mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam
Piekielna Kuchnia PatiZrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie . Składniki : 350 g
Różowa kuchniakroiłem w kuchni to weszła Madzia, tak pociąga nosem, pociąga i mówi: "Czujesz ten smród? Co to?!" A ja dalej sobie kroję... Niucha tak, niucha, podchodzi... "Aaaa, to twój chleb!" :) Cóż, prawdą jest, że zapach ma silny. Ale wcale nie śmierdzi, powinienem focha wtedy strzelić! Super smakuje, ma wyraźny smak, czuć i cebulę i czosnek, a pieprz dodaje mu jeszcze(...)dość zbity, przez co jest niesamowicie syty. Zdecydowanie powinniście spróbować. 520 g mąki 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 3 g suszonych drożdży (1 łyżeczka) 2 ząbki czosnku pół cebuli Wszystko oprócz cebuli i czosnku wrzucamy do maszyny i odpalamy program podstawowy (jakiś trwający ok. 3-3,5 godziny). Cebulę drobno siekamy, czosnek
Marder&Marder ManufacturePolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować
zielonacukinkajajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać(...)Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba]. Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Moje domowe kucharzeniechleb piekę od kilku lat. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby się nie udał. Zawsze pięknie wyrośnięty. Nie jest kwaśny w smaku, czego nie lubię, świetnie poprawia trawienie, jest syty. Uwielbiam go jeść po prostu z masłem. Wielu z Was przepis może wydawać się skomplikowany, ale wystarczy zorganizować sobie odpowiednio pracę i na pewno się(...)szklanki letniej wody -3 łyżeczki soli -10 g drożdży świeżych lub 4 g suchych -1 łyżka miodu Jeżeli używacie drożdży świeżych to należy je rozkruszyć i rozpuścić w odrobinie letniej wody i poczekać, aż zaczną pracować, dopiero można je wymieszać z resztą składników. Drożdże sypkie od razu mieszamy z resztą składników. Pamiętać należy
Kulinarne przemysleniaPrzeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak czy strukturę(...)była cebulka w pieczywie, spodziewam się więc najróżniejszych różności. Zajrzyjcie do nich koniecznie! Mleczne bułki z karmelizowaną cebulką Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniego mleka karmelizowana cebulka: 3 cebule 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody i wymieszać. Wlać drożdże do zagłębienia i wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć na stolnicę i zagniatać 8-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią(...)równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło. źródło,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkawyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas(...)pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) . ciasto właściwe: 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki drożdży instant 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misce umieszczamy
Moja Książka KucharskaTłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja
Dzieje kuchennej WiewióryMoja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórypojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę(...)chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem. Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych! Składniki: 500 g mąki pszennej typ 1850 100 g masła 2 jajka 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wędzona kiełbasa Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnycoś ” … Milutko Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną Składniki na 6 cebularzy : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ) 1 czubata ,łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ciepłej wody farsz : 2 cebule , dość duże 1 płaska łyżeczka brązowego cukru suszony majeranek czosnek(...)tymianek tarty ser żółty musztarda , łagodna sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najsmaczniejsze
Ogrodnik w podróżybiałek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko(...)soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie
Fit & Healthy Life