chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:299/356)

Piernik przekładany powidłami i kremem 311

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)miękkiego masła lub margaryny pokrojonej w drobną kostkę opcjonalnie pokruszone orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.    Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 106

studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał na celu promocję zbiórki oraz prezentację nieco dziennika ,,Kromka chleba" który redaguje cały ,,mózg" zbiórkowej operacji Pani Marzena Pieńkosz-Sapieha. Główna ,,atrakcją" spotkania był pokaz kulinarny Pana Jaśka Kuronia i jego żony Pani Anety Kuroń - są to ludzie przesympatyczni " class(...)wysmarowanej masłem blasze lub formie do zapiekanek. Posypujemy je bakaliami Jajka, żółtka i 1/3 szklanki cukru ubijamy aż powstanie puszysta, jasno żółta masa - dodajemy śmietanę, mleko i cynamon - dokładnie mieszamy. Powstałą masą zalewamy drożdżówki delikatnie je ugniatając. Po wierzchu posypujemy resztą cukru. Wkładamy do piekarnika temp 180 stopni na ok 30 minut - aż pudding się zarumieni i masa się zetnie

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 214

składnikach. W większości wypadków nie używa się mięsa z szynki, przynajmniej nie w czystej postaci, chociażby z obawy, że mięso będzie suche. Zamiast niego do mielonych trafiają różne mieszane rodzaje mięs, w tym nieraz wątpliwe jakościowo „tajemnicze mięso” o praktycznie niemożliwym do ustalenia składzie. Ale zwykle też nie używa się wędzonego boczku, który nie dość że sprawia(...)ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki

Kulinarna Pokusa
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 112

nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy(...)jego zadaniem będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy uznaję ciasto

Mango Papaja
Najłatwiejszy ser na świecie. Ser z jogurtu greckiego - Labneh. 6029

Ser z jogurtu greckiego podbija ostatnimi czasy internet. Nie ma się co dziwić - ten banalnie prosty przepis jest rewelacyjny, zdrowy, i ma ogromne zastosowanie kuchenne, więc

Poezja Smaków - blog kulinarny
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 189

Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba -------->  http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne, jak całe ziemie łotewskie(...)obieramy je ze skórki; buraki i marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach, ziemniaki zaś kroimy w niedużą kostkę. Przygotowujemy duży, płaski talerz, jajko kroimy na twardo. W misce mieszamy razem ziemniaki, marchew i buraki, by połączyły się ze sobą. Na talerzu wykładamy równomiernie połowę warzyw. Następnie namoczone śledzie kroimy w małą kostkę i wykładamy wszystko na warstwie warzyw. Przykrywamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 162

Łyżka) Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka) Tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) – 60 g (2 x Łyżka) Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka) Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut   1. Zmiksuj blenderem tuńczyka, awokado i sok z cytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj(...)chia – nasionka zalej mlekiem (zostaw 3 łyżki mleka do warstwy z mango), dodaj ksylitol (1 łyżka) i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). 2. Wszystkie składniki na warstwę z mango (mango, 3 łyżki mleka kokosowego, kurkuma, 1 łyżka ksylitolu, sok z cytryny) zblenduj. 3. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą

Powiedz dietom nie
Ciabatta 151

Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli

UgotujmyTo.pl
Szybka pasta z awokado 204

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Hi, I am Gavrilla! 267

mojej babci, która podobnie jak ja jest trochę "healthy-freakiem". Byłam u niej w odwiedzinach i powiedziała, że coś mi upiekła. W pierwszym momencie obstawiałam jej GENIALNY chleb albo szarlotkę, ale się pomyliłam bo weszła do kuchni z talerzem owsianych kwadracików. Moja pierwsza myśl: "Ok, fajnie, ale pewnie jak większość pseudo-fit ciastek owsianych, na które przepisy można łatwo namierzyć(...)normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód/syrop, olej i mieszamy(najlepiej ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika

peanutbuttermonster
Łopatka rozpływająca się w ustach 115

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Jak smacznie i zdrowo przygotować kaszę i ryż? 297

wymaga specjalnych umiejętności. Kaszę wystarczy odmierzyć w odpowiedniej proporcji do wody, przepłukać i wrzucić do gotującej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu odpowiedni czas pod przykryciem. Nie musisz jej mieszać - nie przypali się! Nadmiar wody zostanie wchłonięty, a po gotowaniu wystarczy na trochę odstawić kaszę pod przykryciem. Nie chcę zgłębiać się za bardzo w chemiczne związki, dlatego napiszę w skrócie(...)gołąbki z kaszy gryczanej palonej i tofu. Połączenie kaszy, grzybów i tofu trafiło później jako moja stała pozycja do lunchboxa. Czy wiesz, że z kaszy gryczanej niepalonej możesz przygotować chleb lub naleśniki?   Ziarna wystarczy jedynie namoczyć i zblendować. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą jeść glutenu.   Komosa ryżowa (quinoa) Komosa ryżowa to znakomita kasza zarówno

Fabryka pomysłów
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 231

Mamy kwiecień, trudno uwierzyć, że to już, że zieleń bucha, słońce świeci a temperatury sięgają nawet 25 stopni!!! Dzisiaj opowieść o płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w

Dzieje kuchennej Wiewióry
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 146

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny
SMALCZYK Z FASOLI Z JABŁKIEM I CEBULKĄ 146

Smalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania