kanapek albo do twarożku lub dżemu na śniadanie na słodko. Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Tureckie bułki acma Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Nocne kajzerki Domowe bułki do burgerów Składniki (na 6-8 sztuk): zaczyn tangzhong: 15g mąki 25ml(...)mleka ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550) 30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą) 30g cukru 1 jajko 1 żółtko 100ml mleka 10g świeżych drożdży 5g soli 50g masła białko do posmarowania bułek dodatkowo: mak, sezam do posypania Przygotować zaczyn tangzhong: wodę i mleko wymieszać z mąką, podgrzewać, mieszając, aż osiągnie 65stC. Jeśli nie mamy
Obiad gotowyWszyscy wiedzą, że domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma co tutaj dyskutować. Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się również kupić w sklepie. Ale co domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta(...)dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę i zachęcam do pieczenia. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki sezamu 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Gallo Classico Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułeczek
Izabelawkuchniwiem jak Wy, ale coś czuję, że mimo małego szkraba u boku, po zakończeniu kwarantanny, na wadzę zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami(...)oczywiście możecie dodać inne owoce (maliny, banany, borówki). Zobaczcie, co akurat macie w swojej domowej spiżarni i do dzieła! Składniki na racuchy bez drożdży: 300 g mąki pszennej 400 ml jogurtu naturalnego 2 wiejskie jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru 4 jabłka cukier puder do posypania racuchów Sposób przygotowania racuchów: Do misi wsypujemy mąkę razem
Słodkie Przyjemnościchleba razowego, siemieniatki (zupa z tartego siemienia, konopnego), parzy-brody (kapusta gotowana na słodko), klusek z kartofli tartych, racuchy (rodzaj ciastek drożdżowych, smażonych na oleju), flinc (placki z tartych kartofli, smażone na oleju) Ta definicja przyda się nam później. Jest teoria, że samo słowo pochodzi od hreczuszki, co miałoby sugerować, że były z mąki gryczanej, ale mąka gryczana i drożdże
Kryzysowa Książka Kucharskaszkl wody 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki lnu 1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas(...)początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką. Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min. Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy
Gotowanie...to proste !sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki i zapakowany w folię spożywczą. Składniki: • 200 g mąki z cieciorki • 200 g mąki gryczanej • 100 g skrobi kukurydzianej(...)łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka babki płesznik • 1 łyżka nasion babki jajowatej • 1 łyżka sezamu • 1 łyżka maku • 1 łyżeczka czarnuszki • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 8 g drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego
To co kochamWitam serdecznie Upiekłam zwykłe bułeczki drożdżowe i uformowałam je na kształt przypominający króliczki lub koteczki zależy jak się na nie patrzy:). Bułeczki są bardzo smaczne, puszyste
Uwaga Babcia Piecze Chleb600g mąki tortowej Młynomag 100g mąki Graham Młynomag łyżka soli 300ml ciepłej wody Pomada: 100ml wody łyżka mąki szczypta soli siemię lniane do posypania Zaczyn: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić przykryte ściereczką na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodać składniki ciasta: oba rodzaje mąki, sól i ciepłą(...)Ciasto wyrabiać ok 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i ponownie zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej (chleb sporo urośnie), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Składniki na pomadę wymieszać i zagotować, powstanie gęsta papka. Gorącą posmarować wyrośnięty bochen chleba. Chleb naciąć dość głęboko
Smakołyki Asifigi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia. Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, olej lub roztopione masło. Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem do konsystencji gęstej śmietany. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na około(...)minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast (wyprodukowane specjalnie
ClauditteMissCookingkrwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn może spokojnie postać 20-24 godziny. Tak jest u mnie. Przygotowuję go około godziny 22, a za wyrabianie ciasta biorę się najwcześniej po 18 następnego dnia. Składniki(...)zaczyn 1łyżka zakwasu żytniego razowego (ok. 30g) 190g mąki żytniej typ 720 160g wody ciasto właściwe 150g mąki pszennej 140g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli 3g świeżych drożdży 200g wody Sposób przygotowania: Zaczyny wymieszać w misce łyżką i zostawić przykryty ściereczką na 20-24 godziny Następnego dnia wymieszać zaczyn z ciastem właściwym. Ja wykorzystuję robort z mieszadłem hakiem
W kuchni wieczoremCzego potrzebujemy do perfekcyjnej chałki: Chałka: 10 g suchych drożdży 550g mąki jasnej pszennej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1/2 szklanki wody 4 łyżki cukru Kruszonka: 1 łyżka mąki pół łyżki cukru pudru pół łyżki masła (rozpuszczonego) Opcjonalnie: Garść płatków migdałowych, Lub rodzynek, Lub tłuczonych prażonych orzechów(...)lubi Mieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto. Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki zaplatam
Z butelką mleczka w tlepizza. Bo któz jej nie lubi? Ten niech podniesie dwa palce. Dwa! A wiedzieliście, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. PIZZA(...)moim domu) 0,5 kg mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 0,5 szklanki letniej wody 30g drożdży 1/3 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy bazylia, czosnek granulowany, oregano, ser żółty, szynka, ogórki kiszone, pomidory, cebula, papryka Drożdże roztarłam z cukrem, dodałam wodę i 2 łyżki mąki, stwarzając zaczyn. Odstawiłam do wyrośnięci. Mąkę przesiałam z solą, dodałam wyrośnięty
W kuchni Karmel-itkiPrzepis, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Nie mogły być nie smaczne. Okazały się delikatne, mięciutkie, lekko słodkie. Podałam je w towarzystwie kakao, z powidłem
Dzieje kuchennej WiewióryWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich
Uwaga Babcia Piecze ChlebTo wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe
Dzieje kuchennej Wiewiórypółlitrowym naczyniu z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony(...)tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek
Posadzone i zjedzoneOstatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie(...)domowo i zdrowo... Składniki: 500g mąki pszennej pełnoziarnistej, 15g świeżych drożdży, 3/4 łyżeczki soli, 300ml przegotowanej zimnej wody, łyżeczka brązowego cukru, 1/2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 5 suszonych pomidorów w oleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić
Z miłości do słodkościdużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery ( click ): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis(...)masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru
Mia Cucina SofietaRumiane bułeczki z budyniem i jagodami Mięciutkie bułeczki drożdżowe, z pysznym słodkim nadzieniem. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo pyszny deser
Blog z ApetytemPaluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe
Zrób to smacznieWarkocz na zakwasie to kwietniowa propozycja Ani z bloga " Kuchennymi drzwiami" . Jestem wiebicielką chałek, pachnącego i mięciutkiego słodkiego pieczywa. Różniste chałki już wypiekałam, na blogu zebrałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem
Blog z ApetytemZa chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze
Z Majeczką w kuchni