chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:312/420)

Bułki z płatkami owsianymi 264

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej(...)łyżeczka soli Składniki na ciasto właściwe : 20 g świeżych drożdży 1,5 szkl mąki pszennej  1szkl mąki żytniej razowej 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki siemienia lnianego w ziarkach 3 łyżki ciepłej wody Przygotowanie : Wszystkie składniki na namaczankę ze sobą łączymy  i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże łączymy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i rozcieramy drożdże

charlotte gotuje
chlebek owsiany z czarnuszką 166

Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany(...)małe łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypania łyżka oleju Mleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe Klangorki czyli Słodki Czwartek odc. 148 199

Po wieczornych przejściach jestem koszmarnie zmęczona. Kto by przypuszczał, że o 22.20 będę wzywać ślusarza?! na szczęście pan technik szybko dotarł na miejsce i otworzył drzwi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 198

jest to! Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy(...)mnie typ 1850, graham drobna 5g świeżych drożdży CIASTO WŁAŚCIWE: 15g świeżych drożdży 3 średnie marchewki - wcześniej ugotowane do miekkości 2 szkl. mąki pszennej   - u mnie luksusowa typ 550 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - czubata 1 niepełna łyżeczka soli - płaska ziarna sezamu - do posypania bułeczek przed pieczeniem Zaczyn 5g drożdży rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą

Grunt to przepis!
Odrywane bułeczki czosnkowe – świetne do grilla i nie tylko 139

Odrywane bułeczki czosnkowe Pieczywko przygotowuje się łatwo i szybko, ale równie prosto się je odrywa i zajada. Bułeczki są lekkie i puszyste, świetnie pasują do dań

Blog z Apetytem
Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami 145

Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i

Blog z Apetytem
Chleb z suszonymi pomidorami 178

szklanki wody (ok. 300 ml), - 6 kawałków suszonych pomidorów (ok.. 120 g), - 1 łyżeczka soli (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody. 2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn z mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, solą, letnią wodą(...)naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej kromki: Porcja waży:  ok. 55 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 236

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na

Smaki Armine
Maślane rogale z makiem 179

Urocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią

Obiad gotowy
Chlebki do żurku 180

Chlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać

Blog z Apetytem
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego 241

Przygotowania do Wielkanocy trwają w najlepsze. Już za tydzień w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Tradycyjnie w koszyczku znajdzie się chleb, jajko, wędliny, baranek, sól, pieprz, chrzan. W zeszłym roku nasz koszyczek był nieco inny - upieczony z ciasta drożdżowego. Wbrew moim obawom był bardzo pojemny. Pięknie też się prezentował na stole:) Upieczenie go okazało się prostsze, niż myślałam. Jako formy(...)złożeniu koszyczka nie wolno podnosić za rączkę:)  Składniki: 150ml mleka 20g drożdży 2 szklanki mąki (350g) 2 jajka 2 łyżki oleju 1/3 szklanki cukru opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać

Obiad gotowy
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 184

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawna chałka buraczana 109

Pomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z

Kolorowy Przepisownik
Pełnoziarnista pita 186

Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną

dom-agi.pl
Turecka pizza czyli Lahmacun 258

drożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut  aby uaktywnić drożdże.  W dużej misce  dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. N a tym etapie  ciasto będzie stosunkowo lepkie . Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie(...)folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego.  farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć,  nasiona kminu i nasiona kolendry   . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu

Stare Gary