chleb razowy - 2164 przepisów (strona:33/145)

Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 101

żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary

Dietolog
Sałatka z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym i rzodkiewką 134

zdrowa sałatka dziś wita nas na śniadanie – jak weekend to weekend! Idealna do pracy, do słoika, jako lunchbox, przekąska, sałatkowa przystawka. Podaję z grzankami, chrupiącą świeżą bagietką, razowym chlebem lub samą. Kasza gryczana (moja ulubiona kasza!:) z dodatkiem świeżych warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, rzodkiewki z aromatycznym twarogiem wędzonym posypana koprem, bomba zdrowia! Kto lubi kaszę, kto lubi warzywa niech

Zasmakuj Kuchni
Domowy syrop z czosnku 107

prof. Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa

Cztery Fajery
Kanapka ze Skyrem, miodem i jagodami 145

Prosty, szybki, zdrowy, smaczny pomysł na śniadaniowe kanapki na słodko. Kanapka z chleba razowego ze Skyrem (czyli serkiem naturalnym pochodzenia irlandzkiego), z miodem i garścią świeżych jagód, które zaliczamy do grupy superfoods . O Skyrze pełnym białka i naturalnie zerowej ilości tłuszczu pisałam już tutaj . Ja do kanapek dodaje świeże masło, które wzbogaca kanapki w smak, ale możecie je pominąć jeśli

Moja Delicja
Nowe menu w warszwskim Polocie 154

prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną

Kulinarne przygody Gatity
Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami na domowym zakwasie 155

kiełbasą i ziemniakami, bo taki właśnie lubimy... Zakwas na żurek: 1 szklanka mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku kilka kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe kawałek skórki razowego chleba W litrowym garnku umieścić mąkę, obrany czosnek, ziele, liście laurowe i skórkę. Zalać do 3/4 bardzo ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie zamieszać. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką

Czerwień i błękit
Domowy zakwas na żurek 169

łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty)      lub  jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba. Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę i zamieszać.  Dodać resztę składników.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądajcie do niego codziennie. Wystarczy zamieszać i obserwować.  Kiedy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 100

minut. W międzyczasie obrałem jabłka, wypestkowałem, pokroiłem w drobną kostkę, dołożyłem do zupy. Gotowałem kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlałem do niej kwas ogórkowy, zagotowałem. Podałem z razowym chlebem. Przed podaniem posypałem posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa rybna 132

zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką

Tradycyjna Kuchnia
Kotleciki z kurczaka i szpinaku. Dieta szybka przemiana. Faza III 185

owalnych kotlecików smażyć po kilka minut z obu stron do zrumieniania  Propozycja obiadu w fazie III: 2 kotleciki+kilka kiszonych ogórków+grejpfrut Propozycja kolacji: 1,5 koltecika+ kromka razowego chleba orkiszowego (30g)+sałata rzymska Kotleciki przygotowane bez tłuszczu (piekarniki lub na parze ) nadają się w fazie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka śledziowa z boczniakami 121

papierowym, pokrój w paseczki. Wsyp di miski, dodaj kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Dodaj majonez. Gotowe! Najlepiej zostawić na noc do przegryzienia. Podałam z jajkami i chlebem razowym domowej roboty. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Duńskie śledzie z curry 134

Zdejmujemy z ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 134

przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas

kuron.com.pl
Domowy syrop z czosnku 2416

prof. Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegetariański pasztet z pieczoną dynią 132

wersji z dynią, czerwoną soczewicą, komosą i kaszą jaglaną jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i przyjemnie rozgrzewający, w sam raz na jesienne śniadanie. Jem go najczęściej na kromce razowego chleba ze świeżymi lub kiszonymi warzywami. Jest pysznie i zdrowo. Spróbujcie sami! Składniki: 100 g suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 g suchej czerwonej soczewicy 250 g upieczonej

Smakowity Blog Kulinarny