chleb razowy - 2164 przepisów (strona:27/145)

Sałatka z rukoli z brzoskwiniami, śliwkami i fetą 112

rukoli 2)       4 śliwki 3)       2 brzoskwinie 4)       3 kromki chleba razowego 5)       100 g fety 6)       zioła prowansalskie 7)       olej do smażenia(...)skóry, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w plasterki. Fetę kroimy w kostkę. 2.     Przygotowujemy grzanki: kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chleb, oprószamy go ziołami prowansalskimi i podsmażamy, aż pieczywo będzie chrupiące. 3.     Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki sosu

Na kulinarnym poligonie
Dieta CTZO, dzień trzeci 129

Śniadanie 10 g oleju rzepakowego 75 g chleba razowego 80 g cukinii 60 g marchewki 60 g korzenia pietruszki 20 g nasion słonecznika   Przepis: na patelnię wlej wodę 1- 2 łyżki, olej, marchew i 1 pietruszkę korzeń i niewielki kawałek cukinii startej na gruby wiór, odrobinę białego pieprzu, wpuść kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Dodaj garść ziaren słonecznika(...)duś pod przykryciem ok. 20 minut. Przełóż do miseczki, zmiksuj blenderem; spożywaj rozsmarowując pastę na kromkach chleba, posmarowanych margaryną. Zabrakło mi marchewki, więc dorzuciłam dwie rzodkiewki, Drugie śniadanie 150 ml mleka 2% 20 g rodzynek 30 g herbatników Przepis: herbatniki w całości włożyć do miseczki, dodać rodzynki, całość zalać mlekiem. Obiad 120 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry

Kucharzyca
Kiszone buraki- zakwas na barszcz czerwony 163

jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula  6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba razowego na zakwasie WYKONANIE  Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy.  Warzywamy kroimy(...)pokrojone buraczki. Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze). Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i cukier , mieszamy i studzimy. Zalewamy buraczki. Kładziemy kromkę chleba. Całość dobrze jest obciążyć małym talerzykiem. Naczynie zakrywamy ściereczką. Trzymamy w ciepłym miejscu. Po 7 dniach zakwas powinien być gotowy. Na wierzchu pojawi się biały korzuszek  nalezy go zdjąć

W kuchennym oknie Ewy
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 110

się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej dla 4 osobowej rodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy aż tak dużo(...)specjalnego pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne

Na moim talerzu
Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą 171

łyżek pasty tahini * ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny średni burak, ok 80 g,  ugotowany/upieczony sól i pieprz do smaku 100 g sera feta  5 kromek chleba razowego oliwa z oliwek, do skropienia * aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty Wykonanie: 1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać(...)blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody. 4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części. 5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki chleba potrzebne są dwie kostki i dwa trójkaty ) 6. Chleb należy

Atlas Smaków
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 186

się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka !  Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej dla 4 osobowej rodziny. Nas jest dwoje :) Nie, nie jemy aż tak dużo(...)specjalnego pojemnika dla mojego smakosza do pracy (3 porcja), resztę chowam do lodówki. Mimo tego, że smakosz kolejnego dnia na kolację z wielką radością zajadał się pulpecikami z chlebem i ogórkiem kiszonym, zostało jeszcze pięć pulpecików w sosie. Nie cierpię wyrzucać jedzenia, ale też nie chciałam podawać kolejny raz tego samego na obiad. Wymyśliłam, że zrobię "makaroniadę". Ugotowałam makaron penne

NA MOIM TALERZU
Babeczki z chleba razowego 168

Składniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana, gdy zacznie(...)robić się miękki dodajemy posiekanego na drobno pora i dusimy przez moment. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawy. 2. Kroimy chleb  w kostkę, przekładamy do sporej miseczki i dodajemy utarty ser. 3. W innej miseczce łączymy  mleko z jajkami i natką pietruszki. 4. Chleb zalewamy masą jajeczną 5.Dodajemy przestudzone warzywa i mieszamy wszystko razem. 6. Do foremek

