chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:294/356)

CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 209

Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i

Ostra na Słodko
Sernik japoński - sufletowy, lekki 257

japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje(...)cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić tortownicę z ciastem kilka razy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 123

Bęc! i rzeczywistość ustawia Cię do pionu na nowo. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Matka odbiera syna z przedszkola, radości jest co niemiara bo jakimś cudem jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piątek: Sałatka Cezara 114

wzięliśmy z książki kucharskiej „Rodzina Soprano”, opracowanej przez Artiego Bucco. Składniki: Główka sałaty rzymskiej (opcjonalnie mix sałat) 1 ciabatka (najlepiej z oliwkami – to nasz dodatek, w oryginale jest kromka chleba włoskiego) Kilka plastrów szynki prosciutto Garść pomidorków koktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois(...)powinno być ładne, nieścięte i elegancko oddzielić się od ściętego już białka. Wbij do miseczki z bazą sosu. Wymieszaj rózgą. Teraz cienkim strumieniem wlewaj do bazy dresingu oliwę i mieszaj energicznie. Jest to procedura standardowo stosowana przy domowym wyrobie majonezu. Po wymieszaniu oliwy sos powinien się również zagęścić. Na koniec dodaj do dresingu starty parmezan. Gotowe. Sos można przyprawić pieprzem

Niedzielny kucharz
SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 216

   Dziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami

Smaczne Zdrowe
Małpie masło, czyli trochę słońca na talerzu 150

Na tzw. małpie masło natknęłam się na jednym ze swoich ulubionych blogów, czyli „moje wypieki”. Jest to nic innego jak rodzaj dżemu z tropikalnych

greenscarf
Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 180

Zakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb dyniowy 110

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

kulinarnyswiatdomi
CZEKOŚLIWKA 130

Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru. Słodki smak zyskuje dzięki dodatkowi czekolady. Połączenie śliwki z czekoladą mleczną oraz

Kuchnia MagdaLeny
Curry z baklażanem i papryką oraz pieczonymi ziemniakami 135

Dzieje się, oj dzieje! spotykaja mnie same pozytywne rzeczy, przynajmniej w ostatnim czasie. To intensywny czas w pracy ale i w moim życiu osobistym. Można by

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasola w sosie pomidorowym 178

        P rzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można

Proste Potrawy
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 155

jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić(...)Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy sol i pieprz. Kroimy cukinię w kosteczkę. Smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, rozmarynu, soli i pieprzu. Ser kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem ser z cukinią, doprawiamy do smaku. Dodajemy 2 cl octu i 2 łyżki uprzednio przygotowanej tapenady. Wypełniamy pomidory farszem. Przygotowujemy sos winegret. Rozkładamy po 1 faszerowanym pomidorku na talerzu

MODA NA BIO
Msemen- marokańskie naleśniki z polskim miodem 179

babci Lusi. U niej zawsze był najlepszy miód.  Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego.  Pyszny z chlebem, albo wyjadany palcem ze słoika. Podstawa naszej wakacyjnej diety.  Do dziś kocham polskie miody.  Był czas kiedy dostawałam miód z pasieki kuzynki, i to Ona wtajemniczyła mnie w rodzaje(...)rozpuścić z miodem, tak aby połączyły się smaki.  U nas w domu zazwyczaj rozpuszczamy masło, lekko studzimy do temperatury ok 35 stopni i dodajemy miód. Intensywnie mieszamy. Dzięki temu miód nie traci swoich magicznych włściwości. Słodkiego smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 194

Tak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna

OliveandThyme
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 154

naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)rozgrzaniu lubią strzelać, uwaga na oczy! Sezam z białego powinien zrobić się złoty, miodowy. Zdejmujemy przyprawy do osobnej miseczki, dodajemy suszony tymianek, majeranek i sól, wszystkie przyprawy dokładnie razem mieszamy. Jak to rozdrobnić? Ja robię to bardzo tradycyjnie, w ciężkim kamiennym moździerzu, partiami. Biorę 1/6 orzechów, rozgniatam je i ucieram aż widoczne i rozróżnialne będą tylko drobne ich fragmenty. Dopiero

Karo in the Kitchen