Dziś upiekłam chleb pełnoziarnisty, na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży, czy innych spulchniaczy. Zaletą tego chleba jest to, że zawiera pełnowartościowe zboża, pestki, otręby i siemię oraz to, że użyty w nim zakwas jest bezobsługowy, to znaczy nie trzeba go dokarmiać, wystarczy przechowywać go w lodówce. Chleb jest z tych „nie dmuchanych”, jest zwarty i dość sycący. Najlepiej smakuje(...)dodatki mogą być słone lub słodkie. Chleb piekę już od półtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę
moj przepis naPrzepis i chleb jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej raz na 10 dni musimy zużyć
moj przepis nawcale nie takie trudne. Nie ma prostszego sposobu, niż upieczenie chleba w garnku. To najbardziej podstawowy przepis na pszenno-żytni bochenek, który zawsze się udaje. Warto już dla samego zapachu, który wypełni wasz dom podczas pieczenia. Przepis na chleb z garnka Składniki: 180 gramów mąki pszennej, 180 gramów mąki żytniej, 20 gramów świeżych drożdży, 330 ml wody, płaska łyżeczka cukru
Kulinarna Polskachleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać
Kulinarne przygody GatityDziś przychodzę do Was z przepisem na prosty chleb pszenny, jednak wyróżnia go to, że po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. A to wszystko dzięki pomadzie, którą posmarowany jest chleb przed pieczeniem. Chleb jest smaczny, puszysty i zawsze się udaje. Jego wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie, bo oprócz wyrobienia ciasta i uformowania bochenka reszta robi się praktycznie sama :) Składniki
Zrób to smaczniesiostra. Jestem jej za to bardzo wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki: m ą ka pszenna 5 szklanek(...)łyżka, woda ciepła 2,5 szklanki, dodatkowo: olej 3 łyżki, otręby 2 łyżki, Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, dodajemy m ą k ę , cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy m ą k ę pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane
kulinarne odsłony patiDomowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. Drożdżowy chleb ze słodem Czas przygotowania: 12 godzin Składniki na 2 chleby
Kulinarne przygody Gatitysmażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i wychodził pyszny, a czasami po prostu spleśniał. Poniższy przepis to obecnie hit w mojej rodzinie
Jadło i czytadłoZnów mam fazę na pieczenie chleba. A w pieczeniu pysznych chlebów pomaga mi Kłos Pol , który ma świetne mąki i różne dodatki. Kłos Pol ma zawsze świeże mąki i zachęcam Was do kupna tych mąk, bo wypieki świetnie się udają i są smaczne. Dziś przepis na chleb z dodatkiem suszonej pokrzywy i słonecznikiem. Po prostu bajka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChleb paprykowy to pyszny chlebek, który u nas zazwyczaj znika bez żadnych dodatków, jeszcze cieplutki. Jest naprawdę bardzo smaczny, taki delikatnie paprykowy oraz dodatkowo prosty w przygotowaniu. Uwierzcie, że zawsze się udaje i wychodzi mięciutki oraz ładnie wyrośnięty! A jeśli już Wam prezentuje domowe pieczywo to przy okazji chciałabym również wspomnieć o jego przechowywaniu, ale o tym pod przepisem. Zapraszam(...)świeżych drożdży 1 łyżka oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki (płaskie) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Chleb paprykowy - przygotowanie: W kubeczku dokładnie wymieszać drożdże z cukrem i następnie odstawić na kilka minut, aby zrobiły się płynne. Do większej miski przesypać mąkę, dodać paprykę, sól, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Całość przemieszać oraz połączyć z drożdżami
Di gotujePrzepis na najprostszy chleb pszenny na drożdżach suchych. Zawsze się udaje i jest przepyszny! Chlebek z tego przepisu pięknie wyrasta, ma super chrupiącą skórkę i jest mięciutki w środku. Składa się z bardzo prostych składników, które większość znajdzie w swojej kuchni. Dodatkowo ten domowy chleb jest banalny w przygotowaniu, dlatego każdy bez wyjątku z łatwością poradzi sobie z jego upieczeniem
Alle Dobre!aromatyczne potrawy, które nie tylko nasycą ale i rozgrzeją. Takie dania można od razu ugotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU- przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało czasu(...)jesienne, chłodne wieczorki. Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki. Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka
Zrób to smaczniearomatyczne potrawy, które nie tylko nasycą ale i rozgrzeją. Takie dania można od razu ugotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i podgrzać, kiedy tylko będzie na to ochota. CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU- przepis tutaj Chłopski garnek to dość pożywne, proste i szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe. Doskonale rozgrzewa w chłodne popołudnia czy wieczory. Polecam wszystkim, którzy mają mało(...)Doskonale rozgrzewa w jesienne, chłodne wieczorki. Fasolkę lubiłam jako dziecko i lubię do dziś. Zawsze jak ją gotuję to od razu wielki garnek i od razu wkładam w słoiki. Prosty przepis, który zawsze się udaje. Gotuję tak fasolkę od wielu lat i zawsze zajadamy ją ze smakiem. Do tego wystarczy nam chrupiąca bułeczka ;) CHILI CON CARNE- przepis
Zrób to smaczniechleb ze zdjęcia, mój zaczyn stał tylko 7 godzin, bo zaczełam piec chleb w środku dnia i chciałam go skończyć przed pójściem spać. Zaczyn najlepiej nastawić na noc, tak aby rankiem móc dalej działać z pieczeniem chleba. Jeśli pieczesz chleb sporadycznie bądź to Twoja pierwsza przygoda z domowym chlebem, nie skracaj tego czasu. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn(...)Czas pieczenia: 1 godzina Chleb w trakcie pieczenia będzie rósł i ładnie się opiekał na złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika. Blaszkę odwracamy i wyjmujemy chleb na kratkę, aby odparował. Nie trzymajcie upieczonego chleba w blaszce, bo nie odparuje i będzie po prostu gliniasty! Podczas stygnięcia na kratce przez skórkę chleba wydostaje się cała para wodna, jest
SMYKWKUCHNIchleb piekłam już wielokrotnie. I tak prawdę mówiąc zastanawiałam się czy w ogóle powinnam publikować ten przepis. Znalazłam go bowiem...na opakowaniu żytniego zakwasu w proszku, którego tutaj użyłam :). Nie będę podawać nazwy firmy produkującej tenże zakwas, ale jestem pewna, że wielu z Was się z nim spotkało i domyśli się o jaki chodzi. Pytanie więc czy jest sens wrzucać(...)się przepisem na chleb, który jest pyszny! U mnie w domu zagościł na stałe; już w momencie jego debiutu na naszym stole wiedzieliśmy, że będzie pojawiał się na nim regularnie ;). Chleb zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę ( która potem oczywiście mięknie ), jest lekko wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Nie wymaga długiego wyrabiania ani wyrastania i co najważniejsze - zawsze się udaje
Opowieści z piekarnika