foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię pieczenia np. chleba czy sernika w foremkach silikonowych. W chlebie nie zrobi się prawdziwa skórka, tylko jej namiastek, czego niestety nie toleruję. Za to przy babce, silikonowe foremki będą idealne. No i są zdecydowanie tańsze od tych klasycznych o podobnych(...)cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy jogurt oraz otart\u0105 sk\u00f3rk\u0119 cytryny i ewentualnie sok.\r","Miksuj\u0105c dolewamy wolno olej. \r","M\u0105k\u0119 mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do naszego ciasta.\r","Miksujemy.\r","Odk\u0142adamy ok 2\/3 masy odk\u0142adamy a do pozosta\u0142ej cz\u0119\u015bci, dodajemy kakao
Mieszam w GarnkuWracaliśmy z Synciem do domu z przedszkola. Pogoda była piękna, oboje w dobrych humorach. Nagle nad głowę mego syna zapaliła się żaróweczka. "Może pójdziemy na lody
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem
Dzieje kuchennej WiewióryRemont, remont i końca nie widać choć widać już efekty :) A dla mego pracowitego Małżona, który remontuje od rana do wieczora, ciasto! ucierane z rabarbarem i
Dzieje kuchennej WiewióryKiedy zeszliśmy już 665 kamiennymi stopniami ze Szczelińca Wielkiego Małżon z Córcią ruszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa.
Dzieje kuchennej WiewióryZdjęcie By I, J.P.Lon, CC BY-SA 3.0 Cheddar jest serem twardym, dojrzewającym, produkowanym z mleka krowiego. Ma ostry, lekko kwaskowy smak i delikatną
Przepisy na domowy ser i chlebWitam serdecznie Robiłam już bagietki na zakwasie pszennym to tym razem upiekłam bagietki na drożdżach . Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają tak naprawdę dużo
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem , drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek na
Uwaga Babcia Piecze Chlebdania było prawdziwym wyzwaniem. Za to wtedy pomyślałam, że koniecznie muszę przygotować taką pastę do chleba. Zmodyfikowałam oczywiście pierwotny przepis i powstało czerwone, aromatyczne smarowidło. Koniecznie wypróbujcie. Pasta do chleba z ciecierzycy i buraka składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki(...)rozdrabniacza. Dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka oraz przesmażoną wcześniej cebule z czosnkiem. Wszystko miksujemy na gładką pastę. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Pastę przechowujemy w lodówce maksymalnie
Przysmaki Karolkiżem z renklod doskonale smakuje z kromką chleba i nie tylko. Składniki : 1 kg renklod 1/2 kg cukru 1 cytryna Sposób wykonania : R enklody opłucz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do rondla. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę , wyciśnij sok. Otartą skórkę , sok z cytryny ( bez pestek ) i cukier dodaj(...)rondel na ogniu, zagotuj, co pewien czas mieszając, odstaw na kilka minut. Owoce znów postaw na ogień, zagotuj i smaż na małym ogniu około 20 minut ( nie zapomnij o mieszaniu ), aż masa trochę zgęstnieje. Gdy pojawi się piana, zbierz ją. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu
Przepisy i porady kulinarnenerkowce – 70 g * orzechy włoskie – 30 g * chia – 1 łyżka * sezam – 1 łyżka * kakao i kokos do obtoczenia POLEWA: * karob ( mączka z chleba świętojańskiego ) – 1 łyżka * olej orzechowy – 25 g * cukier brzozowy / ksylitol – 20 g * woda – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, odcedzamy. Orzechy oraz(...)zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy miód, daktyle oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. PRALINY: Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami chia i sezamu
Ostra na Słodkododatkami. Ja stawiam na sprawdzone smaki, mojego ukochanego ogórka kwaszonego po prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu(...)kostkę). Do małej miseczki przekładamy majonez i jogurt, starte na najmniejszych oczkach tarki 2 ząbki czosnku, całość doprawiamy sola i pieprzem. Sos przekładamy do miski z resztą składników, wszystko mieszamy razem (sos musi wszystko pokryć). Pity lekko zwilżamy wodą i wkładamy do tostera. Następnie odcinamy górę i nakładamy do każdej nasz farsz. Podajemy. Smacznego Zapraszam Was do zapoznania się
Słodkie okruszkiwczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku(...)boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach
Codziennik KuchennyKanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół. Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 dojrzałe(...)zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny / limonki skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki WYKONANIE W miseczce energicznie mieszamy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili w proszku. Do przygotowanego sosu wrzucamy pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i 1 łyżkę
cool and minty