chleb razowy - 2164 przepisów (strona:15/145)

Domowy zakwas na żurek 140

składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu skórka z 1 kromki razowego chleba Sposób wykonania: Do umytego i wyparzonego słoika wsypujemy mąkę. Zalewamy ją połową ciepłej wody i mieszamy. Dolewamy resztę

Mostek w kuchni
Chleb razowy pszenno - żytni na drożdżach ze słonecznikiem i czarnuszką (wyrabiany w automacie) 168

Obłędny zapach bzu, którego naręcza znoszę do domu, dzisiaj połączył się z zapachem pieczonego chleba. Smacznego razowego chleba z chrupiącą skórką wypełnionego nasionami słonecznika i czarnuszki podkreślającymi smak tego pieczywa. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Zakwas na żurek 189

Składniki: 2 szklanki żytniej razowej (do wypieku chleba) 4 ząbki czosnku 2 kromki razowego chleba 1,5 litra wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej

Qchnia po prostu
Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany? 246

granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu.  Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych.  mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki: minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan i selen. krzem(...)schorzeń przewodu pokarmowego, w tym celiakię.  Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc a ntynowotworowe właściwości łuski gryki  interesują mnie tym bardziej. Jutro piekę razowy chleb gryczany :) Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :) PS. chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj

głodny alergik
ZAKWAS BURACZANY 217

jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku  z uszkami jakoś daję rade zjeść  tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 2 ziarenka

RAROSSA
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 159

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz(...)najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką. Mój pierwszy razowy chleb. Pierwszy.. Co prawda zanim mi wyszedł tak jak powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego, że za pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone

Kolorowy Przepisownik
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 240

pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć, ale o tym już pisałem wcześniej . W takich foremkach wypieka się chleby graham, te tradycyjne. P.P.S. Ponieważ, w odróżnieniu od przepisu źródłowego, skorzystałem z zakwasu razowego, chleb już nie jest taki biały, ale nadal jasny ;)  Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki (na 1 bochenek(...)mąki pszennej chlebowej 300 g wody 150 g zakwasu żytniego razowego 8 g świeżych drożdży 6 g soli Przygotowanie: Przed robieniem chleba odśwież zakwas - dodaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 g letniej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Do małej miseczki odmież 200 g wody i rozpuść w niej sól. W drugiej miseczce

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb 100 % żytni razowy 195

Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu  Adama Piekarza(...)razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 135 g letniej wody W misce zmieszać półkwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.  namacznka : 100 g pestek słonecznika 225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 240 g ciepłej wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić  w ciepłym miejscu pod przykryciami

Przepisy na domowy ser i chleb
razowiec na zakwasie z żytnimi płatkami 189

chleb razowy z żytnimi płatkami Dodanie do chleba żytnich płatków,  polepszy jego sprężystość i  sprawi, że ciemny wypiek nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu . sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  żytnich 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)żytnie, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, razową mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, melasę, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się

Miód i pieprz
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 172

fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie(...)zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Raj dla Podniebienia
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 182

Skoncentrowany, orzechowy smak w pysznym chlebie razowym Długo nosiłam się z wypróbowaniem przepisu z bloga Kornik w kuchni na Chleb orzechowy . Jakoś zawsze coś stawało na drodze. A to orzechów mi akurat zabrakło. A to mąka razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie(...)zaleta. Brak powszechnego obecnie "dopełniacza", jakim jest soja, to już w ogóle fenomen. No i ten smak!  Mistrzostwo! Słów brak, polecam samemu spróbować :) Wracając do chleba, z racji dużej ilości mąki razowej, wyszedł mi on mocno zwarty i twardawy. Miałam duże wątpliwości odnośnie oryginalnego przepisu i tak nierównomiernej w nim proporcji mąk - ponad dwa razy więcej tej razowej, niż

Grunt to przepis!
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 107

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam(...)SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 10g drożdży dodatkowo: masło do wysmarowania formy nasiona do posypania blaszka o wymiarach ok. 29/10 (mierzone po górnej krawędzi wewnętrznej) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Krok 2. Wsypujemy

Moja Książka Kucharska
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 153

przygotujecie w domu chlebowy koszyczek lub inne arcydzieło. Wszystko pokazane jest jak wykonać. Potrzebne są tylko chęci.  Jeśli chodzi natomiast o przepisy najdziemy ich mnóstwo. Są to chleby, pszenne, żytnie, razowe, z bakaliami czy miodem. Proporcja podana jest w ilościach domowych a także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy(...)książką i zostawiam ją pod ręką aby do niej zaglądać częściej.  Upiekłam chleb z połowy porcji. ż tego który jest w książce wychodzą trzy duże bochenki. Był to chleb razowy z orzechami laskowymi i suszonymi porzeczkami. Ja oczywiście z braku składników użyłam całkiem innych składników a mimo to wyszło przesmacznie. To kolejny dowód na to, że w kuchni warto

Radość kipiąca uśmiechem.
Żytni, razowy chleb radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej piekarni 166

Dzięki Oli z bloga  Cztery fajery  mieliśmy okazję wypróbować we wrześniowej piekarni Amber historyczną recepturę na chleb radziwiłłowski. Jak pisze Autorka na swoim blogu - "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość(...)wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie składa się tylko z czterech składników: mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej.” I ja do tej receptury całkowicie się dostosowałam, niczego

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb na zakwasie z jęczmiennymi patkami 205

chleb razowy z jęczmiennymi płatkami Dodanie do chleba pełnoziarnistych jęczmiennych płatków, nie tylko polepszy jego zwartość i sprężystość. Ale sprawi również, że wypiek nabierze delikatnej, jęczmiennej słodyczy i zapachu słodu. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  jęczmiennych 1 szklanka mąki żytniej(...)odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki

Miód i pieprz