chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:288/356)

Pyszna kanapka z mozzarellą 209

Tym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PASTA Z JAJEK, Z DOMOWYM PIECZYWEM PEŁNOZIARNISTYM 264

   Troszkę inna wersja pasty jajecznej. Wersja dietetyczna i to bez dodatku jogurtu, z którym mam przy paście złe doświadczenia. Jak tylko chciałam odchudzić trochę

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 371

wiem dlaczego, ale większość znajomych i nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu(...)ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.  Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).  Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę

bistro mama
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 200

ewentualnie możemy jej nie obierać). Opcjonalnie możemy podać tą surówkę z kawałkami pstrąga na wierzchu, a podpłomyki z boku - wtedy kończymy krojenie buraka i gruszki na etapie pasków (zapałek) . Mieszamy gruszkę z burakiem w misce razem z odrobiną octu balsamicznego i oliwy, pieprzu (dodając do tego kapary - jak to zrobiła jedna z uczestniczek warsztatów - wzbogacimy surówkę o nowy, ciekawy smak(...)generalnie, musimy dłużej wyrabiać ciasto - a im dłużej, tym twardsze, bardziej zbite po upieczeniu (być może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny i oliwą

Right Behind The Kitchen
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 167

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów i

Ostra na Słodko
Chlebek bananowy 244

Dzisiaj przepis dla prawdziwych miłośników bananów. Chlebek bananowy w który zakochacie się z pierwszego kawałeczku. Lekki do zrobienia, mega mięciutki, bardzo wilgotny i bardzo bananowy. Co

Kuchnia Łukasza
TARTA PTYSIOWA Z PASZTETEM, MUSEM Z BOROWIKÓW, KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I ORZECHAMI 304

Zabieram Was do Francji! No bo ciasto ptysiowe i pasztety , to chyba wszystkim kojarzą się z tym pięknym krajem. Z ciasta ptysiowego cukiernicy robią tam fantastyczne

Ostra na Słodko
Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 228

Lato! Najlepsza pora na piknik pod chmurką nad jeziorem czy pod gruszą w sadzie, czas,  gdzie nikt się nie śpieszy, można leniuchować do woli o

Wanilia i Kardamon
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 157

bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie rozcierając dokładnie czosnek między palcami. Bierzemy nasze karczochy i...nadziewamy tym nazwijmy to proszkiem. Nadziewamy dość dobrze uciskając, nie w jednym miejscu ale między listkami.Troch(...)widelca... Można polać oliwą i skropic cytrynowym sokiem.Najwspanialej smakuje właśnie to nasze nadzienie z sera bądz serów, z tą bułką i czosnkiem. Dlatego je się samodzielnie to warzywo, bez chleba, bez dodatków. Jest bardzo bardzo dobre, zdrowe. Jeśli ktoś ma uprzedzenia do karczocha, to ten sposób podania i oswojenia się jest najlepszy, bo najbardziej smakowity. Podajemy z winem. Dużo chusteczek

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 201

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał(...)moczymy przez 15 minut w wodzie. Następnie   gotujemy 15 minut   w osolonej wodzie.   Ugotowane farro odcedzamy na sitku,   przekładamy do większej miseczki, polewamy łyżką oliwy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.     Uprzednio upieczoną w piekarniku dynię*   kroimy w małą kosteczkę, oliwki w plasterki, a uprażone na suchej patelni orzechy na drobne cząstki. Natkę pietruszki

Mia Cucina Sofieta
Klopsiki z pieczarkami 170

Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok.  To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię.  Użyłam pieczarek(...)pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażamy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy upieczone klopsiki. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, sałatką

Kuchnia w czekoladzie
Brägele 244

zjeść na zewnątrz), tak dla Badenii charakterystyczne są właśnie Strauße . To niewielkie gospody przy lokalnych winnicach, w których serwuje się tylko i wyłącznie naturalne, lokalnie wyprodukowane produkty, począwszy od chleba i wina, na wyrobach mięsnych skończywszy. O ile sam gospodarz, właściciel takiego Strauße nie produkuje sam wieprzowiny, którą chciałby mieć w menu, zaopatruje się w nią u innego lokalnego hodowcy(...)dobrze rozgrzać i na gorącej rozgrzać tłuszcz.  2. Wrzucić ziemniaki i podsmażać na sporym ogniu, aby dokładnie się przypiekły - najwygodniej jest od czasu do czasu podrzucać patelnią, ponieważ mieszanie może połamać plasterki. 3. Kiedy większość plasterków nabierze złotego koloru, lekko je posolić, popieprzyć, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić ok. 15 - 20 minut (można w tym czasie przemieszać

Kuchnia Prezydentowej
Chlebek bananowy 142

Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY!  Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie O tym

Zdrowie i pysznie na talerzu
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 236

Faszerowana rolada ze schabu to danie bardzo uniwersalne i można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB FASZEROWANY MIĘSEM DROBIOWYM I ŻURAWINĄ W GALARECIE ŻURAWINOWEJ 249

Faszerowana rolada ze schabu to danie bardzo uniwersalne i można ją przyrządzić na różne sposoby, a także w różnoraki sposób podać... Znakomicie smakuje na ciepło, podana

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania