chleb który zawsze się udaje - 57 przepisów (strona:4/4)

CHLEB NA DROŻDŻACH łatwy i szybki 210

obie ręce jeszcze trochę mąki i wyrabiam kulę ciasta, która niedługo zamieni się w pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką ale nie za dużo, żeby chleb nie wyszedł za suchy! Jeśli mam już czas, żeby zrobić chleb w domu, to mam też czas, żeby dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto(...)dużej ilości mąki, bo kromki będą się kruszyć. Nie zostawiajcie też ciasta do wyrośnięcia na zbyt długi czas, bo przerośnięte ciasto = zakalec. I nie bójcie się, ten chleb na pewno Wam się uda, końcowe uwagi są naprawdę chuchaniem na zimne ;) Moja starsza córka mówi na ten wypiek BUŁKO-CHLEB, bo wygląda jest chleb a smakuje jak dobra bułka. Dziś popełniłam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jak zacząć zdrowo się odżywiać i stracić na wadze? 167

robił? Ale jak długo najczęściej udaje Ci się wytrwać w danych sobie obietnicach? Miesiąc, dwa, czy może krócej? Jeśli założyłaś/eś sobie, że wreszcie zaczniesz się zdrowo odżywiać, a i chętnie zrzucisz trochę balastu, a nie wiesz jak się do tego zabrać- mam dla Ciebie kilka rad, które pomogą Ci ten cel osiągnąć :) Przede wszystkim najlepiej  załóż sobie(...)się ze strączkami , które są doskonałym źródłem białka oraz błonnika. Uważnie czytaj etykiety – kupuj produkty, które mają jak najmniej pozycji w swoim składzie, uważaj na produkty „light” – są odtłuszczone, ale najczęściej mają za to dużo więcej cukru, niż ich ‘zwykli” odpowiednich. A co do cukru – postaraj się wyeliminować go z diety, dosładzaj miodem lub stewią. Jeśli nie umiesz obejść się

Moje Kuchenne Rewelacje
Chlebki pita - historia i przepis 232

drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek(...)dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki, po prostu przekrój pity na pół.  Jeżeli nie będziesz jeść

Chilli Czosnek i Oliwa
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 171

ciężarnej ukochanej bezpieczny kąt, nie udaje mu się - nie potrafi znaleźć nigdzie pracy na dłużej, a jego fascynacja kuchnią staje się wręcz obłędem.    Pewnego dnia zostaje wynajęty do mycia okien w restauracji, przy okazji poznając swego wielkiego mistrza i mentora, Alexanrda. Dwa zupełnie różne żywioły, które w połączeniu dają zaskakujące efekty. Dzieję się, oj dzieje! Dzień 7. "JEDZ(...)razem mamy do czynienia z kinem niemieckim. Film rozpoczyna się od widoków obskurnej restauracji,gdzie hitem są mrożone ryby z frytkownicy z frytkami i podłe puree, które nawet nie wygląda na jadalne. Mimo wszystko knajpka się kręci - słabo, bo słabo, ale zawsze.    Ukochana głównego bohatera oznajmia mu, że wyjeżdża pracować jako korespondentka międzynarodowa do Szanghaju. Bohater obiecuje sobie

W kuchni Karmel-itki