chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:289/356)

Konfitura z ognika (Pyracantha officinalis), krzewu który znajdziecie w parkach i ogrodach 168

Ognik szkarłatny (Pyracantha officinalis) - t en krzew na pewno mijacie często w miastach lub posadziliście we własnych ogródkach. To bardzo fajna roślina z

Pora na pora i pomidora
Mazurek JAJO z czekolada, muzyczka i pierwsza wiosenna burza czyli Slodki Czwartek odc.77 202

Po raz pierwszy w tym roku obudził mnie świergot ptaków. Ogrzewanie nie włączyło się ani razu ciągu nocy więc i nie kaszlałam rano. Słońce dodało mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 185

Wiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania dla wybawcy – z tego założenia wyszła staruszka z Białego Sadu w zadaniu Patelnia, jak nowa , która obdarowuje Geralta chlebem, sokiem oraz pieczonymi jabłkami. Gra nie podaje przepisu na pieczone owoce, dlatego do przyrządzenia tego deseru tradycyjnie wykorzystaliśmy elementy, które pojawiają w ekwipunku Geralta jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także(...)14zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SOS KARMELOWY (25 min) Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier równomiernie się rozpuszczał). Po tym jak się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel

Nerds Kitchen
To, co nasze jest najlepsze, bo nasze jest! 227

starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszania zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się, że placek niespodziewanie urósł. I w ten sposób wynaleziono zakwas...".  Jak już kiedyś pisałam, za granicą człowiekowi najbardziej(...)szaleć! Nieraz zdarzało mi się jeść żurek w knajpkach, restauracjach (jak do tej pory Manekinowy rządzi), bo któż tego nie próbował. Zawsze jednak upewniałam się czy podawany jest w chlebie. Dziś sama mogłabym Was zaprosić na taki żurek. Wypasik! 400 g mąki pszennej 1 szklanka przegotowanej, letniej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli, cukru Wszystkie składniki umieściłam

bastalena
SZYNKA W GALARECIE Z WARZYWAMI 506

    Szynkę w galarecie z warzywami przygotowałam w formie do babki - prezentuje się przez to doskonale i z powodzeniem możemy podać ją na wielkanocny stół

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 179

chustę z bawełny – miękki ale jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny(...)minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli

Karo in the Kitchen
Pesto ze szpinaku i pestek słonecznika z makaronem 99

Jak kiedyś wam pisałam, mój mąż nie lubi szpinaku. Dał się do niego przekonać w serowo-śmietanowym sosie szpinakowym, dzisiaj była próba numer dwa. Nie chciało

Mieszam w Garnku
Kapusta lasowiacka z zasypką 138

ugotowania wszystkomającej kapusty lasowiackiej z zasypką :) Znajdzie się w niej – poza kapustą kiszoną – boczek, czerwoną fasolę, kaszę jęczmienną i cebulę. Prawda, że ma wszystko? :) Można ją podawać z chlebem, albo kotletami mielonymi. Lub ziemniakami. Wszystko zależy od upodobań. Podstawowy przepis pochodzi z książeczki „Smaki Kolbuszowszczyzny” i został zaprezentowany przez Koło Gospodyń Wielkich z Kolbuszowej Górnej. Jedyna zmiana, jakiej dokonałam(...)dusimy około 30 minut często mieszając. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle do zeszklenia. Dodajemy mąkę i wszystko razem jeszcze chwilę smażymy. Całość przekładamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec kapustę solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy odcedzoną fasolę i mieszamy

Trzeci talerz
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 138

szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)slow cook na 40 minut. Jeśli po tym czasie mięsko jest dla nas za twarde- włączamy program i sprawdzamy po np., 20 minutach czy nam już odpowiada. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło np. z chlebkami naan lub bagietką. Sposób

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 211

Czy macie czasem tak, że wracacie po całym dniu do domu i na myśl o staniu przy kuchence godzinę lub dwie aż ciarki Was przechodzą? Ja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nieklasyczna carbonara z cukinią 173

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotleciki mielone z orzechami i cynamonem 162

pomidory, zagryzając brokułami, a dzień kończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę(...)mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu pieprz, sól ew mąka do obtoczenia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy.  Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i jajkiem. Dodajemy posiekane orzechy, cebulę i czosnek.  Wyrabiamy na jednolitą masę, przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią lub przykrywamy pokrywką i odstawiamy na pół godziny

bistro mama
Chleb pytlowy 183

składa się z trzech faz i każda wymaga trochę cierpliwości no i czasu ;). Wiem, że większość osób, gdy widzi tak skomplikowany przepis, woli poszukać czegoś prostszego, np. takiego pszennego chleba codziennego   na drożdżach, który upieczemy z zaledwie 4 składników. Zachęcam jednak do pieczenia bochenków na zakwasie- są zdrowsze, jak dla mnie smaczniejsze, lekko kwaskowate, ciężkie, wilgotne i dłużej(...)godzin w temperaturze otoczenia 30-32 st.C. III faza- ciasto właściwe:   W ciepłej wodzie rozpuścić sól, dać cały kwas z II fazy oraz mąkę żytnią. Całość mieszać przez 5-10 minut. Po tym czasie przykryć miskę z ciastem ściereczką i pozostawić na kuchennym blacie na 30 minut do odpoczęcia, następnie przełożyć do długiej formy keksówki (u mnie 30x10

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta dyniowa bez pieczenia 132

W naszym domu dynia cieszy się ogromną popularnością. Albo i nie... To znaczy zależy dla kogo. Ja dynię (i potrawy z niej) uwielbiam, Madzia raczej podchodzi

Marder&Marder Manufacture
Bigos 209

samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji(...)kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez ok. 6-8 minut, z czasem zmniejszając ogień. Mieszamy od czasu do czasu i smażymy aż wytopi się większość tłuszczu. Tłuszcz zostawiamy na patelni, a boczek razem ze skórą przekładamy do średniej wielkości garnka. Na tłuszcz z boczku wrzucamy

Kulinarna Pokusa