chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:185/356)

Placki z zielonych ogórków 1030

Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w

chleba naszego
Kokosowy krem z buraka czyli Zupowy Wtorek odc.73 237

Zupa niezapomniana w smaku.  Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie.  Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB NA DROŻDŻACH Z ORZECHAMI i SEREM 139

Pyszny chleb pszenny na drożdżach, tym razem w wersji z orzechami i serem. Mięciutki, leciutki i puszysty w środku, z chrupiąca skórka na zewnątrz. Będziecie zaskoczeni, jak prosto się go przygotowuje i jak szybko i mocno rośnie, w ciepłym miejscu,  na kuchennym blacie. Na etapie wyrabiania ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje.  Chlebek najlepiej smakuje(...)minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i pozostałą wodę (można nią przepłukać miseczkę po zaczynie). Dosypujemy posiekane orzechy i starty ser. Mieszamy końcówka do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży, będzie gładkie i lśniące.  Na 1 minutę przed końcem wyrabiania d osypujemy posiekane

cool and minty
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 229

mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Mąki łączymy z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszamy łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenosimy na stolnice i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rozciągamy ciasto i składamy z powrotem do siebie. Nie podsypujemy zbyt(...)Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek pita 98

Czas Przygotowania : 1,5h Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 6 szt.   Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę(...)tamtej pory często możemy się nimi delektować. Składniki 230 gr. Mąki 1/2 12 gr. drożdży 160 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego). 2 Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. 3 Wyrośnięte ciasto kilkoma ruchami przebijamy i dzielimy na 6 części

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Jak upiec idealny biszkopt lekko kakaowy – przepis dla początkujących 178

ubitych białek dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt(...)góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również

moj przepis na
domowy serek kanapkowy – kremowy 184

składniki: ok. 200 g białego sera – twarogu (ja używam swojskiego sera, przepis tutaj ) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu sól do smaku ulubione dodatki: szczypiorek

Domowy Smak Jedzenia
Schab w sosie pomarańczowym z tahini 155

Przeglądanie styczniowego numeru magazynu KUCHNIA 2018 okazało się być wielce inspirującym doświadczeniem. Pomysł za pomysłem, przepis za przepisem, inspirowały do działania. Były kulki ziemniaczane , była sałatka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Leczo warzywne 111

Pyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe  obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4

chleba naszego
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 154

Proponuję coś dobrego na pyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka

chleba naszego
Pasta łososiowa z kaparami 125

kapary i mógłby je dodawać do wszystkiego 😃. Dlatego tym razem to on przejął kulinarne stery i zrobił boska pastę. Panowie, noże w dłoń ! Pastę możemy wykorzystać do posmarowania chleba, krakersów czy też do własnoręcznie upieczonych chrupiących   serowych wytrawnych ciastek . Pasta łososiowa z kaparami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 200 g wędzonego łososia 80 g mielonego serka z wiaderka(...)łososia pokrojonego w kawałki, blendujemy. Pod koniec dodajemy pieprz i kapary,  miksujemy przez chwilę, kapary powinny zostać  w wyczuwalnych kawałkach. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Brioszka z dzemem wisniowym czyli Slodki Czwartek odc.116 140

Od pierwszego wejrzenia nie mogłam się jej oprzeć.  Maślana, niezbyt słodka.  Idealna na śniadanie ale i na podwieczorek. Polecam Wam bardzo! Przepis pochodzi z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki z makiem 194

tych ze sklepowych półek z supermarketów. Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży(...)wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto na początku wyglądało tak: A po godzinie tak: Po tym czasie z ciasta wyrób

Zasmakuj Kuchni
Po prostu ...leczo 153

plasterki. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cząstki.       Na dużej   patelni rozgrzałam olej. Wrzuciłam cebulę. Po chwili dodałam paprykę. Podsmażyłam na dużym gazie. Mieszałam, żeby warzywa się lekko zeszkliły ale nie przypaliły. Dodałam plasterki kiełbasy a następnie wlałam przecier pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam na średnim gazie około 10 minut.     Teraz doprawiłam paprykami(...)Przełożyłam na patelnię, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 15 minut.   Moje leczo jest gotowe. Pyszne,   aromatyczne z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącej papryki. Można podać z chlebem, albo z ryżem...         Ummm... koniecznie zróbcie i cieszcie się tym aromatem, tym smakiem i tym wyglądem. Piękny paprykowy kolor kusi. Więc się skuście. Życzę SMACZNEGO! Krys

Kuchnia u Krysi
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 315

ubitych białek dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min w 160 st. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt(...)góry i formy od spodu ma być chłodne. Po ostudzeniu nożykiem lub płaską łopatką oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Ja zawsze używam noża strunowego , blaty wychodzą o takiej samej grubości, a nóż nie jest drogi. Na sam koniec dodam, że z tego przepisu można zrobić również

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania