chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:191/356)

Zdrowe ciasto bananowe 136

PRZEPISIE  , cud, miód, malina ;) wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym Składniki: 3 banany 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba) 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier) 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka odtłuszczonego(...)miskach łączymy wszystkie składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon) łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jajecznica 136

Powrót do szkoły... Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :) I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D ~ Najprostsza jajecznica ~ Składniki(...)sól, pieprz + dodatki według uznania Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę (w zależności na co się zdecydujemy, nasza jajecznica będzie miała zupełnie inny smak). Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, tak, aby jajka były porządnie rozbełtane. Gdy jajecznica będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i przyprawiamy do smaku (ważne jest, żeby jajecznicę solić dopiero pod sam koniec, wtedy użyjemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Kiełbasa Śląska 322

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -2,5 kg boczku /8 mm -1,5 kg szynki /szarpak -1 szt. tylna  golonka większa bez skóry /2,5 mm -jelita

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Magdalenki z porzeczkami 165

Miałam wczoraj urodziny. Nie obchodziłam ich jakoś specjalnie. Dzieci, Małżon, trochę dobrego jedzenia, piękna pogoda i po prostu domowy odpoczynek. Przygotowałam dla moich łasuchów między innymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrunch Petera czyli Słodki Czwartek odc.146 197

Wszystko co chrupie nęci mnie i woła... chlebowa skórka, kruche ciasteczka czy świeżo wyjęta z pieca granola.  Te batoniki to spełnienie marzeń chrupacza :) Recepturę 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka grillowa w 10 minut. 185

Smaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg

chleba naszego
Szybkie paczki z serka waniliowego czyli Slodki Czwartek odc. 2366

W tym roku tłusty czwartek wypada akurat w okresie ferii, które być może spędzimy w górach więc nie pozostaje mi nic innego jak dogadzanie sobie i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryzowa salatka z boczkiem i jablkami i Sing 186

Bardzo nie lubię mieć takich zaległości. Sałatka miała być sylwestrową. Niestety nie udało mi się jej wówczas zrobić. Zrobiłam ją już w Nowym Roku. Choć mięsna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Racuchowe Pączki z Kokosem i Jablkami 215

To idealna propozycja za zabieganych tłustoczwartkowiczów.  Te małe niby pączusie robi się dosłownie w godzinę łącznie ze smażeniem.  Delikatne, lekko chrupiące z wierzchu, w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 84

Kolejne smarowidło do chleba, w przypadku kiedy nie możemy jeść nabiałów i innych laktoz. Pyyyszne. Zresztą, wszystko co jest z suszonymi pomidorami nie może nie być pyyyszne. Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz(...)blendera wrzucamy wszystkie składniki (poza natką) i miksujemy na pastę (niekoniecznie super gładką). Jeżeli pasta wyszła za gęsta, można dolać odrobinę zimnej wody. Po zmiksowaniu do pasty dodajemy natkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kardamonovy
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 129

płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Przygotowanie   Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem. W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem. Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem(...)wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty. Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu, dusiłem

R'n'G Kitchen
Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 228

grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki(...)żółtego grochu (u mnie od Pro-BIO ) 1 jajko L sól do smaku pieprz do smaku dowolny olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. W jednej miseczce mieszamy obie mąki. Do drugiej wbijamy całe jajko, doprawiamy solą i pieprze (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Całość mieszamy widelcem. Obrane pieczarki maczamy dokładnie (z obu stron) w jajku

Słodkie okruszki
Chleb na owsiance 132

Chleb na owsiance Składniki: - 500g mąki pszennej (u mnie typ 450) - 20g drożdże świeże owsianka: - 150g płatków owsianych - 450g wrzącej wody - 2 łyżki (30g) miękkiego masła - 2 i 1/4 łyżeczki (13g) soli - 1 i 1/2 łyżki (30g) miodu (u mnie wielokwiatowy) - 175ml mleka posypka: - 1 łyżka sezamu - 1 łyżka siemienia lnianego złotego (u mnie Kresto) - 1 łyżka płatków owsianych dodatki(...)margaryna i płatki owsiane do wysypania foremek Forma: 2x/ mała keksówka 11x20cm Przygotowanie: Płatki owsiane zalewam wrzątkiem. Natychmiast dodaję do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Dodaję mleko i mieszam. Łączę owsiankę z wymieszaną mąką z drożdżami. Wyrabiam dokładnie ciasto, ja ręcznie, ale można użyć miksera z końcówką hak. Ciasto bardzo się lepi

Kuchnia co dnia
Pudding chlebowy (otrębowy) 164

Już dawno miałam ochotę przerobić jakoś standardowy pudding chlebowy na wersję bardziej dietetyczną ;) od samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore)  łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu(...)łyżkę jednak dla mnie było za mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 183

delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną(...)świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BIGA: W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i po chwili mieszamy z mąką i odstawiamy na 12 godzin ( temp. pokojowa ). CIASTO: Do bigi dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i drożdże, które wcześniej rozpuszczamy w 1/4 szklanki z podanej w przepisie wody

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania