chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:312/420)

Chleb z pomidorami suszonymi 138

Składniki : mąka  żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól

Proste Potrawy
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 182

Czym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)przypadku nietolerancji na jaja kurze - 4 żółtka przepiórcze), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, dodajemy sól

Wypisz Wymaluj
Proziaki przepis na słodko 86

Proziaki przepis   Proziaki z patelni, pszenne placuszki na sodzie. Przepis na proziaki bez drożdży, łatwe i szybkie w wykonaniu chlebki sodowe jak dawniej. Proziaki bez tłuszczu z patelni jak zrobić? Wykonanie chlebków jest bardzo proste. Proziaki to placki z mąki na zsiadłym mleku i sodzie. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Większość z nas wraca(...)proziaków z sentymentem, dawniej kiedy sklepy nie były czynne na okrągło, nie było sklepów otwartych w niedzielę, proziaki zastępowały w wielu domach chleb. I stąd nazwa chlebki sodowe. Dziś to będą waniliowe placki na sodzie z suchej patelni. Co to są proziaki i skąd pochodzą Proziaki to danie kuchni regionalnej, zwłaszcza wschodniej ściany naszego kraju. Ich nazwa pochodzi od spulchniacza

Dieta moja pasja
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 231

Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia Składniki: 200 ml platków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego(...)maki pszennej 500 ml wody 100 ml mleka lub wody 30 ml oleju rzepakowego 50g świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki

Mohiella
Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 190

ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało jeszcze dogrzać piec. T arte flambée jak na proste, wiejskie jedzenie przystało jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna ;) Można ją podawać na ciepło, ale na zimno będzie(...)pód tarty: 200 ml letniej wody ( lub nieco więcej w zależności od chłonności mąki) 300 g mąki typ 750 1/3 łyżeczki soli 5 g świeżych drożdży ( 2 łyżeczki suchych drożdży) Składniki na wierzch tarty: 3 – 4 średnie cebule, pokrojone w półplasterki 1 łyżka masła 150 g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paski 100 g tartego sera gruyere lub innego

Codziennik Kuchenny
Chleb bezglutenowy bez mąki 176

pół szkl jogurtu naturalnego 7 g suszonych drożdży pół szklanki mleka 2 jajka 4 czubate łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka soli keksówka 12x24 Przygotowanie: W jednej miseczce mieszamy otręby, drożdże, skrobię kukurydzianą i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt naturalny, mleko i jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Konsystencja ciasta jest dość luźna. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia(...)miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bagietka pszenna II 101

Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem(...)nieco z opóźnieniem publikuję :) Składniki na 4 bagietki: 715 g mąki tortowej (typ 415) 400 ml gorącej wody 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Oliwa po pomidorach nie jest konieczna, ale daje ona fajny, delikatny posmak. Zamiast tego może być zwykła oliwa z butelki. Woda nie powinna wrzeć

Marder&Marder Manufacture
Chleb na jaglance 225

sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę(...)keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piec przez

Delicious Titbits
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 226

wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml). Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę(...)ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły. Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego

Kuchnia u Krysi
Pizza margherita 185

być też jeszcze trochę drożdży i główka czosnku. Ach, jeszcze mozzarella. Zupełnie zapomniała, że rano kupiła ją na targu u zaprzyjaźnionego mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi(...)Pizzy. Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Dodatki: 180 g mozzarelli garść listków bazylii Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy

Pełny talerz
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 147

Kiedyś, kiedyś, dawno temu, piekłam systematycznie bułki z białej mąki i z niewielkim dodatkiem pełnoziarnistej. Odkąd nie używam białej, odtąd  piekę tylko dla siebie chleb, bo moja rodzinka kręci nosem na takie ciężkie pieczywo. Ale jak zobaczyłam precle u Slyvvii ,  to naszła mnie na nie wielka ochota. A z wielką ochotą jest tak, że nie ma na nią(...)strategię przygotowania ciasta tak, aby była zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian. Składniki na 8 średnich precli: *  3 szklanki czyli 420 g mąki pszennej typ 1850 *  17 g drożdży *  2 łyżki miodu *  1 szklanka letniej wody *  2 łyżki oleju *  przyprawy do ciasta: sól, kurkuma, bazylia, czosnek niedźwiedzi, tymianek *  jajko do posmarowania *  przyprawy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Waniliowe ciacho z owocami i kruszonką 69

suchych drożdży 120ml ciepłego mleka 80g cukru 16g cukru waniliowego 3 żółtka 100g masła Kruszonka: 80g mąki 5 łyżek cukru 50 g zimnego masła DODATKOWO: 3/4 szklanki owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie borówki i maliny)     *** Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia *** *** Do masła dodajemy mleko, mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest to foremka do wypieku chleba) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Na wierzchu ciasta wykładamy owoce i kruszonkę. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego

Blog z Apetytem
DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 91

kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem. No i ten zapach w czasie pieczenia, który unosi się(...)domowe bułki śniadaniowe (około 8 bułek): * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580  Młyny Szczepanki )  * 6 łyżek roztopionego masła * 40 g świeżych drożdży * łyżeczka soli * łyżeczka cukru * około 300 ml mleka+ 1/4 szklanki do posmarowania na wierzchu Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier a także wlać

Zrób to smacznie
Paluszki pszenne z nadmiaru zakwasu 125

Paluszki pszenne z kminkiem, zrobione z nadmiaru zakwasu. Taki pomysł na szybko, wzięty trochę z grissini, trochę z czeskich hradeckich tycinek. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące, słono

Przepisy na domowy ser i chleb