domowe pasty kanapkowe, a szczególnie z wędzonej makreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)rozdrabniamy palcami, wkładamy do cebuli i ogórków. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miseczki, dodajemy majonez oraz serek i doprawiamy pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Smacznego
Symfonia smakowaktórym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany, dobrze doprawiony i wypieczony boczek znikał ze stołu szybko i bez śladu. To jedna z najlepszych świątecznych wędlin. Doskonała na chlebie i jako samodzielna przekąska. Składniki: Boczek oliwa 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej dratwa 3 łyżki majeranku 5 ząbków czosnku(...)zwinąć z zakładką, był w miarę chudy (ale bez przesady) i posiadał jak najmniej chrząstek. Chrząstki, kawałki kości wycinamy. 24 h przed pieczeniem boczek nacieramy przyprawami. Ja w miseczce mieszam oliwę, sól, pieprz, papryke słodką i ostrą, majeranek, czosnek oraz musztardę francuską. Tą mikstura nacieram boczek z dwóch stron i zostawiam w lodówce żeby „kruszał”. Przed pieczeniem boczek
Kulinarna PatilogiaSUROWIEC: -łopatka 60 % -słonina 40% PRZYPRAWY: -peklosól do łopatki 13 g/kg -sól nie jodowana do słoniny 17 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pomidory z czosnkiem i
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.To kolejna propozycja z książki, którą kupiłam troszkę ponad tydzień temu. Zupa może nie wygląda ale SMAKUJE! jest bardzo łatwa w przygotowaniu, syci i rozgrzewa czyli
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku. Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki
chleba naszegoJapońskie roladki, zrobiły niesamowitą kulinarną karierę na świecie:) U nas w domu też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę
chleba naszegoBardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię
Przepisy na domowy ser i chlebRobiłam już kilka razy paluszki rybne w domu. Niestety zazwyczaj wymagały sporo wysiłku. W ubiegły weekend powstały, wg przepisu z czerwcowej KUCHNI, paluszki szybkie w
Dzieje kuchennej WiewióryCi którzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)! Chleb z porem karmelizowanym i pestkami Składniki: Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać(...)rzepakowy do smażenia pora Pora pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć kilka minut -ciągle mieszając- aż por zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce
UgotujmyTo.plDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej WiewióryProsty przepis na smaczny cytrynowo-miętowy dżem na zimę. Skład: 3 kg cukinii bez skóry i pestek, 3 sparzone cytryny, gałązka mięty, 1 kg cukru
chleba naszegoSKŁADNIKI (na 8 sztuk) 150 g m ą ki pszennej typu 500 150 g m ą ki razowej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka
La grande e la piccola cuocaPrzenieś rolki ciasta do natłuszczonej formy (szwem do dołu). Przykryj i zostaw do wyrastania na ok. 45-60 minut, najlepiej w ciepłym miejscu (ciasto powinno podwoić objętość). Posmaruj chleb żółtkiem roztrzepanym z niewielka ilością wody i szczyptą soli. Można posypać nasionami, ja dałem na wierzch trochę sezamu. Wstaw do nagrzanego do 170-180 °C piekarnika i piecz(...)mlekiem) W małym rondelku wymieszaj wodę i mąkę, aby nie było grudek. Ogrzewaj na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C. Zdejmij z ognia i mieszaj tak długo, aż zgęstnieje i będzie przypominać kisiel. Przed dodaniem do ciasta wystudź do temperatury pokojowej
Przepisy na domowy ser i chlebBardzo fajny zamiennik , zamiast zwykłego chleba proponuje chlebek otrębowy , super się sprawdza na diecie , bądź kiedy dbamy o zdrowe żywienie , chlebek można robić na różne sposoby i dodawać różne składniki , wszystko według uznania . Otrębowy Chlebek Składniki 1 szklanka otrębów mielonych(...)Mielimy otręby w młynku do kawy bądź podobnym sprzęcie ,odmierzamy szklankę otrębów i wsypujemy do miski a następnie dodajemy ,żółtka ,serek sól ,pieprz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania połączenia się składników . Następnie ubitą pianę z białek dodajemy delikatnie do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie łączymy wszystkie składniki ,następnie całą masę przekładamy do formy sylikonowej i pieczemy około
Mój Smak