKot
wieloziarnisty chleb na zakwasie 193

chleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, ziarno słonecznika simię lniane, sezam, płatki owsiane i żytnie, oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste

Miód i pieprz