KreatywnePiny
Tartinki z wędzonym łososiem i serowymi kuleczkami 173

wyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami. Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu. Będą hitem każdej imprezy. Składniki: 200g wędzonego łososia 4-5 kromek chleba razowego Serowe kuleczki: 250g białego sera półtłustego 100g żółtego sera wędzonego 120g sera pleśniowego naturalnego 80g orzechów nerkowca 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Ser wędzony(...)rodzaje serów połączyć ze sobą, zwilżyć lekko ręce i ulepić z masy serowej kulki wielkości orzecha włoskiego. 2. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać, a kromki chleba pokroić na kwadraty. 3. Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać. 4. Połowę kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach. 5. Na każdym kawałku chleba

Szalona Kuchnia Eweliny
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal - wersja IV 222

Podstawą czwartego ze śniadań/kolacji  są  kanapki na chlebie żytnim razowym.   Osobiście czasami lubię zjeść  jajko na twardo   na kanapce (koniecznie ze  świeżym szczypiorkiem )  i ta wersja jest właśnie dla takich osób. Wykaz szczegółowy  surówek   możecie znaleźć  tutaj ,  korzystajcie z niego a nuda i monotonia(...)informacji na temat kiełków,  powinny być nieodłącznym elementem kanapek!   Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma.   Śniadanie lub Kolacja   300 kcal Chleb pełnoziarnisty razowy   lub  bezglutenowy 3 kromki 2 kromki = 70g = 150 kcal Serek kanapkowy    do smarowania   lub gotowy produkt ze sklepu 2 łyżeczki = 25 kcal Jajko gotowane

IzaGotuje
Zupa-krem z białych szparagów na zakwasie 138

Dzień dobry, czy jest suchy chleb dla konia? Nie wiem, czy dla konia, ale u mnie i taki się znajdzie. Zawsze zostanie jakaś samotna kromka lub „piętka”. Prowadzę punkt samotnych chlebków, gdzie mogą sobie spokojnie schnąć. Gdy uzbiera się ich więcej, miksuję je w melakserze. Następnie przesiewam przez sito. Tak otrzymują tartą(...)bułkę”. Większe kawałki, które zatrzymują się na sicie zostawiam. Wykorzystuję je do zup. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się. Zagęszczają zupę i nadają wyjątkowy smak. Można także użyć kromki razowego chleba. Koniecznie na zakwasie. 2 porcje: 1 pęczek białych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny

Kucharzyca
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 118

prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać prawdziwy chleb (też robiony na zakwasie) lub kilka łyżek soku z ogórków. Taki dodatek przyspieszy nam powstawanie zakwasu. Zakwas jest gotowy po 7-10 dniach. Codziennie warto usunąć zbierająca się(...)sporych buraków 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych 6 ziarenek ziela angielskiego 6 listków laurowych 1,5 l wody 1,5 łyżki soli 1 cebula kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Dodajemy do buraków. Dodajemy przyprawy Wodę zagotowujemy z solą, czekamy aż wystygnie

Mieszam w Garnku
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 136

lepszych jaki kiedykolwiek upiekłam. Nie kruszy się (choć przyznam, że nie wiem co by było po kilku dniach, nasz został zjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki(...)mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ziaren słonecznika (można pominąć) 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Obie mąki, sól i ziarna słonecznika mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki

Czary - gary w kuchni
Pasta jajeczna bursztynowa 193

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko z dodatkiem szczypiorku(...)można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Razowy mazurek bez pieczenia 246

leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy chipsy kokosowe Targroch   polewa 1/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1,5 łyżki wody 3 łyżki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 220

mnie pół na pół wołowego i wieprzowego) - puszka pomidorów - opakowanie passaty pomidorowej - 200 g sera pleśniowego - bazylia, oregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej(...)zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać :) W międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo (u mnie była to kromka razowego chleba) kroimy w kostkę i w tym momencie otwierają się przed nami trzy możliwości. Najszybsza (i moja :D) prowadzi nas do kuchenki mikrofalowej ustawionej na 600W. Grzanki wystarczy położyć

Kulinarne zapędy Kokosa